Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

12.2. Системний аналіз біржі праці

12.2.1. Дерево цілей

На рис. 12.9 наведений варіант побудови дерева цілей для задачі автоматизації біржі праці (консалтингової фірми).

Вершиною дерева є кінцева мета – створення системи для автоматизації біржі праці. Дана ціль ділиться на ряд підцілей, що утворюють в даному випадку три рівні ієрархії дерева цілей. Реалізація підцілей вищого рівня ґрунтується на реалізації підцілей нижніх рівнів.

Перша підціль даного рівня ієрархії – це “Аналіз шляхів планування системи”. Мета цієї гілки — провести планування структури системи, визначити основні напрямки розвитку та мету розроблення, визначити необхідне устаткування для робочих місць.

Друга підціль даного рівня – “Аналіз апаратного вирішення”. Мета—провести планування структури мережі, вибрати апаратне забезпечення та прикладне програмне забезпечення для створюваної системи.

Третя підціль даного рівня – “Аналіз та Розроблення програмного забезпечення”. За мету ставиться визначання програмного забезпечення, на базі якого буде створена система та середовище, під яким вона буде працювати, а також технічне рішення (реалізація).

Рис. 12.9 Дерево цілей для створення системи автоматизації консалтингової фірми

Гілка дерева “Аналіз баз даних”. Метою цієї задачі є розбиття на простіші підзадачі для того, щоб підвищити ступінь обгрунтованості рішення, дослідження властивостей і відношень між об’єктами системи, а головне — це прийняття рішень, в результаті яких одержуємо необхідну нам структуру ситеми.

Цей підхід включає побудову дерева цілей, аналіз і розвиток проблеми, визначення об’єктів, визначення рівнів ієрархії, оцінка можливостей взаємодії з іншими системами, аналіз розвитку системи. Як результат даного рівня одержуємо модель системи за схемою “як має бути”(третій рівень ієрархії).

Гілка дерева “Аналіз мережевих рішень”. Тут проводиться аналіз структури мережі, визначається її топогологія та методи побудови. Здійснються проектування мережі. відповідає вибору мережевої архітектури. Мережеве вирішення складається зі специфікації активного та пасивного мережевого обладнання. Воно може складатися з декількох частин (наприклад, специфікації структурованої кабельної системи, мережевого вирішення для приєднання до філіалу, мобільних користувачів, приєднання до Internet та ін.).

Гілка дерева “Аналіз технічного забезпечення”. Здійснюється аналіз та вибір технічного забезпечення для сервнрного рішення та для клієнтської частини. При цьому враховуються вимоги до форми подання та обсягів інформації, задач, які вирішуються системою

Гілка дерева “Вибір системного програмного забезпечення”. Тут проводиться аналіз та вибір можливого системного програмного забезпечення для розробки системи. Як результат цього на третьому рівні ієрархії проводить конкретизація вибраного, а саме вибір операційної системи.

Гілка дерева “Вибір прикладного програмного забезпечення”. Тут проводиться аналіз та вибір можливого прикладного ПЗ для розробки системи.

Гілка дерева “Розроблення програми” вказує структуру програми, зв’язок між основними модулями та способи обміну інформацією.