Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ситуации МО бакалаври.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Завдання та запитання до ситуації

  1. Як можна описати місію підприємства та його цілі?

  2. До якого типу виробництва належить підприємство «Оболонь» і чим він характеризується?

  3. До якого виду виробничої системи належить підприємство (відкритого чи закритого) і чому?

  4. Який метод організації виробництва використовується на підприємстві?

  5. На яких законах раціональної організації виробництва грунтується робота підприємства і як це позначається на його ефективності?

  6. Що таке продуктивність виробництва? Як можна розрахувати одноденну продуктивність виробництва пива для ЗАТ «Оболонь»?

Зав. випускаючою кафедрою менеджменту

організацій та ЗЕД, проф. І.А. Маркіна

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД УКООПСПІЛКИ

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ”

Кафедра менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

Комплексне контрольно-кваліфікаційне завдання

для Державного екзамену

студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» спеціальності 6.030601 «Менеджмент організацій»

варіант №16

II. Практична частина

Розгляньте конкретну ситуацію і виконайте запропоновані завдання.

Віталій Звєрєв, генеральний директор металургійної компанії докладав Раді директорів організаційну побудову компанії. Схема спроектованої їм організаційної структури представлена на рисунку 1.

Коли один член Ради спитав, що він думає про таку велику кількість людей, що підпорядковуються йому безпосередньо, Віталій відповів: “Я не вірю в теорію, згідно з якою керівники повинні мати обмежену кількість підлеглих. Це розбазарює ресурси і створює бюрократію. Всі мої підлеглі – гарні люди і знають, що вони повинні робити. В будь яку хвилину вони можуть звернутись до мене за допомогою у вирішенні будь-яких проблем. Вони є досить близькими до керівництва. Крім того, я бажаю знати з перших рук, як кожен з них працює, і вказати на недоліки і помилки негайно. І якщо завідуючий секцією у великому універсальному магазині може мати у підпорядкуванні 25-30 чоловік, то я просто повинен вміти управляти хоча б дев’ятнадцятьми. Крім того, декілька підлеглих недостатньо загружають керівника роботою, а я вважаю, що ви призначили мене не цю посаду для того, щоб я працював на компанію весь робочий день.”

Завдання та запитання до ситуації:

  1. Який тип організаційної структури пропонує Віталій? Чи буде вона ефективною?

  2. Що на вашу думку означає поняття “норма керованосіт” і чи дотримується вона в даній структурі? Яким би чином ви відповіли на заяву Віталія? Які б аргументи привели з свого боку?

  3. Як би ви були членом цієї Ради директорів, то щоб ви запропонували Віталію зробити?

  4. Які альтернативні підходи до побудови організації можливі в даній ситуації? Поясність свою позицію.

Рисунок 1 - Схема організаційної структури металургійної компанії

Зав. випускаючою кафедрою менеджменту

організацій та ЗЕД, проф. І.А. Маркіна

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД УКООПСПІЛКИ

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ”

Кафедра менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

Комплексне контрольно-кваліфікаційне завдання

для Державного екзамену

студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» спеціальності 6.030601 «Менеджмент організацій»

варіант №17

ІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

Розгляньте конкретну ситуацію і виконайте запропоновані завдання

Харківський завод “Оргтехніка” був заснований в 1932 році а з 1992 року це - ВАТ. В найбільш вдалі роки він випускав до 600 млн пишучих вузлів і до 200 млн ручок. Але в попередньому році обсяги виробництва ВАТ“Оргтехніка” склали по авторучкам 9 млн по пишучим вузлам – 40 млн. що в грошовому еквіваленті дорівнює 16 млн. грн. Підприємство випускає також механічні олівці і грифелі для олівців з дозованою подачею трубчаті ручки для креслення. В цілому асортимент складає 35 назв продукції.

До складу АТ належать: 4 виробничі заводи два знаходяться в центрі і два на околиці міста; заготівельно-складська база. Торгових партнерів у “Оргтехніки” близько двох тисяч. Проіндексований статутний фонд складає 155 млн грн. а номінальна вартість акцій за останні 5 років підвищилась з 105 грн. до 60 грн.

Всього АТ нараховує 1600 акціонерів і в основному це фізичні особи.

За радянських часів “Оргтехніка” була найбільшим виробником засобів для письма але за останні часи вона значно втратила свої позиції і зараз на її частку припадає не більше 10% продажу в середині країни. Як вважає голова правління АТ В.Зінченко на це є декілька причин. По-перше контрабандне завезення до України дешевого товару індійського турецького китайського виробництва. По-друге це діяльність місцевих підпільних підприємств які працюють виключно на контрабандному матеріалі. Те ж саме і на ринках країн СНД тому “Оргтехніка” зменшила відправку своєї продукції в Росію і Білорусію до 10%. Проблеми зі збутом призвели до появи заборгованості; кредиторська – 3 млн. грн. дебіторська – 700 тис. грн. На складі накопичилось продукції на 1 млн. 800 тис. грн. Крім того майже всі комплектуючі приходиться купувати за кордоном.

Для того щоб повернути втрачені позиції  керівництво заводу розробило стратегічний план згідно з яким доведеться піти на не досить популярні заходи.

По-перше це реструктуризація виробництва в результаті якої підприємство отримає холдінгову структуру. Паралельно буде проводитись скорочення штату працівників в основному обслуговуючого персоналу.

По- друге прийдеться відмовитись від власного конструкторського відділу адже він не встигає за західними технологіями

По-третє  керівництво має намір зняти з свого балансу частину соціальної сфери: дитячий садок недобудований будинок в Ялті дитячий лісовий табір. По-четверте розглядатиметься можливість продажу одного виробничого корпусу що знаходиться в центрі міста банківським структурам.

Очікується що після проведення цих заходів рентабельність виробництва зросте на 30%.Крім того менеджери підприємства ведуть пошук зовнішніх партнерів. Правда переговори не дали поки що результатів. Щоб залучити потенційних внутрішніх інвесторів керівництво планує розглянути питання про додаткові емісії акцій і навіть продаж контрольного пакету акцій.