Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichni_roboti_Avtomobyly_33.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Практична робота №8

Дослідження будови живлення дизельних двигунів.

Мета роботи - ознайомитися з будовою та роботою системи живлення дизелів.

8.1. Обладнання робочого місця.

1. Модель натурного ДВЗ з розрізами елементів системи живлення. Моделі розрізів паливних насосів високого (ТНДД) та низького тиску, форсунок фільтрів тонкої та грубої очистки палива, по­вітряних фільтрів, регуляторів частоти обертання, муфт опередженного вприсну палива, розбірні, об’єкти, деталі до яких відносяться паливні насоси в зборі з регуляторами і муфтами опередженного вприску, форсунки, паливні фільтри, грубої та тонкої очистки, повітряні очисники (елементи), плунжерні пари та інші окремі деталі паливних насосів, форсунок, фільтрів.

2. Комплект інструментів та приладів автослюсаря.

3. Комплект плакатів по системі живленню дизеля, технічний опис двигуна базової моделі методичні вказівки до практичних робіт, технологічна карта по розбиранню та збиранню паливного насоса,інст­рукція по техніці безпеки на робочому місці, таблиця основних конст­руктивних параметрів системи живлення дизельних двигунів та державних стандартів.

8.2. Порядок виконання роботи.

1. Вивчити правила техніки безпеки на робочому місці.

2. Вивчити відмінності системи живлення дизельного двигуна від системи живлення карбюраторного ДВЗ.

3. Вивчити принципи виникнення суміші, значення коефіцієнта над­лишку повітря при роботі на різних режимах, порівняти їх з режимам роботи карбюраторного двигуна.

4. Вивчити призначення системи та її складових частин.

5. Виконати розбирання та збирання ТНВД та ЦВР. -

6. Скласти конструктивну схему системи живлення дизельного дви­гуна .

7.Дати відповідь на контрольні запитання за темою.

8.Скласти звіт до практичної роботи.

9. Виконати самостійну роботу за темою.

8.3. Методичні вказівки.

Призначення системи живлення двигуна і складових елементів слід вивчати в першу чергу. Широке використання дизелів в автомобільній техніці країни підвищує відповідальність за якісну експлуатацію рухомого потягу з дизельними двигунами, що безпосередньо пов’язано з добрим знанням матеріальної частини, важливих умов надійності та довгої її роботи.

Студент повинен знати, що зазори в прецизионних парах паливної апаратури складають мікрони (пара плунжер-втулка має зазор 2...3мкм)

І тому основна вимога - чистота заправлюючого обладнання, заправлюючого матеріалу, розбірних та збірних робіт. Важлива роль у рішенні цього питання належить паливним фільтрам. Слід вивчити їх робочі можливості (фільтри грубої очистки очищають від механічних домішок розміром більше 0,04...0,09 мм, фільтри тонкої -0,002...0,003 мм),

чітко уявляти необхідність своєчасної заміни фільтруючих елемен­тів, їх конкретні типи та можливості.

Найбільш складними і відповідальними елементами системи живлен­ня є паливний насос високого тиску, його складові частини - центробіжний всепережимний регулятор I муфта опередженного вприску фор­сунка. Знання їх будови та роботи необхідно інженеру - автомобілісту. При цьому слід звернути особливу увагу на плунжерну пару, до­зування нею палива в залежності від режиму роботи двигуна, на центробіжний всепережимний регулятор та його важливі функції, на муф­ту опередженного вприску та її роль в питанні ефективного вико­ристання палива. Слід порівняти будову паливного насосу двигуна КАМАЗ-740 з будовою ТНВД дизелів ЯМЗ-236, 238 повітряного фільтра двигуна автомобіля КамАЗ, оскільки в теперішній час якісні очист­ці повітря, як і очистці палива та моторного масла приділяється велика увага в рішенні питання подальшого збільшення терміну дії двигуна до капітального ремонту.

Контрольні запитання.

1.Призначення системи живлення дизельного двигуна.

2. Що таке прецизионні пари? Охарактеризувати умови їх роботи та вимоги до них.

3. Перерахувати складові елементи системи живлення дизельного двигуна.

4. Який тиск розвиває ТНВД?

5. Призначення паливного насосу низького тиску. Перерахувати елемен­ти системи живлення, в які послідовно надходить паливо.

6. Як регулюють тиск вприску палива форсункою?

7. В яких випадках використовують насос ручної підкачки палива?

8. Чим змащують робочі деталі плунжерної пари та форсунки?

Запитання для самостійної роботи.

1. Причини широкої дизелізації автомобільного парку нашої країни? Переваги дизельного двигуна в порівняні з карбюраторним.

2. Пояснити регулювання кількості падаючого палива плунжерною парою ТНВД, замалювати необхідні ескізи.

3. Призначення, будова та принцип роботи муфти опередженного вприску.

4. Призначення, будова та принцип роботи центробіжного всепережимного регулятора ТНВД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]