Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

26.1.4. Спеціальна панель інструментів

Спеціальна панель інструментів розташовується між вікном браузера й вікном діаграми в середній частині робочого інтерфейсу. За замовчуванням пропонується панель інструментів для побудови діаграми класів моделі (рис. 26.5).

Рис. 26.5. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми класів

Розташування спеціальної панелі інструментів можна змінювати, перемістивши рамку панелі в потрібне місце. Можна побудовувати й склад панелі, додаючи або видаляючи окремі кнопки, що відповідають тим або іншим інструментам. Призначення кнопок можна довідатися із спливаючих підказок, що з'являються після затримки показника мишки над відповідною кнопкою.

26.1.5. Вікно діаграми

Вікно діаграми є основною робочою областю її інтерфейсу, в якій візуалізуються різні подання моделі проекту. За замовчуванням вікно діаграми розташовується в правій частині робочого інтерфейсу, однак його розташування й розміри також можна змінити. Під час розроблення нового проекту, якщо не був використаний майстер проектів, вікно діаграми являє собою чисту область, що не містить ніяких елементів моделі (рис. 26.6).

Назва діаграми, що розташовується в цьому вікні, вказується в рядку заголовку програми (самий верхній рядок програми) або, якщо вікно не розгорнуте на весь екран, у рядку заголовка вікна діаграми. Одночасно у вікні діаграми можуть бути присутніми кілька діаграм, однак активною може бути тільки одна з них. Наприклад, на рис. 26.6 активною є діаграма розгортання, хоча є й інші діаграми. Перемикання між діаграмами можна здійснити вибором потрібного подання на стандартній панелі інструментів або через пункт меню Window (Вікно). При активізації окремого виду діаграми змінюється зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів, що налаштовується під конкретний вид діаграми.

Рис. 26.6. Зовнішній вигляд вікна діаграм з різними видами подань моделі

26.1.6. Вікно документації

Вікно документації за замовчуванням може не бути присутнім на екрані. У цьому випадку воно може бути активізоване через пункт меню ViewDocumentation (ВидДокументація), після чого воно з'явиться нижче браузера (рис. 26.7).

Вікно документації, як можна здогадатись з його назви, призначене для документування елементів подання моделі. У нього можна записувати різну інформацію, і що важливо – українською мовою. Ця інформація надалі перетвориться в коментарі й ніяк не впливає на логіку виконання програмного коду.

У вікні документації активізується та інформація, що ставиться до окремого виділеного елемента діаграми. При цьому виділити елемент можна або у вікні браузера, або у вікні діаграми. При додаванні нового елемента на діаграму (наприклад, класу) автоматично генерується документація до нього, що є порожньою (No documentation). Надалі розробник самостійно вносить необхідну пояснювальну інформацію, що запам'ятовується й може бути змінена під час роботи над проектом.

Так само, як і для інших вікон робочого інтерфейсу, можна змінювати розміри й положення вікна документації.

Рис. 26.7. Зовнішній вигляд вікна документації