Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик залізнич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

14. Черговий по залу (вокзалу)

Завдання та обов'язки. Вживає заходів щодо створення максимальних зручностей пасажирам, підтримання чистоти і порядку у залах очікування. Здійснює контроль за якістю і своєчасним прибиранням залів обслуговуючим персоналом. Наглядає за правильним розставлянням меблів і обладнання, дотриманням правил користування ними, за наявністю і станом протипожежного обладнання. Контролює роботу телефонних автоматів, автоматизованих пристроїв світлових покажчиків, механізмів, автоматів, що використовуються під час обслуговування пасажирів. Забезпечує порядок у залах, вживає відповідних заходів до його порушників. Допомагає інвалідам, хворим, людям похилого віку, пасажирам з дітьми, надає усно необхідні довідки. Здає у камеру схову речі, що загублені пасажирами. Наглядає за роботою торговельних точок на території вокзалу, не допускає неорганізовану торгівлю з рук і лотків. Контролює перепускний режим на вокзалі та у разі необхідності проводить перевірку наявності квитків у пасажирів. Складає акти з всіх порушень для стягнення штрафу.

Повинен знати: накази, вказівки, розпорядження та інші керівні матеріали, що мають безпосереднє відношення до обслуговування пасажирів; технологію роботи підрозділів вокзалу; форми проїзних і перевізних документів і правила їх оформлення; розлад руху поїздів; правила користування камерою схову самообслуговування і автоматизованими пристроями для обслуговування пасажирів (там, де вони використовуються); Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії і протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта та підготовка безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

15. Черговий по парку залізничної станції

Завдання та обов'язки. Забезпечує роботу з оброблення составів і безпеку руху в парку станції відповідно до вимог, що встановлені Правилами технічної експлуатації залізниць України, Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, технічно-розпорядним актом і технологічним процесом станції. Пред'являє состави до технічного обслуговування і комерційного огляду, контролює їх готовність. Організовує виконання маневрової роботи з причеплення-відчеплення вагонів до составів в парку станції. Вносить корективи в натурний лист поїзда у разі зміни довжини і ваги поїзда і комплектує перевізні документи відповідно до розставляння вагонів. Контролює закріплення составів на коліях парку гальмовими пристроями за порядком і нормами, що встановлені технічно-розпорядним актом станції. Оформляє і видає попередження, робить відмітку в маршруті локомотивним бригадам, видає їм перевізні документи, веде поїзну та іншу документацію по парку станції. Використовує в роботі електронно-обчислювальну техніку для отримання (введення) поїзної та оперативної інформації. Бере участь у виконанні змінного плану роботи станції. Забезпечує виконання наказів розпоряджень, вказівок органів вищого рівня щодо організації руху поїздів і маневрової роботи, безпеки руху, правил і норм з охорони праці. Оперативно керує працівниками, які йому підпорядкуванні і беруть участь у перевізному процесі; контролює дотримання ними трудової і технологічної дисципліни.

Повинен знати: Правила технічної експлуатації залізниць України; Інструкцію з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України; Інструкцію з сигналізації на залізницях України; Інструкцію з забезпечення безпеки руху поїздів під час виконання робіт з технічного обслуговування і ремонту пристроїв сигналізації, централізації, блокування (СЦБ); Інструкцію з забезпечення безпеки руху поїздів під час виконання колійних робіт; Правила перевезень вантажу; накази, розпорядження органів вищого рівня; Правила безпеки та порядок ліквідації наслідків аварійних ситуацій з небезпечними вантажами при їх перевезенні залізничним транспортом; методичні, нормативні та інші керівні матеріали згідно з колом обов'язків; технічно-розпорядний акт і технологічний процес роботи станції; графік руху поїздів; положення про розслідування та облік нещасних випадків; план формування; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії; Правила пожежної безпеки на залізничному транспорті; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; основи економіки і управління виробництвом; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту.

Кваліфікаційні вимоги.

Черговий по парку залізничної станції позакласної: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) і стаж роботи на посадах, які пов'язані з організацією перевезень на залізничному транспорті або виконання посадових обов'язків чергового по парку залізничної станції на станціях I класу - не менше 2 років.

Черговий по парку залізничної станції I класу: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) і стаж роботи на посадах, які пов'язані з організацією перевезень на залізничному транспорті або виконання посадових обов'язків чергового по парку залізничної станції на станціях II класу - не менше 3 років.

Черговий по парку залізничної станції II класу: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) і стаж роботи на посадах, які пов'язані з організацією перевезень на залізничному транспорті або виконання посадових обов'язків чергового по парку залізничної станціях III класу - не менше 2 років.