Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит по СУЛМ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
414.72 Кб
Скачать

5. Основні випадки невідповідності між буквами і фонемами в українській мові.

Так, звуки [дж], [жз] передаються двома буквами дж, дз. Буква щ передає сполучення приголосних [ш] + [ч].

Буква ї позначає завжди два звуки [й] та [і].

Букви я, ю, є можуть передавати по одному звуку [а], [у], [е] і по два звуки [йа], [йю], [йе].

Буква ь (м’який знак) позначає м’якість приголосних, що стоять перед нею.

6. Як позначається м'якість приголосних на письмі?

Приголосні звуки бувають тверді і м’які.

М’якість приголосних звуків на письмі позначається буквами: ь, я, ю, є, і.

Завжди м’який звук [й’]

За ознакою твердості-м'якості окремих звуків можуть розрізнятися значення слів: [л'ак] і [лак], [перелаз] і [перелаз'], [рад], [р'ад] і [рад'], [стан'] і [стан] та ін.

За ознакою твердості-м'якості окремих звуків можуть розрізнятися значення слів: [л'ак] і [лак], [перелаз] і [перелаз'], [рад], [р'ад] і [рад'], [стан'] і [стан] та ін.

7. Дати визначення орфографії.

Орфографія – розділ мовознавчої науки, в якому встановлюється система загальноприйнятих правил передачі звукової системи (слів і їх форм) на письмі.

Орфографія безпосередньо пов’язана з графікою, але й відрізняється від неї. Можна сказати, що графіка – це інвентар графічних засобів вираження смислових одиниць мови на письмі, а орфографія – це правила вживання тих чи інших графічних засобів.

В орфографії вживаються правила, які регулюють способи фіксації звуків та звукосполук, що мають здатність асимілюватися або дисимілюватися, на письмі, вживання м’якого знака й апострофа, правопис слів іншомовного походження, написання слів разом і через дефіс, вживання великої літери, правила переносу слова.

8. Характеристика принципів орфографії.

Фонетичний принцип полягає у тому, що слова пишуться так, як вони вимовляються в літературній мові, тобто кожна фонема передається на письмі однією літерою або словосполучення двох літер, як це встановлено правилами української графіки.

Морфологічний принцип полягає у тому, що значущі частини споріднених слів (морфеми) пишуться однаково, незважаючи на те, що вони в різних формах того самого слова або споріднених словах звучать по-різному.

Історичний або традиційний, принцип полягає в тому, що деякі написання не зумовлені ні безпосередньо вимовою, ні за допомогою морфологічних зіставлень, а передаються за традицією.