Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

19.3. Інтерфейси

Інтерфейси є елементами діаграми варіантів використання і були розглянуті в розділі 18. Проте під час побудови діаграми класів окремі інтерфейси можуть уточнюватися і в цьому випадку для їх зображення використовується спеціальний графічний символ – прямокутник класу з ключовим словом або стереотипом "interface" (рис. 14.17). При цьому секція атрибутів у прямокутника відсутня, а вказується тільки секція операцій.

Рис. 19.17. Приклад графічного зображення інтерфейсу на діаграмі класів

19.4. Об'єкти

Об'єкт (object) є окремим екземпляром класу, який створюється на етапі виконання програми. Він має своє власне ім'я і конкретні значення атрибутів. Через різні причини може виникнути необхідність показати взаємозв'язок не тільки між класами моделі, але і між окремими об'єктами, що реалізовують ці класи. У такому випадку може бути розроблена діаграма об'єктів, яка, хоча і не є канонічною в мета-моделі мови UML, але має самостійне призначення.

Для графічного зображення об'єктів використовується такий же символ прямокутника, що і для класів. Відмінності виявляються під час вказівки імен об'єктів, які для об'єктів обов'язково підкреслюються (рис. 19.18). При цьому запис імені об'єкту є рядком тексту "ім'я об’єкта:ім’я класу", розділений двокрапкою (рис. 19.18 а, б). Ім'я об'єкту може бути відсутнім, в цьому випадку передбачається, що об'єкт є анонімним, і двокрапка вказує на дану обставину (рис. 194.18, г). Відсутнім може бути й ім'я класу. Тоді вказується просто ім'я об'єкту (рис. 19.18, в). Атрибути об'єктів приймають конкретні значення.

Під час реалізації діаграми об'єктів потрібно пам'ятати, що кожним об'єктом є екземпляр відповідного класу, а відношення між об'єктами описуються за допомогою зв'язків (links), які є екземплярами відповідних відношень. При цьому всі зв'язки зображаються суцільними лініями. Детальніше особливості представлення об'єктів будуть розглянуті в розділі 23 під час вивчення діаграм кооперації.

Рис. 19.18. Приклад графічного зображення об'єктів на діаграмах мови UML

19.5. Шаблони або параметризовані класи

Шаблон (template) або параметризований клас (parametrized class) призначені для позначення такого класу, який має один (або більше) нефіксованих формальних параметрів. Він визначає ціле сімейство або множину класів, кожний з яких може бути отриманий зв'язанням цих параметрів з дійсними значеннями. Зазвичай параметрами шаблонів служать типи атрибутів класів, такі як цілі числа, перерахування, масив рядків і ін. У складнішому випадку формальні параметри можуть представляти й операції класу.

Графічно шаблон зображається прямокутником, до верхнього правого кута якого приєднаний маленький прямокутник з пунктирних ліній (рис. 14.19), великий прямокутник може бути розділений на секції, аналогічно позначенню для класу. У верхньому прямокутнику вказується список формальних параметрів для тих класів, які можуть бути отримані на основі такого шаблону. У верхній секції шаблону записується його ім'я згідно правил запису імен для класів.

Рис. 19.19. Графічне зображення шаблону на діаграмі класів

Шаблон не може бути безпосередньо використаний як клас, оскільки містить невизначені параметри. Найчастіше як шаблон виступає деякий суперклас, параметри якого уточнюються в його класах-нащадках. Очевидно, у цьому випадку між ними існує відношення залежності з ключовим словом "bind", коли клас-клієнт може використовувати деякий шаблон для своєї подальшої параметризації. У більш окремому випадку між шаблоном і формованим від нього класом має місце відношення узагальнення із успадкуванням властивостей шаблону (рис. 19.20). У цьому прикладі відмічений той факт, що клас "Адреса" може бути отриманий із шаблону Зв’язний_список на основі актуалізації формальних параметрів "S, до, l" фактичними атрибутами "вулиця, будинок, квартира".

Цей же шаблон може використовуватися для задання іншого класу, наприклад для класу "Точка_на_площині". У цьому випадку клас "Точка_на_площині" актуалізує ті ж формальні параметри, але з іншими значеннями, наприклад, <координати_точки, х, у>. Концепція шаблонів є достатньо потужнім засобом в ООП, і тому її використання в мові UML дозволяє не тільки скоротити розміри діаграм, але й найкоректніше керувати успадкуванням властивостями і поведінкою окремих елементів моделі.

Рис. 19.20. Приклад використання шаблону на діаграмі класів