Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація ділового туризму і виставкової діял...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

7.2. Міжнародний досвід у розробці безпеки туризму

Одним з найважливіших елементів організації туризму є забезпечення безпеки життя і здоров'я туристів. Забезпечення безпеки передбачає цілий комплекс заходів в рамках національного законодавства, які гарантують безпеку переміщення туристів по території держави, їх перебування, збереження здоров'я, життя і майна.

Міжнародний досвід з розробки заходів безпеки туризму досліджується й узагальнюється СОТ. Безпека подорожей декларувалася в Хартії туризму.

Найбільш ефективним інструментом забезпечення в туризмі гарантій надання медичної та іншої допомоги, а також репатріації є страхування.

Страхування туристів – це особливий вид страхування, що забезпечує страховий захист майнових інтересів громадян під час їх туристських поїздок, подорожей, шоп - турів та ін

Види страхування, що застосовуються в туризмі:

Страхування від нещасних випадків

- індивідуальне;

- страхування дітей;

- колективне страхування за рахунок коштів юридичних осіб;

-обов'язкове страхування пасажирів;

Медичне страхування

- громадян, що виїжджають за кордон;

-іноземних громадян, які тимчасово перебувають на території країни;

Страхування відповідальності

- власників автотранспортних засобів;

-перевізників.

Таким чином, страхування в туризмі є найважливішим елементом забезпечення гарантій, і, перш за все фінансових, пов'язаних з розміщенням збитку.

Говорячи про безпеку туризму, слід підкреслити, що це широке, складне і багатогранне поняття. Перш за все, не можна спрощувати заходи безпеки туризму і представляти їх примітивно, як охорону туристських об'єктів або цілодобових «стопикою» в готелях. На останній точки зору наполягає безліч фірм з приставками «сек'юріті».

Ідеї «супроводу» туристів охоронцями від аеропорту до аеропорту не тільки не допомагають туризму, але завдають йому непоправної шкоди: хто в цих умовах поїде в таку країну?

Безпека туризму повинна бути заснована на ретельно продуманої, цілеспрямованої і комплексної системи заходів з метою створення таких умов, при яких будь-яка подія з туристом свідомо не могло б відбутися. Безпека туризму можна підрозділити на ряд рівнів, починаючи з безпеки засобів і транспорту, готельних і рекреаційних комплексів, туристичних центрів, а також країни в цілому. При цьому вводяться заходи безпеки не повинні завдавати шкоду інтересам, обмежувати права і свободи як самих туристів, так і місцевих жителів.

Прикладом такої діяльності може служити мексиканська програма безпеки туризму. У квітні 1996 р. під керівництвом Міністерства туризму Мексики і Ради з розвитку туризму столичної мерії в Мехіко була проведена конференція з вироблення державної програми безпеки туризму. Мексиканська влада надали саме серйозне значення даної проблеми, розглядаючи її як найважливіший елемент загальної національної програми розвитку туризму в країні.

Учасники конференції закликали негайно розробити єдину комплексну програму щодо забезпечення безпеки іноземних туристів, починаючи з моменту перетину ними державного кордону, якщо не з моменту оформлення в'їзних віз.

Програма безпеки туризму включає наступні заходи:

- Створення інформаційних пунктів у місцях в'їзду іноземних туристів в аеропортах, морських терміналах та інших прикордонних пунктах для надання їм консультаційної та іншої допомоги. Частина цієї роботи буде покладено на посольства Мексики в країнах світу, звідки йде основний потік туристів, що прибувають, в тому числі в Росії;

- Видання під егідою міністерства туризму державних інформаційних матеріалів по Мексиці, соціально-культурним і національним особливостям її населення. У цих публікаціях будуть названі місця підвищеної криміногенної обстановки в ряді туристських центрів, дані огляди практики дій місцевих злочинних елементів по відношенню до іноземців;

- Прийняття законодавчих та інших нормативних актів щодо посилення заходів покарання за обман туристів водіями таксі, службовцями готелів, ресторанів, магазинів і інших підприємств обслуговування;

- Створення «туристської поліції» - єдиного центру інформації та мобільного поліцейської служби м. Мехіко з надання термінової допомоги туристам. При в'їзді в країну кожному туристу вручаються координати і телефони цього центру (персонал центру вільно володіє шістьма іноземними мовами (англійською, французькою, німецькою, італійською, шведською та японською)).

До основних заходів також віднесена необхідність підвищення вимог щодо надійності та безпеки автотранспорту, використовуваного місцевими турфірмами, а також збереження майна туристів у готелях.

Окремий план безпеки складений з міжнародного аеропорту м. Мехіко як найбільшому елементу інфраструктури туризму, обслуговуючому більше 20 млн пасажирів на рік.

Створення подібних програм забезпечення безпеки туризму характерно для багатьох країн. Аналогічна завдання стоїть і перед російськими органами управління туризмом, у тому числі в суб'єктах Федерації.

У США була створена Рада з посилення безпеки повітряних перевезень, який розробив такі заходи щодо посилення безпеки повітряних перевезень:

- Поліції було дано завдання терміново ввести особливу перевірку службовців аеропортів, що мають доступ до "зони безпеки" повітряних терміналів, на предмет кримінального минулого, поточних правопорушень та виявлення негативного поведінки;

- Авіакомпаніям самим ретельним чином оформляти і вивіряти списки пасажирів, що вилітають на міжнародних рейсах. У разі катастрофи літака авіакомпанія зобов'язана через годину після перших повідомлень про те, що трапилося представити повний список постраждалих пасажирів у розпорядження відповідних служб США. Перелік повинен включати установчі дані кожного пасажира, номер паспорта, назва країни, яка його видала, а також дані та телефони кого-небудь із родичів або друзів пасажира на випадок «надзвичайних подій». Одночасно розробляється система швидкого оповіщення родичів пасажирів, постраждалих на внутрішніх авіалініях США;

- У всіх аеропортах США ввести єдину комп'ютерну систему для виявлення та ідентифікації можливих терористів. Як вважають фахівці, система дозволить в реальному масштабі часу з потоку туристів виділяти найбільш «цікавих» з оперативної точки зору осіб, чия поведінка або маршрут пересування по містах і країнах дадуть підстави підозрювати їх у причетності до організації терористичних актів, і негайно формувати на них досьє для взяття в більш ретельну розробку з підключенням сил і засобів ФБР;

- В 50 аеропортах США встановити новітнє обладнання для виявлення вибухових пристроїв (вартість кожного комплекту понад 1 млн дол);

- З федерального бюджету та цільових внесків авіакомпаній створити спеціальний фонд у розмірі 100 млн дол США для розробки принципово нових типів устаткування виявлення вибухових пристроїв.

У Нью-Йоркському аеропорту «JFK» встановлена система «Сі-Ті-Ікс 5000», яка шляхом сканування предметів і речей багажу з високим ступенем гарантії забезпечує виявлення вибухових пристроїв практично будь-якого типу.

Вважають, що ухвалюються в США заходи одержать схвалення в європейських країнах, що дозволить у перспективі створити майже глобальну систему боротьби з міжнародним тероризмом. Після подій 11 вересня 2001 р. в США система безпеки буде повністю змінена.

З точки зору міжнародного права терористичні акти, що зачіпають сферу туризму, є багатоплановим і вкрай заплутаним явищем, особливо по виконавцях і їх цілям. Терористичні акти завдають величезної шкоди розвитку міжнародного туризму, ускладнюють процес здійснення закордонних турпоїздок, змушують вводити більш складні прикордонні та інші формальності.

Розглядаючи питання безпеки туризму, не слід забувати про заходи дотримання звичайних правил поведінки, що виключають потрапляння туриста в надзвичайні ситуації. Туристи з країн СНД за кордоном частіше за все опиняються в таких ситуаціях саме через те, що забувають про елементарну обережність.

Окрім того, сучасний діловий турист подорожує з комп’ютерною технікою, наприклад ноутбуком, на якому зберігається бізнес-інформація. Однією з проблем, що виникає у ділових людей безпека цієї інформації. Тому:

  1. напередодні поїздки необхідно створити резервні копії даних;

  2. конфіденційну інформацію компанії або особисту краще видалити з комп’ютера перед поїздкою;

  3. ніколи не можна зберігати паролі на загальній машині;

  4. завжди необхідно закривати браузер та вихід, після скінчення Інтернет сесії.