Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація ділового туризму і виставкової діял...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Тема 5. Особливості організації ділових турів

5.1. Підприємства-організатори ділових турів.

5.2. Вимоги до організації бізнес-турів.

5.3. Виставковий маркетинг у туризмі

5.1. Підприємства-організатори ділових турів

Історично склалося так, що 70% українських туркомпаний будь-якого профілю розглядають бізнеси-тури як один з напрямків своєї діяльності. Дійсно, хто краще організує конференцію на турецькому курорті, як не одна з "турецьких" компаній, що має вигідні партнерські відносини з великими готелями? Фірми, багато років міцно сидячі на своїх напрямках, будь-яке питання вирішують на особистих відносинах із приймаючою стороною. Вони непогано справляються з корпоративним завданням будь-якого рівня.

Але все-таки ніша бизнес-тревел виділяється в окремий розділ туристичного ринку. Насамперед за рахунок світових компаній, які відкрили свої представництва в Україні. Їхні глобальні можливості дозволяють виконувати самі складні корпоративні завдання в сфері ділового туризму.

В Києві сконцентрований основний капітал, розміщені центральні офіси більшості вітчизняних підприємств і представництва іноземних компаній.

Так, в Україні працює представництво американської мережі Carlson Vagonlіt, що поєднує близько 3,5 тис. фірм по усім світі. CVT Ukraіne має центр бизнес-тревел й імплантан-офіс при американському посольстві. Це єдине в Україні підприємство з 100%-ным іноземним капіталом. Багато компаній працюють по франчайзингу. Наприклад, світова мережа ділових подорожей HRG (Hogg Robіnson Group, є присутнім більш ніж 100 країнах миру) з 1999 року має представника в Україні -і компанію «Скай Тревел», два її офіси працюють у Києві й один – в Харкові.

Офіційний представник туристичної служби Amerіcan Express (1,7 тис. філій в 130 країнах) в Україні – компанія «Обрий Інк.».

Компанія «Золотий глобус» два роки є частиною британської глобальної мережі по організації ділових поїздок і керуванню витратами на них – FCm Travel Solutіons. Також фірма «Телехаус Київ» представляє в Україні мережу по обслуговуванню ділових мандрівників BCD Travel Solutіons.

Таким чином, компанії сугубо ділових подорожей (деякі, щоправда, мають підрозділу, що займаються всіма видами туризму) з'являються в основному за рахунок взаємного притягання світових мереж й українських компаній.

Серед українських компаній-старожилів, які більше десяти років спеціалізуються в бізнес-тревел і надають повний спектр послуг, - є «Нью Лоджик». З червня 2007 р. ця компанія стала представником міжнародного мережного агентства Radіus (90 агентств, 4,65 тис. офісів по світу).

Стрімко розвивається компанія «Ділові подорожі» (виставки, ділове співробітництво з Китаєм, прийом в Україні). «Новий Стандарт ділових подорожей» позиціонує себе як компанія ділового туризму й виступила з ідеєю франчайзингового розвитку.

У ніші ділового туризму успішно працюють ряд великих туроператорских компаній, що приділяють велику увагу корпоративним клієнтам.

Розповсюджене явище, коли кілька менеджерів великої туркомпанії, що доволі успішно працювали в туризм, реєструють свій бізнес і виконують роль тревел-координатора із всіх питань, включаючи відпочинок співробітників.

Першу в історії ділового туризму франчайзинговую угоду провела компанія «Новий стандарт ділових подорожей» - недавно компанія з такою же назвою відкрилася у Львові.

«Ділові подорожі» розширюють свою присутність на ринку за допомогою технологій – портал www.tour.com.ua акумулює базу пропозицій по розміщенню мандрівників і конференц-послугам у світі й Україні.

Ще одна особливість компаній ділового туризму в тім, що їхня структура припускає великий спектр відділів, як по сферах бізнесу, так і по окремо взятих клієнтах. Поки компанія невелика, функції сполучають ключові співробітники, далі йде розширення штату, що набагато більш ефективно з погляду кваліфікації персоналу. У компанії можуть бути розділені функції маркетингу, продажів (залучення й супровід), HR, є фінансовий департамент й аналітика, крім того, технічні підрозділи, наприклад візовий відділ і відділ забезпечення корпоративних заходів, транспортний департамент.