Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мої відповід1і.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
624.64 Кб
Скачать

37. Конкуренція і монополія. Антимонопольне законодавство і практика.

Термін „конкуренція” походить від латинського слова „concurrere”, що означає „зіштовхуюсь”. А. Сміт розглядав конкуренцію як суперництво індивідуальних покупців і продавців на ринку за найвигідніші умови купівлі і продажу товарів.Конкуренція як економічна категорія означає суперництво і боротьбу між товаровиробниками за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів і послуг, за привласнення найбільших прибутків. Позитивні сторони конкуренції: конкуренція є важливою рушійною силою розвитку економічної системи; конкуренція сприяє науково-технічному прогресу суспільства; конкуренція змушує знижувати витрати виробництва шляхом економії ресурсів, зростання продуктивності праці; Негативні риси конкуренції: конкуренція посилює процес концентрації виробництва, конкуренція сприяє випуску надмірної кількості товарів, що призводить до криз перевиробництва; конкуренція посилює боротьбу між капіталістами за скорочення витрат виробництва шляхом зниження заробітної плати; конкуренція викликає зріст інтенсивності праці, що збільшує армію безробітних; Форми та методи конкурентної боротьби. Сучасна економічна література не розмежовує форми та методи конкуренції, нерідко відбувається їх змішування. Вільна конкуренція (чиста) – це конкуренція, для якої характерні велика кількість конкурентів-виробників і конкурентів-покупців, вільний доступ товаровиробників до будь-якого виду діяльності. Внутрішньогалузева конкуренціяборотьба між товаровиробниками, які діють в одній галузі народного господарства. Міжгалузева конкуренціяце конкуренція між товаровиробниками, які діють у різних галузях народного господарства. Монополії виникають не лише внаслідок концентрації виробництва й капіталу, а й на основі їх централізації. Централізація виробництвазбільшення масштабів виробництва продукції внаслідок об’єднання окремих підприємств у одне із загальним управлінням. Централізація капіталузбільшення розмірів капіталу внаслідок об’єднання або злиття раніше самостійних капіталів і як наслідок — утворення акціонерних компаній. Монополія це окреме наймогутніше підприємство або об’єднання декількох підприємств, що виготовляє переважну кількість певної продукції, внаслідок чого впливає на процес ціноутворення і привласнює високі (монопольні) прибутки. Термін „монополія” походить від грецьких слів mono - один і poleo – продаю. Основні форми: Картельоб’єднання декількох підприємств однієї галузі виробництва, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, виробничу та комерційну самостійність, а домовляються про частку кожного в загальному обсязі виробництва, ціну, ринки збуту. Синдикат об’єднання низки підприємств однієї галузі промисловості, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва, але втрачають власність на вироблений продукт, Трестоб’єднання низки підприємств однієї або декількох галузей промисловості, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і вироблений продукт.

Багатогалузевий концерноб’єднання десятків і сотень підприємств різних галузей промисловості, транспорту, торгівлі, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, а головна фірма здійснює фінансовий контроль за іншими учасниками об’єднання. Конгломерат - монополістичне об’єднання, утворене внаслідок поглинання прибуткових підприємств. З виникненням і розвитком монополій вільна конкуренція перетворюється на монополістичну або недосконалу. Недосконала конкуренціяконкуренція між великими компаніями (усередині монополізованого сектору, між членами групових монополій) і дрібними та середніми фірмами. Цінова конкуренціяборотьба між товаровиробниками за споживача через зменшення витрат виробництва. Нецінова конкуренціяборотьба між товаровиробниками за споживача через упровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво, що зумовлює поліпшення якості продукції, її асортименту.

Антимонопольне законодавство. В умовах ринкової трансформації економіки України питан­ня захисту конкуренції, недопущення зловживання ринковою владою монополістичних структур є особливо актуальним. Сьогодні в Україні створено цілісну систему правових та організаційних механізмів антимонопольної діяльності. Антимонопольне законодавство в Україні представлено За­конами України: "Про обмеження монополізму і недопущення недобросовісної конкуренції в підприємницькій діяльності" (1992 p.), "Про захист від недобросовісної конкуренції" (1996 p.), "Про природні монополії" (2000 p.), "Про захист економічної конкуренції" (2001 p.), "Про Антимонопольний комітет Украї­ни" (1993 р.) та інші. Основним змістом сучасного етапу антимонопольної полі­тики в Україні є захист уже створеного конкурентного середо­вища, підвищення ефективності функціонування існуючих кон­курентних відносин. Конкурентне законодавство — це сукупність законів, нормативних та інструктивних документів, які визначають правові засади підтримки і захисту економічної конкуренції. Діяльність антимонопольного комітету України ґрунтуєть­ся на принципах законності, гласності.