Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

26.6. Розроблення діаграми станів у середовищі Rational Rose

Переходячи до розгляду діаграми станів, слід зазначити, що в середовищі Rational Rose цей тип діаграм відноситься тільки до окремого класу. Для того щоб побудувати діаграму станів для класу, його спочатку необхідно створити й специфікувати. Після цього виділити на діаграмі класів або в браузері. Почати побудову діаграми станів для обраного класу можна одним з наступних способів:

  • Розкрити логічне подання в браузері (Logical View), виділити розглянутий клас і вибрати пункт контекстного меню Open State Diagram (Відкрити діаграму станів), що відкривається клацанням правої кнопки мишки.

  • Через пункт меню BrowseState Diagram (БраузерДіаграма станів).

Після виконання зазначених дій у вікні діаграми з'явиться чисте зображення для розміщення елементів цієї діаграми, обраних за допомогою спеціальної панелі інструментів (рис. 26.12).

Рис. 26.12. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми станів

Як видно із цього рисунка, у середовищі відсутні деякі з розглянутих раніше елементів діаграми станів. Процес додавання й видалення станів і переходів на діаграму станів аналогічний до цих же дій з елементами інших діаграм. Нижче наводиться приклад побудованої діаграми станів (рис. 26.13).

Після додавання стану або переходу на діаграму станів можна відкрити специфікацію обраних елементів і визначити їхні спеціальні властивості, доступні на відповідних вкладках. За необхідністю можна візуалізувати вкладеність станів і підключити історію окремих станів.

Рис. 26.13. Приклад графічного зображення діаграми станів у середовищі Rational Rose

26.7. Розроблення діаграми послідовності в середовищі Rational Rose

Діаграма послідовності може бути активізована одним з таких способів:

  • Клацнути на кнопці із зображенням діаграми послідовності на стандартній панелі інструментів.

  • Через пункт меню BrowseInteraction Diagram (БраузерДіаграма взаємодії).

Після виконання зазначених дій у вікні діаграми з'явиться чисте зображення для розміщення елементів діаграми послідовності, обраних за допомогою спеціальної панелі інструментів (рис. 26.14).

Рис. 26.14. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми послідовності

Побудова діаграми послідовності зводиться до додавання або видалення окремих об'єктів і повідомлень, а також до їхньої специфікації. Доступ до специфікації цих елементів організований або через контекстне меню, або через пункт меню BrowseSpecification (БраузерСпецифікація). При додаванні повідомлень на діаграму послідовності вони одержують за замовчуванням свій номер у послідовності. Нижче наводиться приклад побудованої діаграми станів (рис. 26.15).

Рис. 26.15. Приклад графічного зображення діаграми послідовності у вікні діаграми середовища Rational Rose

При необхідності можна змінити порядок повідомлень й їх специфікацію, а також співставити повідомлення з операціями. Додатково можна встановлювати синхронізацію повідомлень, зв'язати з повідомленням примітки (коментар) за допомогою скриптів.