Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_15.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

15.6. Участь працівників у прибутках підприємства (установи, організації)

Участь у прибутках (доходах) або стимулювання персоналу через прибутки полягає в розподіленні певної їхньої частини між працівниками підприємства (установи, організації). Таке розподілення може бути строковим (наприклад, щомісячні виплати) або відкладеним (на кілька місяців або навіть років), а також може набирати форми грошових виплат або передавання працівникам певної кількості акцій підприємства.

Об’єктивна необхідність застосування різних форм участі у прибутках підприємства базуються на тому, що навіть найбільш досконалі системи індивідуальної чи колективної оплати праці не завжди здатні обумовлювати дійсне бажання кожного працівника бути причетним до стабільно високих загальних результатів діяльності.

Системи участі у прибутках підприємства диференціюються залежно від показників і засобів мотивації праці — див. рис. 15.14.

Рис. 15.14. Класифікація систем участі у прибутках працівників підприємства

Конструюючи ту чи ту систему участі, котра базується на показникові прибутку, слід ураховувати труднощі щодо визначення безпосереднього зв’язку між зростанням прибутку і внеском конкретного працівника. Ось чому часто впроваджуються системи мотивації, що зв’язуються з результатами власне виробничої діяльності (економія ресурсів, зростання обсягу продажу тощо). У цьому випадку системи участі у прибутку підприємства трансформуються в системи участі у загальних результатах його діяльності.

Більш стійка заінтересованість працівників у діяльності підприємств (особливо в оновленні виробництва та зміцненні фінансового стану) забезпечується безпосередньою їх участю у власності. Володіння акціями приватизованого підприємства має на меті щось більше ніж проста участь у прибутках через отримання відповідних дивідендів. Це — система не тільки «ідентифікації інтересів» працівників і підприємства, а й мобілізації особистих заощаджень громадян (акціонерів) для інвестування у виробництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]