Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_15.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

Б. Сучасна політика оплати праці

  • Державна політика оплати праці практично реалізується через механізм її регулювання. Цей механізм є складовою частиною загального механізму реалізації соціально-економічної політики держави. Структурні елементи механізму реалізації соціальної політики представлено на рис. 15.8.

Рис. 15.7. Основні функції заробітної плати працівників підприємства

  • Політика оплати праці підприємств, організацій та інших первинних суб’єктів господарювання формується й реалізується в межах чинного законодавства країни (в Україні — закону «Про оплату праці», 1995 р.)

  • На рівні первинних суб’єктів господарювання конкретна реалізація політики заробітної плати здійснюється на засадах договірного регулювання оплати праці найманих працівників підприємств шляхом укладання тарифних угод на рівнях:

  1. міжгалузевому (генеральна тарифна угода);

  2. галузевому (галузеві тарифні угоди) або комунальному (регіональні тарифні угоди);

  3. виробничому (тарифна угода як складова частина колективного договору).

  • Тарифна угода — це договір між представниками сторін переговорів з питань оплати праці та соціальних гарантій. Елементи такої угоди на виробничому рівні показано на рис. 15.9.

В. Засади організації оплати праці персоналу

  • Тарифно-посадова система є основним організаційно-правовим інструментом обгрунтування диференціації заробітної плати працівників різних суб’єктів господарювання (діяльності); вона включає такі елементи:

  • тарифно-кваліфікаційні довідники;

  • кваліфікаційні довідники посад керівників, спеціалістів і службовців;

  • тарифні сітки та ставки;

  • схеми посадових окладів або єдину тарифну сітку.

  • Тарифно-кваліфікаційні довідники у вигляді Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій робітників (ЄТКС) — це збірник нормативних актів, що містить кваліфікаційні характеристики робіт і професій за їх видами та виробництвами ЄТКС використовується для тарифікації робіт, присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам, а також для формування навчальних програм підготовки та підвищення кваліфікації робітників за відповідними професіями.

Рис. 15.8. структурні елементи механізму реалізації соціальної політики держави

Рис. 15.9. Змістова характеристика тарифної угоди на виробничому рівні

  • Кваліфікаційні довідники посад керівників, спеціалістів і службовців є нормативними кваліфікаційні характеристики виокремлених категорій працівників (посадові обов’язки, вимоги до знань і стажу роботи за спеціальністю, рівень і профіль підготовки керівників, спеціалістів й службовців.

  • Тарифна сітка встановлює відповідні співвідношення в оплаті праці працівників різної кваліфікації. Вона являє собою сукупність тарифних розрядів і відповідних тарифних коефіцієнтів. Встановлені в Україні параметри такої сітки наведено в табл. 15.1.

  • Тарифний коефіцієнт першого розряду завжди дорівнює одиниці. За першим розрядом тарифікуються прості роботи, виконання яких не вимагає професійної підготовки. Коефіцієнти наступних розрядів характеризують ступінь складності праці цих розрядів.

  • Тарифна ставка — є складовим елементом тарифної системи. Її абсолютна величина для першого розряду визначається відповідно до встановленого державою мінімального розміру, нижче якого не може здійснюватися оплати праці за виконану працівником норму робочого часу.

  • Оплата праці керівників, спеціалістів і службовців може здійснюватися за посадовими окладами з урахуванням застосовуваної системи стимулювання або за контрактною (договірною) системою на недержавних підприємствах (організаціях).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]