Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_finka.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать
  1. Проблеми сучасного визначення предмета та методу фінансового права.

Предмет фінансового права це суспільні відносини, що виникають змінюються і припиняються у сфері фінансової діяльності держави, АРК та місцевого самоврядування.

Ознаки відносин, що становлять предмет фінансового права:

  • фінансові відносини;

  • виникають в результаті (ході) здійснення фінансової діяльності;

  • один із суб’єктів цих відносин наділений владними повноваженнями;

  • владні відносини;

  • забезпечуються силою державного припису;

  • об’єктом є грошові публічні фонди;

  • майновий характер (грошовий), або пов’язаний немайновий (організаційний).

Проблеми визначення предмета:

1) Чи тільки грошові відносини?

  • поширеною є позиція учених згідно з якою об’єктом фінансових правовідносин є виключно грошові фонди, які мають державну (комунальну) форму власності, i нормами фінансового права інші економічні відносини регулюватися не можуть.

  • останнім часом явно під фінансово-правове регулювання підпадають відносини в сфері обліку матеріальних цінностей організаціями бюджетної сфери, використання фондів (в іноземній валюті, золоті, формуються з коштовних та напівкоштовних каменів), що використовуються з метою підтримання національної грошової одиниці, валютного регулювання.

  • відносини в сфері формування матеріального резерву та централізованого матеріального забезпечення ще залишаються під адміністративно-правовим регулюванням.

2. Хто є суб’єктами фінансової діяльності: лише держава чи й інші суб’єкти?

Самостійними суб’єктами фінансової діяльності визнаються АРК та суб’єкти місцевого самоврядування, що наділені публічною владою на певній території.

3. Державні фінанси чи публічні фінанси?

  • державні і місцеві фонди коштів відносять до публічних фондів коштів (Нечай А.),

  • до публічних відносять також суспільні фонди коштів, які створені:

  • за участю держави (правотворчий акт)

  • на них розповсюджується фінансовий контроль

  • держава бере участь в поповненні даного фонду (кошти надходять переважно або в тому числі і з бюджету, інших публічних фондів коштів)

  • держава бере участь в управлінні цими фондами

(Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Фонд Суспільного телебачення та радіомовлення)

  • Вчені акцентують, що на противагу цивільному праву фінансове право регулює питання режиму фондів, мобілізації фінансових ресурсів до нього, а саме відносини щодо переходу об’єкта власності від одного суб’єкта до іншого (публічного), питання розпорядження коштами фондів як об’єктом власності (Крохіна).

4. Фінансове право регулює відносини в сфері публічних фінансів чи виходить за ці межі?

Структура публічних фінансів впливає на структуру системи фінансового права, однак, фінансові правовідносини виходять за межі економічних фінансових відносин, оскільки фінансово-правові норми регулюють також відносини в сфері фінансового контролю, фінансово-правової відповідальності та охоронні фінансово-правових відносин.

Метод фінансового права – імперативний, метод владних приписів (тільки так і не інакше).

Основний метод фінансово-правового регулювання — державно-владні приписи одним учасникам фінансових відносин з боку інших, які виступають від імені держави (місцевого самоврядування) і наділених у зв'язку з цим відповідними повноваженнями.

Особливість:

  • Відносини "влади і підпорядкування" при регулюванні фінансових відносин, як правило, не ґрунтуються на відносинах субординації, підпорядкування по "вертикалі".

  • Владні розпорядження виходять в більшості випадків від фінансових, податкових і кредитних органів, з якими інші учасники фінансових відносин не знаходяться в адміністративній залежності.

Основна ознака:

1) більшість норм фінансового права регулюють порядок виконання фінансового обов’язку (обов’язку осіб, обов’язку як елемента компетенції уповноваженого органу тощо).

2) Значно менша доля добровільності вступу у відносини та оперативної самостійності уповноважених органів, ніж в адміністративному праві, але і в цьому випадку дії метод владних приписів.

  • Так, при використанні державою для формування своїх ресурсів платежів добровільного характеру (державні позики, казначейські зобов'язання, лотереї і т.п.) в певній частині також діє метод владних розпоряджень.

  • Таким чином, держава встановлює умови проведення державних внутрішніх позик, випуску державних казначейських зобов'язань, що не можуть бути змінені за угодою сторін, і є обов'язковими для дотримання особами, що вступили у дані відносини.

Методу фінансового права властиві наступні особливості:

  1. Імперативна спрямованість правового регулювання, що припускає детальну юридичну регламентацію і мінімізацію свободи (оперативної самостійності) суб'єктів самостійно регулювати свою поведінку у сфері фінансової діяльності.

2. Публічно-правовий характер цільових установок (мета фінансово-правового регулювання - забезпечити державу і місцеве самоврядування фінансовими ресурсами для реалізації публічних завдань і функцій). При цьому одним з найважливіших завдань фінансового права є формулювання, дотримання і захист прав приватних суб'єктів в їх взаєминах з державою.

3. Держава (інші публічні суб’єкти) в особі відповідних інститутів – атрибутивний, обов’язковий учасник фінансових правовідносин. По відношенню до суб'єктів фінансового права діє загальний заборонний тип правового регулювання: "заборонено все, крім того, що прямо дозволено законом".

4. Фінансові відносини є владовідносинами. Державний учасник, або уповноважений нею, виступає тут як носій компетенції.

5. У змісті фінансово-правових норм переважає позитивний обов’язок.

6. Майновий, переважно грошовий характер більшості фінансових правовідносин.

7. Якщо основною формою правового регулювання в цивільному праві виступає договір, в адміністративному праві - адміністративний акт, в конституційному праві - закон, то для фінансового права характерним юридичним засобом є фінансово-правовий акт. Останнім часом підвищується роль договірного регулювання фінансових правовідносин.

8. Однією з сучасних тенденцій фінансово-правового регулювання є його інтернаціоналізація. Таким чином, норми міжнародного права набувають характеру прямої дії, безпосередньо породжують права і обов'язки суб'єктів, підлягають застосуванню в судах і інших державних органах.

9. Формалізованність фінансово-правового регулювання, що припускає великий об'єм і значення процесуальних норм і процедур. Це створює додаткові гарантії для захисту як державних, так і приватних інтересів у сфері фінансової діяльності.

10. Активне використання методів рекомендацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]