Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

18.6. Приклад побудови діаграми варіантів використання

Як приклад розглянемо процес моделювання системи продажу товарів за каталогом, яка може бути використана під час розроблення відповідних інформаційних систем.

Як актори цієї системи можуть виступати два суб'єкти, один з яких є продавцем, а інший – покупцем. Кожний з цих акторів взаємодіє з цією системою продажу товарів за каталогом і є її користувачем, тобто вони обидва звертаються до відповідного сервісу "Оформити замовлення на покупку товару". Як випливає з вимог, що висуваються до системи, цей сервіс виступає як варіант використання, відповідна діаграма може включати тільки двох вказаних акторів і єдиний варіант використання (рис. 18.12).

Рис. 18.12. Початкова діаграма варіантів використання для прикладу розроблення системи продажу товарів за каталогом

Значення вказаних на цій діаграмі кратностей відображають загальні правила або логіку оформлення замовлень на покупку товарів. Згідно цим правилам, один продавець може брати участь в оформленні декількох замовлень, в той же час кожне замовлення може бути оформлене тільки одним продавцем, який несе відповідальність за коректність його оформлення і, у зв'язку з цим, матиме агентську винагороду за його оформлення. З іншої сторони, кожний покупець може оформляти на себе декілька замовлень, але, у той же час, кожне замовлення має бути оформлене на єдиного покупця, до якого переходять права власності на товар після його оплати.

Примітка

Розглянуті вище приклади значень для кратності відношення асоціації можуть викликати мимовільне захоплення глибиною своєї семантики, яка в єдиному спеціальному символі відображає цілком певні логічні умови реалізації відповідних компонентів діаграми варіантів використання.

На наступному етапі розроблення цієї діаграми варіант використання "Оформити замовлення на покупку товару" може бути уточнений на основі введення в розгляд чотирьох додаткових варіантів використання. Це випливає з детальнішого аналізу процесу продажу товарів, що дозволяє виділити як окремі сервіси такі дії, як забезпечити покупця інформацією про товар, погоджувати умови оплати товару і замовити товар зі складу. Цілком очевидно, що вказані дії розкривають поведінку початкового варіанту використання в сенсі його конкретизації, і тому між ними матиме місце відношення включення.

З іншої сторони, продаж товарів за каталогом припускає наявність самостійного інформаційного об'єкту – каталогу товарів, який у деякому розумінні не залежить від реалізації сервісу обслуговування покупців. У нашому випадку, каталог товарів може запрошуватися покупцем або продавцем при необхідності вибору товару й уточнення деталей його продажу. Цілком природно представити сервіс "Запитати каталог товарів" як самостійний варіант використання.

Отримана в результаті подальшої деталізації уточнена діаграма варіантів використання міститиме 5 варіантів використання й 2 актори (рис. 18.13), між якими встановлені відношення включення і розширення.

Рис. 18.13. Уточнена діаграма варіантів використання для прикладу системи продажу товарів за каталогом

Наведена вище діаграма варіантів використання, у свою чергу, може бути деталізована далі з метою глибшого уточнення вимог, що пред'являються до системи, і конкретизації деталей її подальшої реалізації. У рамках загальної парадигми ООАП подібна деталізація може виконуватися у двох основних напрямах.

З однієї сторони, деталізація може бути виконана на основі встановлення додаткових відношень типу відношення "узагальнення-спеціалізація" для вже наявних компонентів діаграми варіантів використання. Так, в рамках такої системи продажу товарів може мати самостійне значення і специфічні особливості окрема категорія товарів – комп'ютери. У цьому випадку діаграма може бути доповнена варіантом використання "Оформити замовлення на покупку комп'ютера" і акторами "Покупець комп'ютера" і "Продавець комп'ютерів", які пов'язані з відповідними компонентами діаграми відношення узагальнення (рис. 18.14).

Рис. 18.14. Один з варіантів подальшого уточнення діаграми варіантів використання для прикладу системи продажу

Уточнений у такий спосіб варіант діаграми варіантів використання містить одну важливу особливість, яку необхідно відзначити. А саме, хоча на цій діаграмі (рис. 18.14) відсутні зображення ліній відношення асоціації між актором "Продавець комп'ютерів" і варіантом використання "Оформити замовлення на покупку комп'ютера", а також між актором "Покупець комп'ютера" і варіантом використання "Оформити замовлення на покупку комп'ютера", наявність відношення узагальнення між відповідними компонентами дозволяє їм успадковувати відношення асоціації від своїх предків. Оскільки принцип успадкування є одним з фундаментальних принципів об'єктно-орієнтованого програмування, у нашому прикладі можна з упевненістю стверджувати, що ці лінії відношення асоціації з відповідними кратностями присутні на цій діаграмі в прихованому вигляді.

Для пояснення викладеного можна привести фрагмент діаграми варіантів використання для розглянутого прикладу, на якому явно вказані відношення асоціації між компонентами нащадками (рис. 13.15). Дане зображення фрагменту діаграми приводиться з методичною метою, при цьому решта компонентів діаграми, які залишилися без змін, умовно відмічені багатокрапкою.

Рис. 18.15. Фрагмент діаграми варіантів використання, який у неявному вигляді присутній на уточненій діаграмі з відношенням асоціації між окремими компонентами

Примітка

Строго кажучи, приведене вище зображення фрагменту діаграми не є допустимим з погляду нотації мови UML Причиною цього слід вважати багатокрапку, яка не може бути використана в подібній інтерпретації. Проте, дане зображення ілюструє основні ідеї успадкування властивостей і поведінки, які неявно можуть бути присутніми в графічних моделях складних систем. З іншої сторони, слід завжди пам'ятати, що ця інформація є надмірною з погляду семантики мови UML, а значить може бути опущена, що і було зроблено на попередній діаграмі (див. рис. 13.14).

Другий з основних напрямів деталізації діаграм варіантів використання пов'язаний з подальшою структуризацією її окремих компонентів у формі елементів інших діаграм. Наприклад, конкретні особливості реалізації варіантів використання в термінах взаємодіючих об'єктів, визначених у вигляді класів даної сутності, можуть бути задані на діаграмі кооперації. Вказаний напрям відображає основні особливості ООАП стосовно її реалізації в мові UML. Ці особливості є предметом розгляду у всіх подальших розділах.

Побудова діаграми варіантів використання є найпершим етапом процесу об'єктно-орієнтованого аналізу і проектування, мета якого – представити сукупність вимог до поведінки проектованої системи. Специфікація вимог до проектованої системи у формі діаграми варіантів використання є самостійною моделлю, яка в мові UML отримала назву моделі варіантів використання і має своє спеціальне стандартне ім'я або стереотип "useCaseModel".

У подальшому всі задані в цій моделі вимоги представляються у вигляді загальної моделі системи, яка складається з пакету Системи. Остання у свою чергу може бути ієрархією пакетів, на самому верхньому рівні яких міститься множина класів моделі проектованої системи. Якщо ж пакет системи із стандартним ім'ям "TopLevel Package" є підсистемою, то її абстрактна поведінка в точності така ж, як й у початкової системи.