Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

26.5. Розроблення діаграми класів у середовищі Rational Rose

Діаграма класів є основним логічним поданням моделі й містить найдетальнішу інформацію про внутрішню структуру обєктно-орієнтованої програмної системи. Активізувати діаграму класів у вікні діаграми можна також декількома способами:

  • Ця діаграма з'являється за замовчуванням у вікні діаграми після створення нового проекту.

  • Клацнути на кнопці із зображенням діаграми класів на стандартній панелі інструментів.

  • Розкрити логічне подання в браузері (Logical View) і двічі клацнути на піктограмі Main (Головна).

  • Через пункт меню BrowseCIass Diagram (БраузерДіаграма класів).

Після активізації діаграми класів спеціальна панель інструментів набуває вигляд, показаний на рис. 26.5. Додавання й видалення елементів відбувається аналогічно, однак у кожного класу є своя специфікація, що містить інформацію про його атрибути й операції. При цьому видимість атрибутів й операцій зображується у формі спеціальних піктограм (рис. 26.11). Ці піктограми для видимості зображуються перед іменем відповідного атрибуту або операції й мають наступний сенс:

  • Загальний, відкритий (Public) – встановлюється за замовчуванням. Приклад – атрибут 1 у класі 1. У цьому випадку атрибут видний всім іншим класам моделі. Кожний клас може переглянути й змінити значення цього атрибута. У нотації мови UML такому атрибуту відповідає знак "+".

  • Захищений (Protected). Приклад – атрибут 2 у класі 1. У цьому випадку атрибут можна переглянути й змінити із самого класу 1 або з його нащадків. У нотації мови UML такому атрибуту відповідає знак "#".

  • Закритий (Private). Приклад – атрибут 3 у класі 1. У цьому випадку атрибут не видний ніякому іншому класу, крім того, в якому він визначений. У нотації мови UML такому атрибуту відповідає знак "-".

  • Пакетний (Implemented). Приклад – атрибут 4 у класі 1. Такий атрибут є загальним тільки в межах свого пакета. У нотації мови UML для такого атрибута піктограма відсутня.

Рис. 26.11. Приклад графічного зображення діаграми класів у середовищі Rational Rose

Аналогічні піктограми застосовуються для позначення видимості операцій класу. Так, операція_1() класу 1 є захищеною й тому доступ до неї дозволений тільки із самого класу 1 або з його нащадків. Операція_2() цього ж класу є закритою й тому, крім класу 1, вона ніякому іншому класу не доступна.

Для окремих атрибутів виділеного класу можна задати тип даних і початкові значення атрибута, а також призначити стереотип через пункт контекстного меню Open Specification (Відкрити специфікацію). При цьому пропонується вибір відповідних значень зі списку, що розкривається. Для окремих операцій вибраного класу можна задати тип результату, що повертається, додати аргументи до операції, призначити для неї стереотип, а також визначити протокол і розмір, задати виняткові ситуації й цілий ряд додаткових властивостей. Ці властивості операції доступні через пункт контекстного меню Open Specification (Відкрити специфікацію) і вкладку Operations (Операції). При подвійному клацанні на обраній операції відкривається додаткове вікно із вкладками, що відповідають окремим із зазначених раніше властивостей.

Додавання на діаграму класів відношень (зв'язків) між класами типу асоціацій, залежностей, агрегацій й узагальнень виконується в такий спосіб. На спеціальній панелі інструментів вибирається необхідний тип зв'язку після клацання на кнопці з відповідним зображенням. Якщо зв'язок направлений, то на діаграмі класів треба виділити перший елемент зв'язку (джерело, від якого виходить зв'язок) і, не відпускаючи натиснуту ліву кнопку миші, перемістити її покажчик до іншого елементу зв'язку (приймач, до якого направлений зв'язок). Після переміщення до іншого елемента кнопку мишки варто відпустити, а на діаграму класів буде доданий новий зв'язок.

Якщо ж зв'язок ненаправлений (двонаправлений), то порядок вибору класів для цього зв'язку довільний. Для зв'язків можна визначити кратність кожного з кінців зв'язку, задати ім'я й стереотип, використати обмеження й ролі, а також деякі інші властивості. Доступ до специфікації зв'язку можна одержати після виділення зв'язку на діаграмі й виклику контекстного меню клацанням правої кнопки миші.