Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик залізнич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

26. Начальник вагону динамометричного

Завдання та обов'язки. Забезпечує випробовування локомотивів в експлуатаційних умовах (нагрів електричних машин, використання сили тяги локомотивів в умовах зчеплення), проведення досліджень, спрямованих на узагальнення досвіду роботи кращих локомотивних бригад з економії палива, електроенергії на тягу поїздів і маневрову роботу, складання режимних карт і використання потужності локомотивів. Своєчасно проводить практичну перевірку розрахункових нормативів графіків руху поїздів. Організовує оброблення результатів дослідних поїздок. Забезпечує надійну роботу вагона. Контролює підготовку робочих місць для проведення досліджень. Стежить за виконанням працівниками вагона Закону України "Про охорону праці" і трудового законодавства. Розробляє тематичні плани робіт вагона. Забезпечує складання технічних звітів на заключні роботи, а також розроблення рекомендацій щодо їх виконання, надає методичну допомогу для їх впровадження і складає звітність про їх виконання. Забезпечує працездатність обладнання вагона, своєчасну заміну застарілої і придбання сучасної контрольно-вимірювальної апаратури і обладнання. Стежить за своєчасним проведенням заводських, річних ремонтів та технічних ревізій вагона. Подає пропозиції щодо заохочення працівників, які відзначились, або накладання дисциплінарних стягнень на порушників виробничої та трудової дисципліни.

Повинен знати: постанови, розпорядження, накази, методичні, нормативні та інші керівні матеріали, що стосуються роботи динамометричного вагона; перспективи технічного розвитку залізниці, будову і принципи роботи електровозів і тепловозів, що експлуатуються на залізниці, правила тягових розрахунків, організацію руху поїздів, інструкції з сигналізації та гальм, конструкцію і схему динамометричного вагона і його спеціального обладнання, правила його експлуатації, технічні вимоги, стандарти, технічні умови роботи, порядок оформлення технічної документації, організацію і методи проведення досліджень, порядок складання звітності, досвід передових підприємств з дослідних питань, основи економіки, організації праці і управління виробництвом, Закон України "Про залізничний транспорт"; Статут залізниць України; основи трудового законодавства; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, молодший спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією: для спеціаліста - не менше 2 років, молодшого спеціаліста - не менше 3 років.

27. Начальник вагону з випробувань контактної мережі

Завдання та обов'язки. Планує і організовує роботу вагона-лабораторії. Планує і виконує поточне обслуговування, капітальні, деповські і заводські ремонти вагона-лабораторії з випробувань контактної мережі, його обладнання. Бере особисту участь у роботах з вимірювання і випробування обладнання. Контролює перевірку стану пристроїв контактної мережі і його відповідність вимогам Правил техніки безпеки і виробничої санітарії, технічного обслуговування і ремонту контактної мережі існуючим нормам, правилам, стандартам. Надає методичну допомогу і керує роботою груп захисту від електрокорозії дистанцій електропостачання, аналізує наслідки пошкодження обладнання і пристроїв господарства електропостачання. Здійснює перевірку стану безпеки руху поїздів по району контактної мережі, району тягової підстанції, району електричних мереж. Бере участь у розслідуванні складних випадків пошкодження і відмов роботи обладнання. Надає допомогу дистанціям електропостачання в проведенні заходів, що спрямовані на забезпечення електробезпеки. Забезпечує безпечний стан приладів, інструменту і робочих місць, безпечне виконання робіт в електроустановках, нормальні санітарно-гігієнічні умови праці. Контролює дотримання електромонтерами, електромеханіками трудової і виробничої дисципліни, застосування безпечних прийомів праці, використання засобів індивідуального захисту. Керує і контролює виконання робіт з випробувань обладнання. Проводить дослідження і вживає заходів до підвищення надійності роботи пристроїв контактної мережі і захисту від електрокорозії опор контактної мережі. Проводить технічні консультації з працівниками дистанцій електропостачання з експлуатації діючих пристроїв, а також під час впровадження нової техніки. Бере участь в розробленні і впровадженні нової техніки, винаходів і раціоналізаторських пропозицій. Розглядає і узгоджує проектну документацію щодо захисту від електрокорозії. Бере участь в роботах з електрифікації дільниць контактної мережі, їх модернізації та ремонту, в науково-дослідних роботах, що проводяться згідно з планами Укрзалізниці, в підготовці і проведенні дорожніх семінарів-нарад з діагностики пристроїв електропостачання і захисту від електрокорозії. Контролює впровадження прогресивних технологічних процесів з догляду і ремонту пристроїв електропостачання. Забезпечує оснащення вагона засобами пожежогасіння. Веде і складає встановлену звітність. Подає пропозиції щодо заохочення працівників, які відзначились, або накладання дисциплінарних стягнень на порушників виробничої та трудової дисципліни.

Повинен знати: схеми електропостачання тягових підстанцій, схеми електропостачання автоблокування; Інструкцію з технічного обслуговування обладнання тягових підстанцій і постів секціонування електрифікованих залізниць; Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів; Правила техніки безпеки під час експлуатації електроустановок споживачів; Закон України "Про охорону праці"; Кодекс законів про працю; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; Закон України "Про залізничний транспорт"; Статут залізниць України; Інструкцію з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України; Інструкцію з сигналізації та зв'язку на залізницях України; Правила технічної експлуатації залізниць України; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила виробничої і трудової дисципліни.

Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи на електроустановках не менше 5 років. Кваліфікаційна група з електробезпеки не нижче 5.