Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація ділового туризму і виставкової діял...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

7.3. Поради іноземних компаній з організації бізнес-туризму подорожуючим

Діловий туризм – це те, на розвиток чого не в силах вплинути навіть політичні й природні катаклізми. Навпроти, саме в неспокійних крапках ведуться переговори, діють гуманітарні місії й т.д. У зв'язку із цим необхідно сверхответственное відношення до страхування. Ця тема взагалі має безліч аспектів. Недарма страхові компанії ряду країн розробили спеціальні поліси для учасників конференцій і виставок. Украй актуальним є страхування на випадок скасування заходу, що може бути викликане чим завгодно - епідемією, погодними умовами, припиненням енергопостачання, державним переворотом, страйком персоналу й т.д.

У зв’язку з посиленням терористичної небезпеки іноземними компаніями з організації бізнес-туризму був розроблений комплекс порад для подорожуючих з діловими цілями:

  1. Ключовими словами й фразами, при від’їзді в країну з незнайомою мовою, є: "Радий познайомитися з вами", "Спасибі", "Де перебуває туалет?", "Поліція", "Допоможіть".

  2. Не бронюйте місця в готелі, не замовляйте авіаційні квитки через невідоме або незнайоме бюро подорожей.

  3. Переконаєтеся, щоб ваш агент дотримував всіх мір обережності й не розкривав ваших планів, пов'язаних з поїздкою.

  4. Можна бронювати місця на вигадане ім'я. Ніколи не вказуйте назви вашої компанії, вашої посади, військового або дипломатичного рангу в місцях з підвищеним ступенем ризику.

  5. Ніколи не випускайте з очей паспорт. Під час подорожі завжди майте паспорт при собі. Нікому його не віддавайте за винятком службовців імміграційної служби або поліції. У деяких країнах вам доведеться залишати його на якийсь час для реєстрації в готелі. Однак ніколи не залишайте паспорт у номері або у вашому багажі, звідки його можуть украсти.

  6. Якщо ваш паспорт загублений або його викрали, зв'яжіться з найближчим американським посольством або консульством. Там вам допоможуть за умови, якщо у вас є фотокопія титульного аркуша загубленого паспорта, фотографії на паспорт і копія свідоцтва про народження.

  7. Оціните необхідність вашої поїздки. При плануванні поїздки в регіони, де ймовірні терористична діяльність й які характеризується хронічною політичною нестабільністю, задайте собі питання, чи дійсно вам необхідно робити цю поїздку, чи можна вирішити всі питання, використовуючи телефонний зв'язок або інші способи.

  8. Перевірте свій заповіт. Не сприймайте занадто серйозно цю раду. Однак має сенс ще раз заглянути в нього перед поїздкою. Може бути ви захочете дати доручення якому-небудь члену вашої родини з інструкціями у випадку нещастя. Відкрийте загальний поточний рахунок, щоб їм могла (міг) користуватися ваша дружина (чоловік). І нарешті залишіть список майбутніх виплат (іпотека, виплати за автомобіль і т.д.) на час вашої відсутності.

Подорож літаком

  1. Літайте економічним класом. Якщо ви багато й часто літаєте літаком, безсумнівно, салон 1-го класу є більше комфортабельним місцем для здійснення довгих перельотів. Однак необхідно відзначити, що подорожувати економічним класом більш безпечно. Салон 1-го класу розташовується в передній частині лайнера нижче (на Боїнгу 747) або за кабіною екіпажа (практично на всіх інших літаках). Як правило, терористи захоплюють у першу чергу салон 1-го класу й використають його як командний пункт. Якщо тільки терористи не перемістять вас в інший відсік літака, ви виявіться в безпосередній близькості з ними у випадку, якщо буде відкритий вогонь. Більше того, якщо буде почата спроба звільнення заручників, ви можете бути піддані ризику виявитися під перехресним вогнем.

  2. Крім того, терористи вважають, що пасажири 1-го класу - це більше забезпечені, багаті й важливі люди. Тому вони, цілком ймовірно , будуть більше уваги приділяти пасажирам саме цього салону. До того ж, у салоні економічного класу легше змішатися з юрбою, чим у салоні 1-го класу.

  3. Не одягайтеся занадто по-чудернацьки. Утихомирите своє марнославство. З костюми й коштовності з до вас зайва увага. Залиште релігійні прикраси вдома. Ви будете почувати себе більш комфортабельно й безпечно у звичайному одязі, особливо якщо ви виявіться заручником на борті літака.

  4. Не посідайте бічних місць у проході. Як правило, пасажири, що займають місця в проході, найбільше часто піддаються образам й є об'єктом поганого звернення. При проведенні операції по звільненню заручників лінія вогню буде проходити в основному уздовж проходу в міру того, як бійці спецпідрозділу будуть пробиватися вглиб літака. Коли почнеться стрілянина, ви будете щасливі, що були змушені терпіти незручності крісла у вікна, тому що інші пасажири й крісла забезпечать вам деякий захист.

  5. У багатьох відносинах найбільш безпечними є місця у вікна ближче до люка екстреної евакуації з літака (звичайно він розташовується над крилом). Однак помнете, що ці люки є основними місцями проникнення спецпідрозділа в літак при спробі звільнення заручників. Екіпаж літака не дозволить вам зайняти крісло напроти люка з побоювання, що ви заблокуєте вихід у випадку гострої потреби.

  6. Намагайтеся резервувати квитки на широкофюзеляжні літаки. Незважаючи на те, що озброєння й оснащення повітряних піратів стало в цей час більше сучасне й удосконаленим, захоплення Боїнгу 747 зажадає більше сил і засобів, чим захоплення невеликого літака.

  7. Ретельно вибирайте авіакомпанію. Літаки деяких авіакомпаній з найбільшим ступенем імовірності можуть стати об'єктом для захоплення. Американські авіакомпанії, німецька Люфтганза, ізраїльська Ель Червоний відомі тим, що на борті літаків, що належать цим авіакомпаніям, забезпечується дуже високий рівень безпеки. Такий рівень був досягнутий у зв'язку з тим, що в минулому вони неодноразово вибиралися терористами як об'єкти для нападу. Літаки національної авіакомпанії Індії стали об'єктом захоплення сикхских терористів, а кувейтська національна авіакомпанія - шиїтами. Найбільш безпечними із цього погляду вважаються літаки авіакомпаній таких країн, як Швеція, Швейцарія, Сінгапур, Гонконг, які не є членами великих політичних блоків і не залучені в конфлікти локального характеру. Візьміть до відома , що авіакомпанії країн третього миру, а також невелике число авіакомпаній промислово розвинених держав мають дуже погану репутацію з погляду забезпечення безпеки.

  8. З'ясуєте, з якого аеропорту вилітає ваш рейс. Крім цього поцікавтеся, де будуть зроблені проміжні посадки на шляху проходження. Якщо літак робить посадки в "гарячих" точках або в країнах, де рівень забезпечення безпеки дуже низок, зростає небезпека застосування вибухових пристроїв і появи на борті терористів.

  9. Намагайтеся скоротити до мінімуму кількість проміжних посадок. Вибирайте найбільш прямий маршрут. Це скоротить до мінімуму ризик того, що буде підкладений вибуховий пристрій іди буде проведений терористичний акт. Крім цього, ви витратите набагато менше часу, очікуючи в транзитних аеропортах, які можуть виявитися уразливими.

  10. Уникайте країни, де терористи користуються режимом найбільшого сприяння. Служба безпеки є останньою лінією оборони проти авіаційного тероризму, а не передовий. Гарна служба безпеки не може сама по собі змінити політикові місцевого уряду, що закриває ока на діяльність терористів.

  11. Перевірте календар. Дуже часто терористи й терористичні угруповання здійснюють свої акції в дні релігійних свят, історичних подій, а також відзначають річниці терористичних операцій. В Ірані день незалежності відзначається з 16 січня по 11 лютого. Ірландська республіканська армія воліє святкувати день інтернованих у серпні. Організація звільнення Палестини (ООП) відзначає чорний вересень. Залежно від вашого маршруту випишіть дати деяких подій.

  12. Не носіть на собі нічого, що могло б говорити про вашу релігійну або етнічну приналежність. Намагайтеся мати при собі тільки документ, у якому зазначені тільки ваше ім'я й адреса. Під час захоплення літака пред'являйте саме цей документ на вимогу терористів.

  13. Не майте при собі політичної літератури. Ви ніколи не довідаєтеся, терористи якої політичної орієнтації почнуть захоплення літака. Ця ж рада ставиться й до порнографічної літератури особливо в країнах Близького Сходу. Ділові папери тримаєте у своєму багажі, особливо ті, які можуть викликати інтерес. Однак, помнете, що ваш багаж може бути доглянутий.

  14. Наявність у вас канцелярських приладь з фірмовим знаком багатонаціональної корпорації або підрядника оборонної промисловості може створити проблеми й неприємності, навіть якщо ці предмети вам не належать. Ви не зможете переконати терористів, що вищезгадані організації є тільки вашими клієнтами. Вони не звернуть на ваші пояснення ніякої уваги.

  15. Зберігаєте в секреті ціль вашої поїздки. При необхідності майте легенду й розповідайте її впевнено. Не змушуйте осіб, що взяли вас у заручники ставиться до вас із підозрою, не відводите убік ока, не подавайте суперечливу інформацію, точно дотримуйтеся своєї версії. Тому буде краще, якщо ви підготуєтеся до такої можливої ситуації заздалегідь.

  16. Передайте програму вашої поїздки особі, якій ви довіряєте. Намагайтеся якнайчастіше зв'язуватися з ним. Проінструктуйте, що необхідно почати, якщо від вас довго не буде ніяких відомостей.

  17. Майте у своїй ручній поклажі необхідні медикаменти. Ця рада вам особливо придасться, тому що дуже часто авіакомпанії гублять багаж. Ця обережність може врятувати ваше життя, якщо вам доведеться довгий час перебуває в заручниках. Не забудьте взяти картку із групою вашої крові й іншою необхідною медичною інформацією. Надавайте медичну допомогу людям, які перебувають поруч із вами. Майте про всякий випадок деяка кількість пелюшок і дитячій молочної суміші для грудних дітей і медикаменти для людей літнього віку.

  18. Не зловживайте алкогольними напоями. Це послабить ваше розумове сприйняття й створить проблеми.