Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит по СУЛМ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
414.72 Кб
Скачать
  1. Схарактеризуйте фонологію та її відношення до фонетики.

У заруб. Мовознавстві ще не має єдиного погляду на взаємовідношення фонетики і фонології. В укр. лінгвістиці виробилась стала традиція розглядати фонетику і фонологію як два аспекти дослідження одного й того самого об’єкта. Проте в наш час утвердилася думка про те, що й так звана фонетика (у вузькому розумінні), і фонологія є нероздільними частинами однієї науки — фонетики. Незважаючи на те, що фонетика у вузькому розумінні і фонологія користуються різними методами, вони мають спільний предмет дослідження — звукові засоби мови.

З часів виникнення фонології і до сьогоднішнього дня не вщухають дискусії про те , що є частиною чого – фонологія є розділом фонетики чи фонетика є розділом фонології . У 20 – 60 рр. ХХ ст., у період значних успіхів фонології , представники цієї лінгвістичної науки взагалі гордовито виводили фонетику за межі мовознавства : це мовляв, фізика (акустика є розділом фізики) й фізіологія, але ніяк не мовознавство. Фонетисти, в свою чергу, спочатку взагалі заперечували фонологію як таку, а потім усіляко применшували її роль. Деякі лінгвісти і досі сперечаються, що важливіше - фонетика чи фонологія.

Фонетика у вузькому значенні ставить перед собою такі завдання:

  • охарактеризувати артикуляційно-перцептивну та акустичну природу мовних звуків і дати їх класифікацію;

  • встановити, в якому оточенні можуть виступати звуки даної мови;

  • яких змін вони зазнають, якими ознаками розрізняються вони між собою, які варіанти фонем з'являються в різних фонетичних умовах;

  • вивчає смислову функцію інших одиниць — наголосу й інтонації.

Фонологія займається передусім такими питаннями:

  • - встановлює фонематичні засоби передачі думки в українській літературній мові; встановлює систему основних значущих одиниць — фонем і дає їх класифікацію;

  • - досліджує, якими ознаками розрізняються вони між собою, які варіанти фонем з'являються в різних фонетичних умовах.

  1. Розкрийте основні аспекти вивчення звукової системи української мови.

Вивчення зв. системи мови може здійснюватися у таких 5 аспектах:

  • фізичний - вивчає звук як явище природи, визначає його висоту, силу або інтенсивність, тон, тембр, тривалість в часі;

  • біологічний (фізіологічний) аспект має на увазі творення звука органами і сприймається органами чуттів. Передбачає з’ясування ступеню і характеру участі тих чи інших мовних органів у процесі творення звуків.

  • акустичний аспект полягає у вивченні звуків з погляду їх звучання;

  • приймальний аспект ґрунтується на вивченні звуків з погляду їх сприймання і розуміння;

  • лінгвістичний (соціальний) аспект має на увазі вивчення ролі звукової сторони мови з погляду її смислових функцій. Наприклад, звуки [н] і [н] здатні розрізняти слова (пор. стан і стань), а звуки [а], [у],[ и] можуть розрізняти і слова, і форми слів (пор. лак, лук, лик; книга, книгу, книги) й под. Такі одиниці, що служать для розрізнювання слів і форм слів, називаються фонемами.

Вимова (артикуляційний аспект) та сприйняття (акустичний аспект) складають сутність звука.

Усі ці аспекти, відрізняючись своїми завданнями і методами дослідження, разом з тим перебувають у щільному, нерозривному зв'язку і взаємно доповнюють один одного.