Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик залізнич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

17. Майстер дільниці водопостачання

Завдання та обов'язки. Забезпечує безпечну експлуатацію, обслуговування та безперебійну роботу пристроїв водопостачання в межах встановленої дільниці. Проводить обчислення площ та об'ємів, читає креслення, складає ескізи, підраховує число обертів під час простих і трансмісійних передач для визначення діаметрів шківів і ширини ременів, кубатуру водоймищ. Забезпечує подавання води насосами. Визначає потрібну потужність двигуна для подавання необхідної кількості води насосом і визначає коефіцієнт корисної дії агрегатів. Керує роботами з підготовки пристроїв водопостачання до випробувань, а також до зими і пропускання весняних вод. Бере участь у випробуваннях джерел. Стежить за правильним витрачанням води всіма споживачами, правильним витрачанням палива, за справною роботою вимірювальних приладів. Складає план поточного і капітального ремонтів всіх пристроїв водопостачання. Наглядає за своєчасним черговим оглядом котлів водокачки. Виявляє причини несправностей гідроколонок і кранів. Під час виконання робіт наглядає за дотриманням вимог з охорони праці. Подає пропозиції щодо заохочення працівників, які відзначились, або накладання дисциплінарних стягнень на порушників виробничої та трудової дисципліни.

Повинен знати: постанови, накази і розпорядження, методичні, нормативні та інші керівні матеріали, що стосуються кола обов'язків; будову котлів, насосів, двигунів та електронасосних агрегатів, що встановлені на дільниці; монтаж і комунікацію трубопроводів, механічного обладнання насосних станцій; основи трудового законодавства; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту;Правила технічної експлуатації залізниць України; Інструкцію з сигналізації на залізницях України; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, молодший спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією не менше 2 років.

18. Майстер мостовий

Завдання та обов'язки. Керує роботою працівників мостової дільниці. Складає технологічні процеси на роботи, які виконуються під час поточного утримання, ремонту інженерних споруд, і контролює їх дотримання. Вчасно готує обсяг робіт, забезпечує розставляння робітників і бригад, оперативно виявляє та усуває причини порушення технологічних процесів. Бере участь у розробленні нових і удосконаленні діючих технологічних процесів і виробничих графіків. Перевіряє якість робіт, що виконуються під час поточного утримання і ремонту інженерних споруд. Перевіряє габарити рухомого складу і будівель. Керує роботами з ліквідації пошкоджень інженерних споруд, що викликані стихійними явищами. Забезпечує наявність на мостах протипожежних засобів, судноплавних і навігаційних сигналів, необхідного запасу мостових брусів, освітлення об'єктів, що охороняються. Контролює роботу будівельних організацій, мостопоїздів. Організовує впровадження передових методів і прийомів праці. Формує бригади (їх кількісний, професійний і кваліфікаційний склад), розробляє і впроваджує заходи з раціонального обслуговування бригад, координує їх діяльність. Встановлює і вчасно доводить виробничі завдання бригадам і окремим робітникам (які не входять до складу бригад) відповідно до затверджених планів і графіків виробництва, планові показники з використання обладнання, сировини, матеріалів, інструменту. Проводить виробничий інструктаж робітників, вживає заходів до виконання правил з охорони праці і виробничої санітарії, технічної експлуатації обладнання та інструменту, а також контролює їх дотримання. Сприяє розвитку суміщення професій, розширенню зон обслуговування і застосовуванню інших прогресивних форм організації праці. Вносить пропозиції з перегляду норм виробітку і розцінок, а також з питань тарифікації робіт і присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій. Аналізує результати виробничої діяльності, контролює витрати фонду оплати праці, встановленого дільниці, забезпечує правильне і своєчасне оформлення; первинних документів з обліку робочого часу, виробітку, заробітної плати. Сприяє розповсюдженню передового досвіду, починів, розвитку творчих ініціатив, впровадженню раціоналізаторських пропозицій і винаходів. Контролює дотримання робітниками правил охорони праці, виробничої і трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку. Подає пропозиції щодо заохочення робітників дільниці, які відзначились, або притягнення до дисциплінарної відповідальності за порушення виробничої та трудової дисципліни. Організовує роботу з підвищення кваліфікації і професійної майстерності робітників і бригадирів, навчання їх другим і суміжним професіям, розвитку наставництва, проводить виховну роботу в колективі.

Повинен знати: Правила технічної експлуатації залізниць України; Інструкцію з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України; Інструкцію з сигналізації на залізницях України, згідно з колом обов'язків; Інструкцію з будови та утримання колії залізниць України; Інструкцію з улаштування та утримання суднохідної сигналізації; Інструкцію з підготовки споруд колійного господарства та об'єктів водопостачання до льодоходу і пропуску весняних та зливових вод; Інструкцію з утримання штучних споруд; Інструкцію з утримання земляного полотна; Інструкцію з утримання земляного полотна і техніки безпеки на селенебезпечних дільницях; Інструкцію з утримання земляного полотна і техніки безпеки під час виконання робіт на скельно-обвальних ділянках залізниць України; Інструкцію з поточного утримання залізничної колії в карстонебезпечних районах; Правила безпеки працівників залізничного транспорту на електрифікованих лініях; Правила техніки безпеки і виробничої санітарії під час ремонту та утримання залізничної колії і споруд; Інструкцію про порядок складання технічного паспорта дистанції колії; положення про розслідування та облік нещасних випадків; постанови, розпорядження, накази та інші керівні і нормативні матеріали, що регламентують роботу майстра мостового; технологічні процеси на роботи з ремонту і експлуатації штучних споруд; габарити рухомого складу та наближення будівель і способи їх замірювань; обладнання дільниці і правила його експлуатації; методи виробничого планування; порядок тарифікації робіт і присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам, діючі положення з оплати праці; передовий досвід з управління виробництвом; основи економіки, організації праці і управління; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту; правила внутрішнього трудового розпорядку; основи трудового законодавства; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, молодший спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією не менше 2 років.