Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать
  1. Податок з доходів фізичних осіб: порядок розрахунку та сплати.

Податок з доходів фізичних осіб є видом особистого прибутковового оподаткування. Платниками податку є резиденти, які отримують доходи з джерелом походження на України, нерезиденти, які отримують доходи з джерелом їх походження Україні. Об’єктом оподаткування є загальний місячний оподатковуємий дохід, річний оподаткований дохід – податковий кредит, іноземні доходи, доходи, які підлягають кінцевому опадаткуванню при їх виплаті. Податок з доходів фізичних осіб = місяний дохід – внески до 3х фондів (пенсійний (1 або 2%), до фонду соціального страхування на випадок безробіття, фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, витратами зумовленими народженням та похованням) – внески (175 грн соц. Пільга, якщо зарплата не перевищує 680). Ставка податку 13%. Соціальна пільга встановлюється у розмірі 50% від мінімальної зарплати на 1 січня 2006 (350) 150% 262,5 для одиноких матерів чи батьків в розрахунку на кожну дитину до 18 років, на дитину інваліда, 3 і більше дітей до 18 років, чорнобильці, студенти, аспіранти, інваліди 1 і 2 групи, особам, яким призначено довічну пенсію. 200% 350 для героїв України, СРСР, соціальної праці, ордену трудової слави, учасникам бойових дій, в’язням концтаборів

  1. Тестове завдання.

1. Право на призначення пенсії за віком мають особи:

a) після досягнення чоловіками 60 років; b) після досягнення жінками 55 років; c) наявності страхового стажу не менше п`яти років; d) всі відповіді вірні.

2. Допомога по безробіттю нараховують з і виплачується у розмірі:

a) перші 90 днів – 100%; b) наступні 90 днів – 80%; c) останні 180 днів – 70%; d) всі відповіді вірні.

3. Фінансовий механізм-сукупність методів, форм, інструментів:

a) розподілу коштів централізованих та децентралізованих фондів; b) фінансового забезпечення соціально – економічного розвитку; c) створення доходів та видатків бюджету; d) створення та використання фондів грошових коштів.

4. Міністерство фінансів здійснює:

a) заходи з мобілізації коштів через бюджет та систему державного кредиту; b) касове виконання бюджету; c) облік платників податків та надходжень до бюджету; d) емісію грошей.

5. Доходи бюджету не включають таке джерело:

a) доходи від операцій з капіталом; b) кредитні надходження до бюджету; c) трансферти; d) всі відповіді не вірні

6. Бюджет як економічна категорія відбиває сукупність грошових відносин між:

a) державою та юридичними й фізичними особами; b) працюючими та безробітними особами; с) суб’єктами підприємницької діяльності державної та приватної форми власності; d) всі відповіді не вірні

7. Закон про Державний бюджет України приймається Верховною Радою України до:

a) 31 грудня року, що передує плановому; b) 1 січня бюджетного року; c) 1 грудня року, що передує плановому; d) всі відповіді не вірні

8. Санаторно-курортна допомога (санаторії для хворих на туберкульоз, санаторії для дітей та підлітків, санаторії медичної реабілітації) фінансуються з:

a) бюджетів сіл, селищ, міст районного значення; b) районних бюджетів міст республіканського Автономної республіки Крим і міст обласного значення; c) бюджету Автономної республіки Крим та обласних бюджетів; d) всі відповіді вірні.

9. Прийняття рішення щодо Висновків та пропозицій до проекту закону про Державний бюджет вважається прийняттям проекту бюджету у:

a) першому читанні; b) другому читанні; c) третьому читанні; d) бюджетному комітеті

10. У разі несвоєчасного прийняття закону про Державний бюджет України щомісячні видатки Державного бюджету не можуть перевищувати:

a) 1/3 обсягу видатків попереднього бюджетного року; b) 1/12обсягу видатків планового бюджетного року; c) 1/12 обсягу видатків попереднього бюджетного року; d) всі відповіді не вірні.

  1. Задача.

МП із кількістю працюючих 10 чол. займається наданням послуг. Воно отримало 30000 грн. виручки (з ПДВ). Витрати (з ПДВ) становлять, грн: сировина, матеріали - 3600 ;оренда – 150; інформпослуги – 100; канцтовари – 80; нарахована зарплата – 5000; плата за патенти – 120.

Розрахуйте суму сплачених податків ( податок) за звичайною ( податок на прибуток, ПДВ, комунальний податок) та за спрощеною (єдиний податок ) системою оподаткування.

5.Поняття та категорії.

Затверджено на засіданні кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту

протокол № 13 від « 11 » квітня 2006 р.

Зав. кафедри ____________ Лютий І.О. Екзаменатор ________ Субботович Ю.Л.