Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

24.1.2. Види компонент

Оскільки компонент як елемент фізичної реалізації моделі задає окремий модуль, іноді його коментують з вказівкою додаткових графічних символів, які ілюструють конкретні особливості його реалізації. Ці додаткові позначення для приміток не специфіковані в мові UML. Проте їх застосування спрощує розуміння діаграми компонент, істотно підвищуючи наочність фізичного подання. Деякі з таких загальноприйнятих позначень для компонент зображені нижче (рис. 24.2).

У мові UML виділяють три види компонент.

  • По-перше, компоненти розгортання, які забезпечують безпосереднє виконання системою своїх функцій. Такими компонентами можуть бути бібліотеки, що динамічно підключаються, з розширенням dll (рис. 24.2, а), Web-сторінки на мові розмітки гіпертексту з розширенням html (рис. 24.2, б) і файли довідок з розширенням hlр (рис. 24.2, в).

  • По-друге, компоненти-робочі продукти. Як правило – це файли з початковими текстами програм, наприклад, з розширеннями h або срр для мови C++ (рис. 24.2, г).

  • По-третє, компоненти виконань, що представляють виконуючі модулі – файли з розширенням ехе. Вони позначаються звичайним способом.

Рис. 24.2. Варіанти графічного зображення компонент на діаграмі компонент

Ці елементи іноді називають артефактами, підкреслюючи при цьому їх закінчений інформаційний зміст, який залежить від конкретної технології реалізації відповідних компонент. Більше того, розробники можуть для цієї мети використовувати самостійні позначення, оскільки в мові UML немає строгої нотації для графічного подання приміток.

Інший спосіб специфікації різних видів компонент – явна вказівка стереотипу компоненту перед його іменем. У мові UML для компонент визначені такі стереотипи:

  • Бібліотека (library) – визначає перший різновид компоненту, який представляється у формі динамічної або статичної бібліотеки.

  • Таблиця (table) – також визначає перший різновид компоненту, який представляється у формі таблиці бази даних.

  • Файл (file) – визначає другий різновид компоненту, який представляється у вигляді файлів з початковими текстами програм.

  • Документ (document) – визначає другий різновид компоненту, який представляється у формі документа.

  • Виконавчий (executable) – визначає третій вид компоненту, який може виконуватися у вузлі.

24.2. Інтерфейси

Наступним елементом діаграми компонент є інтерфейси. Останні вже неодноразово розглядалися раніше, тому тут будуть відмічені ті їх особливості, які характерні для подання на діаграмах компонент. Нагадаємо, що в загальному випадку інтерфейс графічно зображається колом, яке з'єднується з компонентом відрізком лінії без стрілок (рис. 24.3, а). При цьому ім'я інтерфейсу, яке обов'язково повинне починатися із заголовної букви "I", яка записується поруч з колом. Семантично лінія означає реалізацію інтерфейсу, а наявність інтерфейсів означає, що цей компонент реалізує відповідний набір інтерфейсів.

Рис. 24.3. Графічне зображення інтерфейсів на діаграмі компонент

Іншим способом подання інтерфейсу на діаграмі компонент є його зображення у вигляді прямокутника класу із стереотипом "інтерфейс" і можливими секціями атрибутів і операцій (рис. 24.3, б). Як правило, цей варіант позначення використовується для подання внутрішньої структури інтерфейсу, яка може бути важлива для реалізації.

При розробленні програмних систем інтерфейси забезпечують не тільки сумісність різних версій, але й можливість вносити істотні зміни до одних частин програми, не змінюючи інші її частині. Таким чином, призначення інтерфейсів істотно ширше, ніж специфікація взаємодії з користувачами системи (акторами).

Примітка

Характер використання інтерфейсів окремими компонентами може відрізнятися. Тому розрізняють два способи зв'язку між інтерфейсами і компонентами. Якщо компонент реалізує деякий інтерфейс, то такий інтерфейс називають експортованим, оскільки цей компонент надає його як сервіс іншим компонентам. Якщо ж компонент використовує деякий інтерфейс, який реалізується іншим компонентом, то такий інтерфейс для першого компоненту називається імпортованим. Особливість інтерфейсу, що імпортується, полягає в тому, що на діаграмі компонент це відношення зображається за допомогою залежності.