Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать
  1. Співробітництво України з міжнародними фінансовими інститутами.

Міжнародні фінансові інститути створюються на світовому і регіональному рівнях для сприяння економічному розвиткові країн — засновників цих організацій. Їхнім основним завданням є мобілізація коштів і надання допомоги на кредит­них засадах для здійснення важливих економічних проектів. До числа світових фінансових інститутів належать:

1. Міжнародний валютний фонд. Фінансова допомога України з боку МВФ надасться у трьох основних формах: за програмою системної трансформаційної позики для підтримки платіжного балансу; за програмою стенд-бай для підтримки курсу національної валюти і фінансування дефіциту платіжного балансу; за програмою розширеного відтворення для сприяння економічної стабілізації. Також МВФ надає консультативну допомогу з фінансових та валютних питань.

2. Міжнародний банк реконструк­ції та розвитку. Основна кількість кредитів спрямовується на розвиток виробничої інфраструктури та сільського господарства, а також у галузі з низькою рентабельністю і великим терміном окупнос­ті витрат. Нині банк надає технічну та фінансову допомогу понад 100 країнам сві­ту, які є членами МВФ.

Позики МБРР надаються під гарантії уряду країни-пози­чальника, як правило, терміном на 15—20 років Вступ України до МВФ забезпечив її членство в МБРР із квотою майже 5 млрд. дол. США, що дає змогу залучати кошти іноземних інвесторів для розв'язання питань стабілізації економіки, структурної перебудови, інтег­рації України в світове господарство.

3. Світовий банк. Співробітництво України зі Світовим банком здійснюється в рамках прийнятої в 2003 року Стратегії в питаннях допомоги Україні на період 2004-2007 роки.

Стратегія Світового банку базується на пріоритетах України, зокрема, щодо забезпечення стійкого економічного зростання, подолання бідності та становлення середнього класу, сприяння людському розвитку, захист навколишнього середовища, поступова інтеграція у світову економічну та фінансову системи тощо. Загальний обсяг запозичень складатиме від 1,8 до 2,4 млрд. дол. США.

4. Діяльність ЄБРР в Україні охоплює такі основні стратегіч­ні напрямки, як:

— надання довгострокового кредитного капіталу банківсь­кому сектору на розвиток комерційного кредиту та інших фі­нансових інструментів для підтримки експортерів;

— залучення приватних інвестицій в агропромисловий комплекс України,

— технічна допомога та консалтингові послуги підприємствам державної форми власності щодо розробки та впровад­ження інвестиційних проектів, фінансових планів, систем за­купівлі обладнання на світових ринках та управління інвести­ційними проектами;

— надання кредитних ліній приватному виробництву та пряме фінансування спільних підприємств;

— реформування секторів інфраструктури — транспорту, зв'язку тощо;

— сприяння реструктуризації, в основному енергетичного комплексу, за допомогою запровадження енергозберігаючих технологій, модернізації обладнання та ін.

Загалом співробітництво України з міжнародними валютно-кредитними інститутами є об'єктивно необхідним. Воно має розвиватися з усіма подібними організаціями та фінансово спілкуватися тільки на потреби розвитку національного виробництва - частина позик Світового банку, а особливо позички ЄБРР.