Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

6.2. Типи зв’язків

Одним з важливих моментів при проектуванні ІС за допомогою методології SADT є точна узгодженість типів зв'язків між функціями. Розрізняють принаймні сім типів зв’язків:

  • випадковий 0

  • логічний 1

  • тимчасовий 2

  • процедурний 3

  • комунікаційний 4

  • послідовний 5

  • функціональний 6

Нижче кожен тип зв'язку коротко визначений і проілюстрований за допомогою типового прикладу з SADT.

(0) Тип випадкової зв'язності: найменш бажаний.

Випадкова зв'язність виникає, коли конкретний зв'язок між функціями малий або повністю відсутній. Це відноситься до ситуації, коли імена даних на SADT-дугах в одній діаграмі мають малий зв'язок один з одним.

(1) Тип логічної зв'язності. Логічне скріплення відбувається тоді, коли дані і функції збираються разом унаслідок того, що вони потрапляють у загальний клас або набір елементів, але необхідних функціональних зв’язків між ними не виявляється.

(2) Тип тимчасової зв'язності. Зв'язані за часом елементи виникають унаслідок того, що вони представляють функції, зв'язані в часі, коли дані використовуються одночасно або функції включаються паралельно, а не послідовно.

(3) Тип процедурної зв'язності. Процедурно-зв'язані елементи є згрупованими унаслідок того, що вони виконуються протягом однієї і тієї ж частини циклу або процесу.

(4) Тип комунікаційної зв'язності. Діаграми демонструють комунікаційні зв'язки, коли блоки групуються унаслідок того, що вони використовують одні і ті ж вхідні дані і проводять одні і ті ж вихідні дані.

(5) Тип послідовної зв'язності. На діаграмах, що мають послідовні зв'язки, вихід однієї функції служить вхідними даними для наступної функції. Зв'язок між елементами на діаграмі є тіснішим, ніж на розглянутих вище рівнях в'язок, оскільки моделюються причинно-наслідкові залежності.

(6) Тип функціональної зв'язності. Діаграма відображає повну функціональну зв'язність, за наявності повної залежності однієї функції від іншої. Діаграма, яка є чисто функціональною, не містить чужорідних елементів, що відносяться до послідовного або слабшого типу зв'язності. Одним із способів визначення функціонально-зв'язаних діаграм є розгляд двох блоків, зв'язаних через керівні дуги.

Нижче в таблиці представлені всі типи зв'язків, розглянуті вище. Важливо відзначити, що рівні 4-6 встановлюють типи зв'язності, які розробники вважають найважливішими для здобуття діаграм хорошої якості.

Таблиця 6.1. Зв’язки у методології SADT

Значущість

Тип зв'язності

Для функцій

Для даних

0

Випадкова

Випадкова

Випадкова

1

Логічна

Функції одного типу

Дані одного типу

2

Тимчасова

Функції одного періоду часу

Дані, що використовуються в якомусь часовому інтервалі

3

Процедурна

Функції, що працюють в одній фазі або ітерації

Дані, що використовуються під час однієї ітерації

4

Комунікаційна

Функції, що використовують одні і ті ж дані

Дані, на які впливає одна і та ж діяльність

5

Послідовна

Функції, що виконують послідовні перетворення одних і тих же даних

Дані, що перетворюються послідовними функціями

6

Функціональна

Функції, що об'єднуються для виконання однієї функції

Дані, пов'язані з однією функцією