Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація ділового туризму і виставкової діял...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Поїздки до країн третього світу

  1. Беріть із собою широкодіапазонний радіоприймач. За допомогою такого радіоприймача ви зможете стежити за міжнародними новинами й подіями, що відбуваються в конкретній країні або регіоні. Помнете, що в багатьох країнах цього регіону засобу масової інформації контролюються державою, і тому не можна повністю вірити тієї інформації, що, ви одержуєте.

  2. Візьміть із собою свічу або маленький ліхтарик. У багатьох країнах третього миру відключення електроенергії – часте явище. Додаткове джерело світла буде для вас більшою підмогою.

  3. Завжди майте при собі картку міжнародного зразка із вказівкою вашої групи крові й алергійних реакцій на ліки й медикамент.

  4. Завжди знайте, як користуватися місцевими телефонами, і майте при собі відповідні розмінні монети.

Проживання в готелях

  1. При можливості реєструйтеся під іншим ім'ям. Звичайно такий привілей надається добре відомим персонам, щоб вони могли зберегти своє інкогніто. Ви можете попросити будь-яку людину, яку ви очікуєте, довідатися про вас по вашому псевдоніму, коли він або вона будуть намагатися зв'язатися з вами. Це також можна використати для сортування (відбору) ваших телефонних дзвінків на комутаторі готелю.

  2. Остерігайтеся підслуховування. Оператори телефонних станцій у готелі мають звичай підслухувати телефонні розмови, тому що дзвінки звичайно проходять через комутатор, навіть якщо ви набираєте номер самі. Будьте обережні при веденні телефонних розмов.

  3. Не зупиняйтеся на першому поверсі. Номера на першому поверсі звичайно більше уразливі для нападу, чим номера на верхніх поверхах. Крім цього, не зупиняйтеся в номері, розташованому далеко від пожежних сходів.

  4. Звертайте увагу на ті, хто займає сусідні номери. Довідайтеся, хто зупинився в номерах вище й нижче вас, а також хто займає номери на протилежній стороні. Номера з підвісними стелями можуть приховувати різного роду сюрпризи.

  5. Не зупиняйтеся в номерах, які мають загальний балкон з іншими. Старі будинки можуть бути розташовані так близько до сусідніх будинків, що вікно вашого номера може виявитися на відстані декількох метрів від вікна іншого будинку або даху. У цьому випадку вимагайте інший номер.

  6. Ваш номер може перебувати під візуальним спостереженням. Прогрес, досягнутий у розвитку оптико-волоконної техніки, привів до того, що мініатюрний фотооб'єктив це не більше чим проводок, його можна вставити в стіну для передачі зображення в іншу кімнату.

  7. Якщо гаряче, не доторкайтеся. У випадку пожежної тривоги припустите, що це дійсно так. Ніколи не відкривайте двері, не визначивши, що полум'я перебуває по іншу сторону дверей. Поторкайте ручку дверей і самі двері. Якщо вони гарячі, не відкривайте двері. Шукайте інший вихід.

  8. Будьте готові на випадок пожежі. У багатьох країнах у готелях не встановлюються протипожежні системи й немає великої кількості виходів. У зв'язку з тим, що в останні роки в країнах, що розвиваються, був відзначений ріст кількості пожеж у готелях, ви могли б захопити із собою невеликі мотузкові сходи. Якщо ви виявіться заблоковані у вашому номері полум'ям, що наближається, ви можете викинути сходи у вікно й спуститися на нижній поверх.

  9. У випадку якщо вам доведеться вибирати свій одяг під час пожежі, зберіть одяг, зроблений з натуральних тканин. Одяг, виготовлений з поліестеру, прилипає до тіла й не забезпечує надійний захист.

  10. Перевірте, чи був хто-небудь у вашому номері під час вашої відсутності. Якщо ви хочете довідатися, чи був хто-небудь у вашому номері (крім покоївки), залишіть диктофон, включений у режим запису, у висувному ящику стола з невеликою щілиною, щоб не заглушити звук.

  11. Обережно наближайтеся до свого номера, якщо усередині чутний якийсь шум. Побоюйтеся також людей, які їдуть із вами в одному ліфті й виходять на вашому поверсі.

  12. Якщо ви запрошені на великий прийом, запитаєте, які міри безпеки були початі. Очевидно, що прийоми, на які запрошений вузьке коло людей, набагато безпечніше, ніж прийоми, відкриті для широкої публіки. Довідайтеся також імена інших людей, запрошених на прийом, тому що високопоставлені гості можуть залучити терористів, і ви можете потрапити під перехресний вогонь. Особливо остерігайтеся прийомів, які широко рекламуються.

  13. Будучи за кордоном, вибирайте ресторани й клуби ретельно й не прагніть потрапити в заклади вищого розряду. Звичайно терористи вибирають місця часто відвідувані туристами й там, де, як відомо, збираються американці. Тому уникайте відвідувати ці місця.

  14. Будьте обережні при обміні валюти. Природно, куди б ви не поїхали, вам доведеться обмінювати гроші на місцеву валюту. Якщо ви не знаєте мови країни перебування й не знаєте саму країну, обмінюйте її в банку або офіційному обмінному пункті, незважаючи на те, що на чорному ринку (неофіційному) курс обміну може бути вище. У деяких країнах на валютні операції на чорному ринку дивляться скептично, але якщо ви будете піймані на місці злочину, ви можете виявитися в не дуже приємних умовах іноземної в'язниці. Більше того, обмін великої суми готівки на чорному ринку чреватий більшими небезпеками. Якщо ви мають намір обмінювати валюту на чорному ринку, найміть жителя цієї країни, якому ви довіряєте для того, щоб він здійснювали угоди за вас.

  15. Зрозумійте користь хабара. Хабарі або бакшиш поширені у всіх країнах світу, особливо в країнах третього світу. У деяких місцях неможливо уникнути того, щоб не заплатити невеликі суми місцевої бюрократії. Тому не дивуйтеся, якщо з вас зажадають хабар за прохід через митницю, за гарний номер у готелі або навіть за телефонний дзвінок.

  16. Дача хабарів іноземним посадовим особам з метою одержання контрактів і підписання ділових угод заборонена Актом про корупцію в міжнародних справах. Однак хабарів у невеликих сумах часом уникнути не можна. Скарги не принесуть користі. І якщо ви відмовтеся віддячити людей, від яких щось залежить, вони зроблять так, що вам стане неможливо робити бізнес у цій країні.

  17. Будьте завжди обережні й обачні при дачі хабара. Наприклад, якщо адміністратор говорить, що вільних номерів у готелі ні, або якщо ви хочете одержати кращій номер, покладете свій паспорт на стійку з 20-ти доларовою купюрою, яка небагато витикається з нього. Ви зачудуєтеся, як швидко найдеться номер. І навпаки, якщо він або вона поскаржаться, що ви пропонуєте хабар, просто відкиньте обвинувачення, затверджуючи, що 20 доларів випадково застрягли у вашому паспорті.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНОЇ І ДОДАТКОВОЇ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ