Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod diplom bakalavr BTMS.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
951.81 Кб
Скачать

2. Тематика кваліфікаційних робіт

2.1. «Промислова біотехнологія»

Тематика проектів присвячена створенню (реконструкції) виробництва біомаси біологічних агентів та (або) одержанню цінних біологічно активних речовин на її основі.

Приклади тем:

«Проект виробництва пресованих хлібопекарських дріжджів»

«Проект виробництва ціанокобаламіну»

2.2. «Мікробіологія харчових виробництв»

Тематика проектів присвячена удосконаленню системи мікробіологічного контролю як складової частини організації системи ХАССП на підприємствах харчової промисловості, які використовують у виробничому циклі мікробіологічні процеси.

Приклади тем:

«Проект удосконалення системи мікробіологічного контролю виробництва сметани на Яготинському маслозаводі»

«Проект удосконалення системи мікробіологічного контролю виробництва світлого не фільтрованого пива»

2.3. «Фармацевтична біотехнологія»

Тематика проектів присвячена виробництву (реконструкції існуючого виробництва) лікарських препаратів, у виготовленні яких використовуються біотехнологічна сировина та (або) біотехнологічні процеси.

Приклади тем:

«Проект виробництва ін’єкційної форми флавіну мононуклеотиду»

«Проект реконструкції цеху виробництва біфідумбактерину ЗАТ «Біофарма», м. Київ»

3. Організація роботи над кваліфікаційною роботою

Дипломне проектування включає наступні етапи:

  • підготовчий;

  • переддипломна практика;

  • виконання дипломного проекту;

  • захист випускної кваліфікаційної роботи (проекту).

3.1. Підготовчий етап

Метою підготовчого етапу є вирішення організаційних питань: уточнення формулювання теми дипломного проекту, призначення й затвердження керівника, проведення організаційних зборів в академічних групах, видача студентам завдань, складання плану-графіка роботи.

У ході підготовчого етапу студент повинен вивчити літературні дані стосовно методів одержання готового продукту, включаючи останні досягнення в даній галузі, для чого необхідно ознайомитися:

- з наявними аналітичними оглядами або добіркою літератури по даному або аналогічному виробництву;

- з монографіями і з публікаціями із заданої теми у періодичній літературі за останні 5 років,

- з роботами академічних і галузевих науково-дослідних інститутів, спрямованими на оптимізацію й удосконалювання існуючого технологічного процесу;

- з досвідом роботи суміжних підприємств, що випускають дану або аналогічну продукцію.

3.2. Переддипломна практика

Переддипломна практика є завершальним етапом навчального процесу. Вона проводиться по закінченні студентами теоретичного навчання, як правило, на промислових підприємствах. Її метою є закріплення комплексу теоретичних знань, одержаних студентами в процесі навчання відповідно до навчального плану напряму або спеціальності, подальше набуття ними практичних навичок та інформаційно-аналітична підготовка до дипломного проектування.

У період переддипломної практики студент приступає до роботи над темою дипломного проекту:

- знайомиться зі спеціальною літературою, що стосується призначення й методів одержання даного препарату або напівпродукту;

- детально вивчає й критично оцінює існуюче (аналогічне) виробництво;

- збирає й узагальнює виробничий досвід, знайомиться зі звітами з НДР, результатами випробувань нової технології або апаратів.

При проходженні практики студент повинен ознайомитися з такими питаннями:

- загальні питання: структура та організація підприємства, режим його роботи, види нормативно-технічної документації;

- технологічні питання виробництва: варто докладно вивчити схему хімічних (біотехнологічних) перетворень вихідних матеріалів у цільовий продукт і існуючий технологічний процес, а саме: характеристику сировини й допоміжних матеріалів, проміжних продуктів і готової продукції, методи аналізу й контролю їхньої якості; особливо звернувши увагу на методи мікробіологічного контролю, фактори, які впливають на перебіг хімічних, біохімічних і ферментативних реакцій; технологію виробництва по стадіях (умови проведення процесу, співвідношення реагентів, склад поживних, середовищ виходи основних і побічних продуктів); контроль і автоматичне регулювання процесу, застосовувані хімічні, фізико-хімічні й мікробіологічні методи контролю, конструктивні особливості основного й допоміжного обладнання, вибір матеріалів для його виготовлення, коефіцієнти заповнення ємкісного обладнання, яке використовується у технологічній схемі; впровадженню робіт з енергозберігаючої технології.

Крім того, студент повинен вивчити літературні дані щодо методів одержання готового продукту, включаючи останні досягнення в даній галузі, для чого необхідно ознайомитися з наявними на заводі аналітичними оглядами або добіркою літератури по даному або аналогічному виробництву; з монографіями й з публікаціями по заданій темі в чи періодичній літературі за останні 5 років тощо. з роботами академічних і галузевих науково-дослідних інститутів, центральної заводської лабораторії або наукового сектора підприємства, спрямованими на оптимізацію й удосконалювання існуючого технологічного процесу; з досвідом роботи суміжних підприємств, що випускають дану або аналогічну продукцію.

На закінчення необхідно провести аналіз недоліків існуючої технології, апаратурного оформлення, показати можливі шляхи їхнього усунення і використати ці матеріали при обґрунтуванні обраного методу виробництва.

- охорона навколишнього середовища: вивчити систему заходів щодо охорони природи, проведених у масштабі цеху й підприємства. На основі аналізу цих даних вибрати найефективніші методи знешкодження й утилізації відходів; ознайомитися з роботами, проведеними на заводі по знешкодженню відходів виробництва (особливо стічних вод і газоподібних викидів), по впровадженню безвідхідних методів виробництва

- техніка безпеки, охорона праці: докладно ознайомитися з робочими інструкціями й правилами техніки безпеки по кожній стадії технологічної схеми; уточнити дані щодо припустимих концентрацій шкідливих або вибухонебезпечних парів, пилу в атмосфері й необхідний, у зв'язку із цим, повітрообмін; заходи щодо техніки безпеки, що стосуються конструктивних особливостей устаткування й спеціальних прийомів безпечної роботи; способи й засоби індивідуального захисту працюючих (спецодяг, протигаз, респіратор і ін.); ? норми освітленості, санітарно-побутові пристрої; протипожежні заходи, категорії даного виробництва з вибухо- і пожежонебезпеки, контроль за дотриманням протипожежних заходів, робочих інструкцій з техніки безпеки, за концентрацією шкідливих речовин і вибухонебезпечних парів і аерозолів в атмосфері цеху, за забезпеченістю й станом індивідуальних засобів захисту; шляхи й способи створення автономних джерел електроенергії, газу й води, захисту робітників та службовців на випадок роботи в умовах надзвичайної ситуації; заходи щодо захисту найцінніших вузлів, агрегатів, устаткування, коштовних видів сировини й напівпродуктів.

Після проходження переддипломної практики студентові необхідно представити звіт з проходження практики, що повинен містити систематизовані вихідні дані для дипломного проекту (роботи). Захист звіту студентом проводиться в комісії на випускаючій кафедрі у присутності не менш двох викладачів протягом тижня після її закінчення.

Після заліку з переддипломної практики студентові видається бланк завдання на дипломний проект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]