Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Форма № У 5.09

Спеціальність Фінанси, БС Семестр 6

Навчальний предмет «Теорія фінансів»

Екзаменаційний білет № 17

  1. Типи бюджетних систем, їх структура та характеристика.

  1. Система страхування в Україні.

Страхування – система особливих перерозподільчих операцій які виникають між учаниками страхового фонду у зв’язку з його утворенням за рахунок цільових грошових внесків і використання на відшкодування витрат суб’єкта господарювання та надання допомоги громадянам (або їхнім сім’ям) у разі настання страхових випадків (досягнення певного віку, внаслідок втрати працездатності, смерті тощо).

Досвід країн із ринковою економікою підтверджує що розвинута система страхування активно сприяє економічній стабільності, зміцненню фінансової системи, активізації інвес­тиційних процесів і розв'язанню соціальних проблем. Склад­ність процесу створення страхової системи в Україні полягає у тому, що страхування було державною монополією. Отже, на стра­ховому ринку України відсутній досвід, не вистачає кваліфіко­ваних кадрів, немає відповідної інфраструктури. Дуже мало в Україні проводилось наукових досліджень із питань страху­вання, не розвинена й правова основа, на стадії становлення перебуває низка страхових послуг.

У травні 1993 року був виданий Декрет Кабінету Міністрів України "Про страхування", який поклав початок створенню цивілізованої системи страхування в державі. Відповідно до Декрету було введено ліцензування страхової діяльності, сис­тему звітності страховиків і методи державного регулювання страхового ринку.

Усе це сприяло поглибленню сфери страхування, появі нових видів і форм страхової діяльності, зростанню страхових резервів.

В 1996 р. був прийнятий Закон України "Про страхування", де йшлося про підвищення вимог до реєстрації страховиків, розмірів і структури їхніх статутних фондів, встановлення порядку розрахунків резервів, системи контролю за рівнем плато­спроможності страховиків, упорядкування видів обов'язко­вого страхування. Усе це сприяло розвиткові страхової справи. На сьогодні в Україні працюють понад 240 компа­ній, що мають досить великі обсяги статутних фондів і ре­зервів, добру репутацію.

Важливим є й те, що обсяги страхових резервів протягом останніх років зростають швидше, ніж страхові премії. Це вже показник зростання фінансової надійності страховиків, збіль­шилися також обсяги страхових послуг, а страховий ринок на­був якісніших ознак.

Система страхування в Україні, як підтверджує досвід її функціонування, потребує постійного вдосконалення. Основ­ними напрямками такої роботи є:

— розвиток й удосконалення нормативної бази;

— обґрунтування й досягнення оптимальної структури між різними формами страхування;

— залучення коштів страхових фондів на потреби інвести­ційних вкладень;

— інтеграція страхування до європейських страхових структур;

— створення об'єднань страховиків із метою зміцнення їх фінансового становища та надійності щодо здійснення страхо­вих операцій;

— залучення страхового ринку для вирішення питань соці­альної політики держави.