Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_finka.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать
  1. Суб’єкти фінансового права та фінансових правовідносин, проблема представництва у фінансовому праві.

Суб’єкт фінансового права — це особа, яка володіє правосуб’єктністю, тобто наділена відповідними правами та обов’язками і потенційно можу бути учасником фінансових правовідносин. Вік набуття фінансової дієздатності залежить від норм інших галузей права.

Суб’єкт фінансового правовідношення — це реальний учасник конкретних фінансових правовідносин, який реалізує власні права (обов’язки), або виступає від імені суб’єкта фінансового права (в в’язку з чим наділений власними правами і обов’язками).

Юридичні права і обов’язки (матеріальні) в сфері фінансової діяльності належать суб’єктам фінансового права.

Суб’єктами фінансових правовідносин можуть бути фізичні особи (громадяни), юридичні особи (і організації, не наділені правами юридичної особи), держава, АРК, територіальні громади, органи держави і місцевого самоврядування (як суб’єкти фінансового права, так і їх представники).

Представництво в фінансових правовідносинах можливе:

1) за законом:

  • загальне, в межах встановленої компетенції (наприклад, казначейство),

  • процесуальне (наприклад, податкова адміністрація, прокуратура в суді) та

  • спеціальне (наприклад, на здійснення державного замовлення, взяття державного кредиту, укладення договору державного кредитування тощо).

2) за договором (представництво централізованою бухгалтерією, податковим агентом, митним брокером тощо).

  1. Фінансова система, її склад.

  1. Фінансова система — це сукупність окремих сфер фінансових відносин, які відбуваються між централізовані або децентралізованими фондами грошових коштів, мають відповідний апарат управління та правове забезпечення.

2. Вся фінансова система складається з централізованих і децентралізованих фондів.

Склад фінансової системи України.

1. Централізовані фонди - держава збирає кошти для виконання внутрішніх і зовнішніх функцій. Через цей фонд держава забезпечує утримання соц. сфери, соц. захисти населення, розвиток нар. господарства, галузі, що сприяють розвитку всієї економіки, виробничої і невиробничої сфер. Сюди входять: Державний бюджет України, цільові фонди.

1.1. Державний бюджет. Бюджет є основним централізованим фондом грошових коштів держави. Кошти бюджету знеособлені і забезпечують реалізацію його функцій.

Бюджет – план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду (п.1 ст.2 БК України).

Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави. Зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя (ст.6 БКУ).

Державний бюджет; це найбільший централізований фонд коштів, що перебуває у розпорядженні ВРУ та КМУ.

- включає цільові бюджетні фонди (Стабілізаційний фонд, Резервний фонд, інші)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]