Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_15.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

15.5. Доплати і надбавки до заробітної плати та організація преміювання персоналу а. Практика застосування доплат і надбавок

Доплати і надбавки є самостійними елементами заробітної плати, що використовуються для компенсації або заохочення за істотні відхилення від нормальних умов праці, які не враховуються в тарифних ставках і посадових окладах. Вони характеризуються необов’язковістю та непостійністю, а також рухливістю залежно від співвідношення фактичних і нормативних умов роботи. Умови застосування та розміри доплат і надбавок встановлюються у колективному договорі підприємства (організації).

Доплати до заробітної плати класифікуються перш за все за ознакою сфери трудової діяльності. Прийнято виділяти доплати, котрі:

1) не мають обмежень за сферами трудової діяльності;

2) застосовуються в певних (окремих) сферах прикладання праці.

До першої групи відносяться доплати:

  • за роботу в надурочний час;

  • особам, які не досягли вісімнадцяти років і мають скорочену тривалість робочого часу;

  • робітникам, які внаслідок виробничої необхідності виконують роботи за нижчими від присвоєних їм тарифних розрядів;

  • за час простою та в разі невиконання норм виробітку й виготовлення бракованої продукції не з вини робітника.

Класифікацію доплат до заробітної плати, що здійснюються лише в певних (окремих) сферах прикладання праці, наведено на рис. 15.11.

Надбавки до заробітної плати за своєю сутністю завжди зв’язані з діловими якостями конкретного працівника і мають чітко виражений стимулюючий характер. Найчастіше застосовуються надбавки до заробітної плати за:

  • високу професійну майстерність робітників;

Рис. 15.11. Класифікація доплат до заробітної плати в певних сферах діяльності

  • високі досягнення у праці службовців;

  • вислугу років (трудовий стаж);

  • виконання особливо важливої роботи на протязі певного терміну (періоду часу);

  • знання і використання в роботі іноземних мов.

За ринкових умов господарювання істотно зростає роль доплат і надбавок спеціалістам за високі досягнення у праці, а також виконання особливо важливих й відповідальних робіт.

Обставини, що зумовлюють важливість застосування доплат і надбавок до заробітної плати спеціалісті.

По-перше, уможливлюється більш об’єктивно оцінювати трудові зусилля конкретних спеціалістів і спонукальний мотив до виконання найбільш відповідальних робіт.

По-друге, спеціалісти, внесок яких в загальні результати діяльності підприємства (організації) виявиться найбільшим, будуть мати через це й більший заробіток.

По-третє, доплати і надбавки до посадових окладів спеціалістів дають можливість коригувати їхню заробітну плату подібно збільшенню заробіку робітників-відрядників у випадках виконання та перевиконання встановлених норм виробітку.

Надбавки до заробітної плати за високі досягнення у праці мають корелювати з конкретними результатами діяльності спеціаліста (керівника) і застосовуватися на тих ділянках роботи, де кількісно вимірюються досягнення. Доцільно встановлювати також надбавки лінійному персоналу (майстрам, начальником дільниць і цехів), а також спеціалістам, які забезпечують стабільне поліпшення показників діяльності відповідного підрозділу та підприємства в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]