Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з мовознавства.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

Тема 1. Мовознавство як наука про мову

1.Мова як об’єкт дослідження лінгвістики.

Мова —це природна система комунікативних знаків і правил їхнього функціонування. Мова - це найважливіший засіб спілкування і пізнання.

На земній кулі існує понад 5 тис. мов. Кожен етнос розмовляє власною мовою. Однак, можна стверджувати, що люди світу розмовляють єдиною мовою, бо всі мови мають дуже багато спільного. Так, зокрема, у всіх мовах для вираження думки використовують звуки, зі звуків будують слова, а зі слів – речення. Спільні ознаки, властиві всім мовам світу, називають універсаліями.

Кожна мова є надбання певного народу. Вона не тільки, найпотужніший засіб спілкування, знаряддя думки (мислення), а й дух народу, його історія і водночас необхідна умова існування не лише культури народу, а і його самого. Мова є засобом духовного формування особистості. У ній зафіксовано історичний досвід попередніх поколінь, неповторний менталітет етносу. Крім того, мова є важливим державотворчим чинником, засобом консолідації народу.

Розрізняють людські (є предметом вивчення лінгвістики: природні, штучні, для спілкування людей, жестові мови глухих), формальні (комп’ютерні мови) і тваринні мови.

Усі мови поділяють на три групи: живі мови ( на них відбуваються навчання в школі); мови, що зникають (мають носіїв, але не відбувається навчання в школі) – у Європі зникаючих мов близько 50, у світі – 400 мов, що можуть зникнути; мертві мови (не мають носіїв).

2. Мовознавство як наука, його види.

Мовознавство – це наука про мову, її природу і функції, внутрішню структуру, про закономірності її функціонування, історичного розвитку та класифікацію мов. Виникнення мовознавства зумовили практичні потреби (навчання грамоти, оволодіння культурою усного та писемного мовлення, вивчення іноземних мов тощо). Розрізняють конкретне (часткове) та загальне (теоретичне) мовознавство. Конкретне мовознавство вивчає окремі мови або групу споріднених мов. Окремі мови різняться ступенем унормованості, стилістичною диференціацією мовних засобів, багатством словника тощо, що зумовлено різними історичними й суспільними чинниками. Загальне мовознавство вивчає загальні особливості мови абстраговано від конкретних мов. До них належать суть мови, її природа, походження, закони розвитку тощо. Загальне мовознавство створює лінгвістичну теорію, тому його називають теоретичним. Теоретичне мовознавство протиставляється прикладному. Прикладне мовознавство вивчає застосування мовознавчої теорії на практиці (у практиці перекладу, при створенні алфавітів). У межах загального мовознавства виділяють зіставне (типологічне) мовознавство, яке шляхом зіставного вивчення мов виявляє в їх структурі спільні і відмінні риси. Мовознавство буває синхронічне або описове – вивчає мову на певному етапі розвитку, та діахронічне або історичне – розглядає мову в її розвитку, вивчає історію розвитку мовних явищ.

3.Розділи мовознавства.

Фонетика — вивчає звуковий склад мови. Фонологія — вивчає структуру звукового складу мови (мовленнєві одиниці та засоби) і їхнє функціонування в мовній системі. Словотвір (також деривація) —вивчає структуру слів і способи їх творення. Граматика — вивчає будову мови. Морфологія — вивчає явища, що характеризують граматичну природу слова як граматичної одиниці мови. Синтаксис — вивчає словосполучення та речення, їх будову, типи й об'єднання в надфразні одиниці. Лексикологія — вивчає лексику (словниковий склад мови). Фразеологія — вивчає лексично неподільні поєднання слів. Лексикографія — наука про укладання словників. Ономастика — наука про власні назви. Етимологія — вивчає походження і історію слів мови. Семантика — вивчає значення слів і їх складових частин, словосполук і фразеологізмів. Прикладна лінгвістика — вивчає застосування мовознавчої теорії на практиці. Психолінгвістика — вивчає процеси мовної діяльності, сприймання й творення мови, наміри мовця в процесі здійснення мовного акту.

Порівняльна лінгвістика — комплекс лінгвістичних дисциплін, які використовують зіставлення, порівняння. Стилістика — вивчає стиль в усіх мовознавчих значеннях цього терміна (індивідуальна манера виконання мовленнєвих актів, функціональний стиль мовлення, стиль мови тощо). Діалектологія —вивчає діал. мову, її просторову варіативність і тер. диференціацію.