Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать

2. Проблеми та шляхи вдосконалення міжбюджетних відносин в Україні.

Трансформація економіки України до ринкових механізмів господарювання створила об’єктивні передумови для розвитку структури управління державними фінансами – Державного казначейства, що забезпечує якісний і оперативний контроль за своєчасністю і повнотою надходжень доходів до Державного та місцевих бюджетів України, цільове і ефективне витрачання бюджетних коштів, прозорість усього процесу виконання Державного та місцевих бюджетів України. Функціонування казначейської системи дозволяє на підставі чітко визначених обсягів реальних потреб найбільш раціонально, ефективно проводити оптимізацію бюджетних потоків, знизити ймовірність серйозних перебоїв у фінансуванні, зробити процес виконання бюджету ефективнішим. При казначейській системі процес виконання бюджету прозорий, чіткий і глибоко деталізований. Він дозволяє чітко контролювати обсяги бюджетних призначень, гарантовані ліміти фінансування, рахунки, які пред’явлені до оплати й обсяги інших необхідних виплат, суми фактичного перерахування коштів. Відповідно до Бюджетного кодексу, для забезпечення органів місцевого самоврядування моніторингом і контролем за виконанням усіх трансакцій з коштами місцевих бюджетів впроваджена казначейська система обслуговування місцевих бюджетів за доходами та видатками. Розроблена модель казначейського обслуговування місцевих бюджетів поступово вносить суттєві зміни у процес виконання місцевих бюджетів. Суть казначейського обслуговування місцевих бюджетів розкривається через управління потоками державних ресурсів шляхом зарахування всіх надходжень на Єдиний казначейський рахунок і проведення виплат за напрямами їх цільового використання. Більшість розвинутих країн здійснюють свої внутрішні і зовнішні витрати через систему казначейства. Головне призначення казначейства як державного інституту – це ефективне управління грошовими потоками Державного бюджету України через забезпечення точного обліку доходів та видатків державного та місцевих бюджетів, централізація інформації про рух бюджетних коштів, здійснення попереднього контролю за їхнім цільовим і ефективним витрачанням. Суттєві зміни вніс Бюджетний Кодекс, з прийняттям якого докорінно змінилася політика з питань міжбюджетних відносин. У 2004 році було запроваджено казначейське обслуговування місцевих бюджетів за доходами та перерахуванням міжбюджетних трансфертів, що дозволило отримувати достовірну інформацію про надходження в розрізі видів доходів та бюджетів у режимі реального часу. Представляючи інтереси держави, органи Державного казначейства України контролюють дії всіх учасників бюджетного процесу. Нагальною проблемою у сфері формування місцевих бюджетів є розвиток фінансової ініціативи між місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування. Делегування управлінських функцій “зверху вниз” повинно забезпечувати всебічний розвиток місцевого самоврядування.

3. Тестове завдання.

1. Основними елементами оподаткування є: суб’єкт, об’єкт, ставки, пільги, джерело, база оподаткування, податкова квота, а також:

а) санкції за порушення податкового законодавства; б) рівень оподаткування; в) вільні економічні зони; г) закони.

2. Для розрахунку допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок фонду необхідно визначити:

a) середню заробітну плату застрахованої особи; b) страховий стаж застрахованої особи; c) кількість днів, що оплачується роботодавцем; d) всі відповіді вірні.

3. Розмір пенсії за віком виплачується як добуток:

a) коефіцієнту страхового стажу застрахованої особи та її заробітної плати з якої обчислюється пенсія; b) коефіцієнта заробітної плати застрахованої особи за кожний місяць та коефіцієнту страхового стажу; c) середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за рік, що передує року звернення за пенсією та величини оцінки одного року страхового стажу (один рік – 1%); d) відсутня вірна відповідь.

4. Що відображає кожна ланка фінансової системи?

a) інструменти фінансового механізму; b) обособлену частину фінансових відносин; c) фінансові показники; d) напрями фінансової політики.

5. Що включають до доходів від операцій з капіталом?

a) надходження від продажу державних запасів товарів; b) надходження коштів від реалізації конфіскованого правоохоронними органами майна; c) рентну плату; d) всі відповіді вірні; c) за наявності страхового стажу не менше п`яти років; d) всі відповіді вірні.

6. Джерелом фінансових ресурсів є:

a) доходи бюджету; b) доходи населення; c) валовий внутрішній продукт; d) прибуток підприємств державної форми власності

7. Які фінансові ресурси не включаються до складу зведеного фінансового балансу держави ?

a) бюджетні; b) цільових фондів на загальнообов’язкове соціальне страхування; c) іноземних інвесторів на розвиток економіки; d) фізичних осіб

8. Напрями використання фінансових ресурсів зведеного балансу передбачають видатки на:

a) реалізацію національних програм розвитку економіки за рахунок довгострокових кредитів; b) реалізацію національних програм соціального розвитку за рахунок короткострокових кредитів; c) відповіді 1 та 2 вірні; d) відповіді 1 та 2 не вірні

9. До загальнодержавних фінансових балансів включають:

a) баланс грошових доходів і витрат населення; b) баланс фінансових ресурсів підприємств; c) баланс фінансових ресурсів областей, районів, міст; d) всі відповіді вірні.

10. У структурі зовнішнього боргу України відсутня заборгованість за позиками одержаними від:

a) іноземних постачальників; b) іноземних інвесторів; c) урядів іноземних країн; d) іноземних комерційних банків.

  1. Задача.

Фактичні витрати на оплату праці підприємства у грудні 2005 р.- 130 тис. грн. З 3 до 16 грудня 2005 року Смолін В.О. хворів, його заробітна плата за 6 попередніх місяців складала відповідно 3200 грн., 3500 грн., 2200 грн., 1700 грн., 3500 грн., 2500 грн. Дві співробітниці знаходяться у відпусці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку. Соловей С.Д. знаходиться у відпусці по вагітності та пологам, її середньоденна заробітна плати складала 90 грн. Підприємством придбано 5 путівок на санаторно-курортне лікування робітників. Вартість однієї путівки 1200 грн., 40 % оплачує Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими народженням та похованням. У грудні місяці у одного співробітника помер батько. Визначити розмір внеску до Фонду соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими народженням та похованням за грудень 2005 року.

5. Поняття та категорії.

Затверджено на засіданні кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту

протокол № 13 від « 11 » квітня 2006 р.

Зав. кафедри ____________ Лютий І.О. Екзаменатор ________ Субботович Ю.Л.