Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик залізнич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

11. Завідувач лабораторії хімічної

Завдання та обов'язки. Організовує проведення хімічних аналізів, забезпечує лабораторний контроль відповідності якості сировини, матеріалів діючим стандартам і технічним умовам. Очолює роботу з розроблення нових і удосконалення існуючих методів лабораторного контролю і надає допомогу з їх впровадження у виробництво. Контролює стан лабораторного обладнання і робочих місць співробітників лабораторії та вживає заходів щодо усунення виявлених недоліків. Контролює якість відбору і оброблення проб на вміст забруднюючих речовин і правильність розрахунків. Проводить спільну роботу з контролюючими організаціями з питань природоохоронної діяльності. Розробляє технічні вказівки і інструкції з поточного контролю виробництва. Організовує ведення встановленої документації. Веде листування з іншими організаціями з питань лабораторного аналізу. Проводить і оформляє щорічну інвентаризацію лабораторного обладнання. Розробляє поточні і річні плани роботи хімічної лабораторії. Контролює дотримання працівниками правил охорони праці, протипожежного захисту, виробничої і трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку. Подає пропозиції щодо заохочення працівників, які відзначились, або накладання дисциплінарних стягнень на порушників виробничої та трудової дисципліни.

Повинен знати: постанови, розпорядження, накази і вказівки органів вищого рівня, інструктивні, методичні, нормативні та інші керівні матеріали з технологічної підготовки виробництва; обладнання лабораторії, принципи його роботи та правила експлуатації; перспективи технічного розвитку підприємства; методи і організацію проведення науково-дослідних робіт; стандарти, технічні умови, методики і інструкції з лабораторного контролю виробництва; Закон України "Про залізничний транспорт"; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; основи економіки, організації виробництва і управління; основи трудового законодавства; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, бакалавр або молодший спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією: для спеціаліста або бакалавра - не менше 1 року, для молодшого спеціаліста - не менше 2 років.

12. Завідувач очисних споруд

Завдання та обов'язки. Організовує і забезпечує технічно правильну експлуатацію, нормальний режим роботи очисних споруд і ефективне використання обладнання, проведення планово-запобіжного і капітального ремонту обладнання відповідно до графіка. Забезпечує проведення хімічного аналізу та лабораторного контролю якості води. Контролює складання замовлень на матеріали, обладнання, запасні частини згідно з видами ремонтів. Стежить за веденням журналів роботи споруд і оформлює результати аналізів. Вивчає і впроваджує передовий досвід щодо забезпечення надійної роботи очисних споруд, удосконалення лабораторного контролю. Організовує нагляд за станом і роботою контрольно-вимірювальної апаратури. Контролює стан лабораторного обладнання та вживає заходів щодо усунення недоліків. Розподіляє робітників за об'єктами обслуговування. Контролює дотримання трудової і виробничої дисципліни в колективі. Вживає заходів щодо зниження матеріальних витрат на виробництво, дотримання режиму економії, раціональних витрат матеріалів, палива, електроенергії та інших ресурсів. Забезпечує дотримання правил і норм охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки. Проводить технічне навчання в колективі. Подає пропозиції щодо заохочення працівників, які відзначились, або накладання дисциплінарних стягнень на порушників виробничої та трудової дисципліни.

Повинен знати: інструкції, правила та інші керівні матеріали з очищення води та стоків; правила технічної експлуатації водопровідних і каналізаційних мереж і споруд; Закон України "Про залізничний транспорт"; основи економіки, організації праці і управління виробництвом; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; правила внутрішнього трудового розпорядку; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи на очисних спорудах - не менше 2 років.