Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichni_roboti_Avtomobyly_33.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Практична робота №7

Дослідження конструкції приладів системи живлення карбюраторних двигунів.

Мета роботи - ознайомитися з будовою роботою системи живлення

карбюраторних ДВЗ.

7.1. Обладнання робочого місця.

Модель натурного ДВЗ з електроприводом. Моделі розрізів карбюра­торів (одно- двохка-мерних, пневмоцентробіжний обмежувач частоти обер­тання, з діафрагменно-вакуумною будовою), бензонасосів паливних фільт­рів відстійників і фільтрів тонкої очистк палива, повітряних очис­ників (змішувачів), газових редукторів, випаровування (зрідженого) газу,магістральних вентилів, балонів для (зріджених) газів з венти­лями, впускних, випускних трубопроводів і глушників. Розбірні об’єк­ти, деталі, до яких відносяться карбюратори, К-88АЕ, К-126ГН,К-1265, "ВЕБЕР", "СОЛЕКС", бензонасоси, паливні і повітряні фільтри, пробки паливних баків, паливозабірники, комплекти деталей системи карбюрато­рів (жиклери, клапани, заслінки, приводи екомайзера,прискорювального насоса і т.п.), паливні насоси, фільтри, впускні та випускні клапани, мембрани, пружини.

2. Інструмент, Комплект інструментів і приладів автослюсаря.

3. Методичні вказівки до практичних робіт, плакати з будовою системи живлення карбюраторних ДВЗ, технічний опис двигуна базових моделей, технологічна карта по розбиранню та збиранню карбюратора і паливного насоса, інструкція по техніці безпеки на робочому місці, таблиця основних конструктивних параметрів карбюраторів і державних стандартів.

7.2.Порядок виконання роботи.

1. Вивчити правила техніки безпеки на робочому місці.

2. Вивчити призначення системи живлення карбюраторного двигуна. З’ясувати, що таке коефіцієнт надлишку повітря, основна сполу­ка пальної суміші, на якій працює двигун, принцип карбюрації.

3. Вивчити: елементарний карбюратор, його улаштування,принцип ро­боти, недоліки, загальне улаштування одно- I двохкамерного кар­бюраторів, призначення систем карбюратора, компенсація суміші її способи, обмеження максимальних обертів двигуна,їх улаштуван­ня і принцип роботи, улаштування і робота паливного насоса,по­вітряних і паливних фільтрів, бака, системи випуску відпрацьованих газів глушителя.

4. Вивчити систему живлення газобалонного автомобіля, її відзнаки від системи живлення ДВЗ, працюючого на бензині, улаштування і елемент системи живлення газобалонного автомобіля, послідовність пуску, правила безпеки при роботі на газобалонних автомобілях.

5. Провести розбирання та збирання карбюратора, паливного насоса

з дотримуванням необхідних регулювань.

6.Скласти конструктивну схему живлення ДВЗ, за вказівкою викладача.

7.Відповісти на контрольні запитання по темі.

8.Скласти звіт по практичній роботі.

9. Виконати самостійну роботу по темі.

7.3. Методичні вказівки.

Насамперед слід твердо засвоїти призначення системи охолоджен­ня карбюраторного двигуна, перерахувати всі складові елементи сис­теми від бака до глушителя, вивчити їх значення та улаштування, звертаючи увагу на карбюратор і паливний насос. Карбюратор - це найбільш важливий та складний прилад системи.

Для правильного розуміння роботи карбюратора викладач повинен коротко та чітко пояснити студентам, що таке коефіцієнт надміру повітря, на яких сумішах може працювати карбюратор, що таке карбю­рація, принцип дії елементарного карбюратора.

Необхідно вивчити призначення, улаштування усіх систем в еле­ментах карбюратора, звернути увагу на роботу систем карбюратора при запуску, прогріванні ДВЗ, його робота на середніх, повних на­вантаженнях та перенавантаженнях. В зв’язку з швидким ростом кількості газобалонних автомобілів, слід вивчити улаштування га­зобалонної установки, призначення її окремих елементів (бака, випаровування, редуктора, змішувача, карбюратора-змішувача, вентилів, клапанів) їх будова. При цьому потрібно особливу увагу звернути на причини швидкого I широкого поширення газобалонних автомобілей I їх перспективність, особливо виділити екологічний аспект. При збиранні елементів системи живлення і особливо карбюратора і необхідно оберігати їх від забруднень. Особливу увагу при збирані слід звернути на герметичність з’єднань.

Контрольні запитання.

1. Призначення системи живлення карбюраторної ДВЗ.

2. Перерахувати пристрої, які входять в систему живлення карбюраторної ДВС.

3.Що таке коефіцієнт надлишку повітря? Назвати межу.

4.Призначення економайзера.

5. Призначення клапана в повітряній заслінці.

6. Навіщо застосовувати балансировку карбюратора?

7. Призначення прискорювального насосу.

8.Показати, як і в якій послідовності регулюють роботу двигуна на холостому ході.

Питання до самостійної роботи.

1. Перевага двигуна, працюючого на газі, перед двигунами,працюючими на бензині. Привести схему газобалонного пристрою. Перспективи застосування газообразного палива на автомобільному транспорті.

2. Навіщо застосовують в системі живлення пневмоцентробіжні регулятори

3. Можливі несправності паливного насосу і карбюратора, які можуть привести до зупинки двигуна.

4. Що таке компенсація горючої суміші ? Які способи компенсації Вам відомі ?

5. Можливо використовувати бензин чи ні, який відзначається по октановому числу від бензинів, рекомендованих для використання на данному двигуні? До яких наслідків це може призвести?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]