Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Головні завдання перехідного періоду:

  • Реформування відносин власності

  • Роздержавлення – захист конкурентного середовища

  • Лібералізація – усунення тотального державного контролю

  • Макроекономічна стабілізація – мінімалізація дефіциту д/б, грошової емісії.

  • Формування ринкової інфраструктури

  • Соціальний захист найвразливіших верств населення.

Змішаний тип ЕС в Україні передбачав преш за все утвердження механізмів приватної власності, розширення корпоративного сектору економіки. Сьогодні більш як 70 % загального обсягу промислової продукції виробляється на недержавних підприємствах.

Але ЕС орієнтована на соціально – орієнтований тип тобто держава повинна згладжувати негативи ринкового впливу на населення.

Основними інструментами держави є:

  • Правова база

  • Захист конкуренції

  • Зменшення нерівності доходів у суспільстві

  • Перерозподіл доходів

Важливу роль у цьому процесі відіграють спілки підприємств(головна ланка)

Останні – генеральні штаби монополій. Вони мають великі капітали і фінансують витрати політ партій, під час виборів диктують склад законодавчих органів в парламенті, склад законів, які потрібно прийняти.

Особлива роль цих спілок –створення лобістських груп, які впливають на прийняття(або не прийняття) парламентом законопроектів, потрібних монополістичному капіталу.

Ще одним важливим каналом поєднання сили монополії і держави є створення спілками підприємств консультаційних комісій при міністерствах і правительстві, де працюють монополії і уряд.

Нерівність в доходах – най болісна проблема в суспільстві, том удержава перерозподіляє доходи.

Основні канали перерозподілу:

  1. Податкова система – рівень оподаткування перебуває у залежності безпосередньо від конкретного доходу і рівня матеріального становища людини, тобто використовується прогресивна система оподаткування.

  2. Цінова система – відмова від державного регулювання цін. Разом з тим, держава встановлює верхню межу цін(тарифів) на продукцію природних монополій, забезпечуючи їм нормальний прибуток. На заході набула поширення диференційована система торгівлі – існують магазини для людей з високими і низькими рівнями доходів де один і ой же товар має різні ціни. В Україні держава гарантує ряд пільг для певних груп населення – пільгові тарифи.

  3. Трансфертні платежи - (перерозподіл через державний бюджет) – грошові виплати певним громадянам: безробітнім, ветеранам війни із соціального страхування. Трансферти не впливають на зростання споживання за рахунок особистого доходу, а лише змінюють особисте споживання.

Основні форми монопольних утворень:

    1. Природна монополія – ринкова ситуація, за якою мінімалізація витрат на одиницю продукції досягається при н7аявності однієї фірми, що виготовляє даний продукт чи послугу. Приклад: енерго - , водо - , газопостачання.

    2. Адміністративна – монополії, що усвідомлено створюються державою: окремим підприємствам держава надає виключні права на певну діяльність: алоголь, тютюнові вироби, видобуток золота.

В умовах ринку існують монополії:

      1. Чиста – в галузі існує одна фірма, яка виробляє унікальний продукт диференційований, вступ в галузь конкурентів відносно легкий

      2. Олігополія – в галузі декілька фірм, продукт стандартизований, існує таємна домовленість про розподіл ринків збуту та рівень цін.