Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик залізнич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

80. Начальник служби матеріально-технічного постачання

Завдання та обов'язки. Організовує роботу щодо забезпечення підрозділів залізниці матеріалами, запасними частинами, обладнанням, спецодягом та іншими виробами відповідно до встановленої номенклатури. Організовує роботу і ефективну взаємодію відділів та інших підрозділів служби, направляє їх діяльність на досягнення високих темпів розвитку і удосконалення системи постачання. Здійснює постійний контроль з дотримання технологічних процесів. Забезпечує виконання службою програми виробничо-господарської діяльності, обов'язків перед бюджетом, постачальниками, замовниками і банками, а також кількісне і якісне приймання, зберігання, відпускання матеріальних цінностей. Контролює стан обліку, правильне використання і зберігання матеріальних ресурсів, норм витрат матеріалів і запасних частин, дотримання нормативів запасу товарно-матеріальних цінностей, організацію ремонту, відновлення та повторне використання деталей і матеріалів на залізниці. Вживає заходів з питань забезпечення служби та підрозділів кваліфікованими кадрами, кращого використання знань та досвіду працівників, створює безпечні і сприятливі умови праці, додержується вимог законодавства про охорону навколишнього середовища. Здійснює заходи з соціального розвитку служби, проводить роботу з питань зміцнення трудової і виробничої дисципліни, сприяє розвитку творчої ініціативи і трудової активності працівників. Забезпечує економічні та адміністративні методи керівництва, матеріальні і моральні стимули підвищення ефективності виробництва, а також посилення відповідальності кожного працівника за доручену йому справу. Забезпечує вирішення всіх питань у межах наданих йому прав. Забезпечує додержання законності, активно використовує правові методи управління, зміцнює договірну дисципліну. Подає пропозиції начальнику залізниці щодо заохочення працівників, які відзначились, або накладання стягнень на порушників трудової і виробничої дисципліни.

Повинен знати: Закон України "Про залізничний транспорт"; Статут залізниць України; Статут залізниці; Правила технічної експлуатації залізниць України; постанови, укази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти, які регулюють порядок діяльності служби; перспективи, тенденції технологічного, технічного, економічного розвитку галузі і служби; можливості ефективного використання виробничих потужностей, наявних технологічних процесів; порядок розроблення і затвердження планів та програм виробничо-господарської діяльності; Кодекс законів про працю; сучасні методи господарювання і управління; напрями та принципи розвитку менеджменту, маркетингу, комерційної діяльності, податкової справи; правила пожежної безпеки на залізничному транспорті.

Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр або спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи на посадах керівників нижчого рівня не менше 5 років.

81. Начальник служби пасажирської

Завдання та обов'язки. Керує діяльністю пасажирського господарства відповідно до законодавства України. Несе відповідальність за пасажирські перевезення на залізниці в дальньому, місцевому та приміському сполученні. Організовує якісне та культурне обслуговування пасажирів. Бере участь в розробленні перспективних і річних планів розвитку пасажирського господарства, впровадженні нової техніки, організації праці, капітального будівництва, технічного переозброєння і реконструкції виробничої і виробничо-технічної бази заходів з охорони навколишнього середовища. Контролює розроблення і виконання графіку руху пасажирських поїздів, виконує задані плани з пасажирських перевезень і прибутку від цих перевезень. Бере участь в розробленні системи "Експрес", контролює роботу об'єднаного бюро залізниці з розподілу місць в поїздах, призначає нові поїзди на основі заселеності вагону та попиту. Забезпечує контроль з дотримання заходів з безпеки руху поїздів, правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки. Забезпечує своєчасне подання пропозицій з удосконалення правил, положень, інструкцій та інших методичних і нормативних документів з утримання і обслуговування технічних засобів пасажирського господарства. Контролює правильне застосування діючих положень з оплати праці і преміювання в структурних підрозділах служби. Очолює роботу з організації і контролю фінансово-економічної діяльності пасажирської служби. Подає пропозиції начальникам залізниць щодо заохочення працівників, які відзначились, і накладання стягнень на порушників трудової і виробничої дисципліни.

Повинен знати: Закон України "Про залізничний транспорт"; Правила технічної експлуатації залізниць України; Інструкцію з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України; Правила перевезень пасажирів, багажу і вантажобагажу; нормативні матеріали з організації деповського ремонту пасажирських вагонів на залізниці; постанови, розпорядження, накази та вказівки органів вищого рівня; технологічні процеси, порядок укладання і виконання договорів, інструкцію про порядок розслідування і обліку нещасних випадків; основи економіки, організації праці і управління; правила внутрішнього трудового розпорядку; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки.

Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр або спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи на підприємстві та в галузі управління не менше 5 років.