Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать
  1. Переваги та недоліки державних запозичень.

Переваги:1)Державний кредит дозволяє державі як позичальнику використовувати додаткові грошові ресурси для покриття бюджет­ного дефіциту без здійснення з цією метою грошової емісії.

2) Державний кредит сприяє економічному розвиткові краї­ни, якщо кошти мобілізовані в бюджет за його допомогою,спрямовуються на фінансування виробничих програм, будівництво нових підприємств, модернізацію і технічну рекон­струкцію діючих потужностей.

3) Розвиток ринку внутрішніх запозичень справлятиме позитивний вплив на ділову активність, стимулюватиме інвестиційні процеси, сприятиме розвитку фінансового і фондового ринків.

4) Фінансові ресурси, отримані за рахунок державних запозичень та використані на структурну перебудову та інвестиційно-інноваційні цілі, сприятимуть розвитку економіки України, що забезпечить зростання дохідної частини державного бюджету.

5)державний кредит необхідно розглядати як невідємну складову сучасного фінансового механізму держави. Його вміле використання у бюджетній політиці дає змогу стримувати інфляційні процеси, найбільш ефективно використовувати грошові заощадження населення і підприємців.

6)Важливим аргументом на користь державних позик є те, що державне за­- позичення під час економічних спадів слугує цілям стабілізації економіки, бо перешкоджає різкому падінню сукупного попиту. Позитивний вплив дефіцит­ но-фінансових видатків посилюється дією ефекту мультиплікатора: зростання державних видатків викликає кількаразове зростання сукупних витрат, а отже, й обсягу ВВП.

7)Для забезпечення стабільного економічного зростання українські під­приємства потребують значних інвестицій, які можуть підтримати конкурен­тоспроможність вироблених ними товарів шляхом впровадження нових техно­логій і модернізації виробництва. У багатьох випадках такі інвестиції не можуть бути здійснені за рахунок доходів підприємств. Розв'язанню проблеми можуть сприяти прямі іноземні інвестиції та зовнішні запозичення.

Недоліки:1)Наслідком державного запозичень є зростання державного боргу.

2)Економічний розви­ток гальмується, якщо кошти, отримані від випуску облігацій державних позик, спрямовуються на погашення і виплату відсотків за попередніми позиками. Державний кредит, що має невиробничий характер, лише примножує економічні не­гаразди суспільства.

3)Ситуація значно погіршується, коли для покриття зростаючих відсоткових та інших платежів за дер­жавними позиками доводиться залучати додаткові бюджетні кошти, що отримуються шляхом посилення податкового тя­гаря на виробників.

4)Крім того, надмірно висока доходність державних цінних паперів спонукає комерційні банки вкла­дати в них переважну частку своїх коштів замість того, щоб інвестувати (кредитувати) національне товарне виробництво.

Основним фактором, що викликає зростання держ. заборгованості й нівелює пози­тивний вплив держ. запозичень в Укр., є нецільове використання за­позичених фін. ресурсів і відсутність урядового контролю за рентабель­ністю їх залучення у виробничий процес.