Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова для Юлы.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
208.1 Кб
Скачать

14. Заходи з енергозбереження

Дипломним проектом передбачено централізоване водяне опалення, яке має суттєву перевагу порівняно з паровим, що полягає в зміні температури гріючої води залежно від температури зовнішнього повітря. Розрахунок витрати тепла на опалення наведено у розділі «Опалення».

Одним із заходів з енергозбереження, що передбачені дипломним проектом, є встановлення на підприємстві сучасних енергозберігаючих печей Г4-ХПН-50 та вистійно-пічний агрегат Г4-РПА-12.

В печі Г4-ХПН-50 застосовується теплоутилізатор, який встановлюється на димовій трубі печі. Конструкція теплоутилізатора являє собою водотрубний теплообмінник, який слугує для підігрівання води за рахунок тепла вихідних димових газів. Температура вихідних газів печі значно знижується, а тепла вода використовується надалі або в технологічному процесі приготування тіста, або для живлення вбудованого в піч парогенератора. Для зменшення витрат теплоти за рахунок тепловиділень зовнішніми поверхнями печі, для її теплоізолювання використаний ефективний теплоізоляційний матеріал із базальтового супертонкого волокна вітчизняного виробництва. Дослідження показали, що температура зовнішніх поверхонь печі не перевищує 35–420 С при температурі навколишнього середовища приміщення 300 С, а витрати ними тепла не перевищують 4% від загальної кількості підведеного в систему обігрівання печі тепла.

Зменшення рівня нераціональних витрат тепла в пекарній камері печі забезпечується заходами з максимальної ліквідації вентиляції в зонах пекарної камери. Для цього простір пекарної камери по її довжині розгороджений спеціальними жорсткими (у високотемпературних зонах) та гнучкими (в зонах з меншими температурами) заслінками, які здержують вихід пароповітряної суміші з вхідного та вихідного вічок пекарної камери та перетікання її з одної зони випікання в другу.

Велике значення для економії палива в печі має чітке підтримання в автоматичному режимі раціональних теплових та гігротермічних параметрів випікання хлібобулочних виробів по температурних зонах пекарної камери. В печі Г4-ХПН-50 мінімізовані витрат пари на гігротермічну обробку тістових заготовок та теплової енергії на її виробництво. Пара, що використовується для гігротермічної обробки тістових заготовок, в печі виробляється у вбудованому в її конструкцію парогенераторі. При цьому її параметри максимально відповідають вимогам технологічних параметрів гігротермічної обробки тістових заготовок – відносна вологість наближається до 100%. Вода, що використовується для живлення парогенератора, як було сказано раніше, підігрівається за рахунок вихідних димових газів печі в теплоутилізаторах, встановлених на димових трубах печі.

Передбачені в дипломі заходи із вдосконалення апаратурно-технологічної схеми, вста­новлено транспортери, для механізації технологічного процесу та зменшення ручної праці.

Впроваджені у виробництво прискорені технології виготовлення хлібобулочних виробів сприяють зниженню витрат електроенергії .

Також проектом передбачається заміна люмінесцентних ламп на світлодіодні. Споживча потужність люмінесцентних ламп 100Вт, а світильників на світлодіонах 30Вт, що свідчить про меншу сплату за електроенергію. У адміністративній частині корпусу в усіх кімнатах заплановано встановлення енергозберігаючих ламп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]