Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

8.2. Діаграма атрибутів

Деталізація сутності здійснюється з використанням діаграм атрибутів, які розкривають асоційовані з сутністю атрибути. Діаграма атрибутів складається з сутності, що деталізується, відповідних атрибутів і доменів, значень атрибутів, які описують області. На діаграмі кожен атрибут подається у вигляді зв'язку між сутністю і відповідним доменом, графічним поданням множини можливих значень атрибуту. Всі атрибутні зв'язки мають значення на своєму закінченні. Для ідентифікації ключового атрибуту використовується підкреслення імені атрибуту.

Діаграма атрибутів обслуговування банкомату подана на рис. 8.3.

Сутність може бути розділена і подана у вигляді двох або більше сутностей-категорій, кожна з яких має загальні атрибути і/або зв’язки, які визначаються один раз на верхньому рівні й успадковуються на нижньому.

Сутність-категорія може мати і свої власні атрибути і/або зв’язки, а також, у свою чергу, може бути декомпозована своєю сутністю-категорією на наступному рівні.

Рис. 8.3. Діаграма атрибутів обслуговування банкомату.

Розщеплювана на категорії сутність одержала назву загальної сутності (відзначимо, що на проміжних рівнях декомпозиції одна і та ж сутність може бути як загальною сутністю, так і сутністю-категорією).

8.3. Діаграма категоризації

Для демонстрації декомпозиції сутності на категорії використовуються діаграми категоризації. Така діаграма містить загальну сутність, дві і більше сутностей-категорій і спеціальний вузол-дискримінатор, який описує способи декомпозиції сутності (див. рис. 8.4).

Рис. 8.4. Діаграма категоризації.

Існують 4 можливих типи дискримінатора (рис.8.5):

1. Повне і обов'язкове входження E/M (exclusive/mandatory) – сутність повинна бути однією і лише однією із вказаних категорій. Для прикладу на рис. 2.4 це означає, що адміністративною одиницею є країна, або область, або місто, або адміністративний центр.

2. Повне і необов'язкове входження E/O (exclusive/optional) – сутність може бути однією і лише однією з належних категорій. Це означає, що адміністративною одиницею є країна, або область, або місто (або районний центр).

Рис. 8.5. Типи дискримінаторів.

3. Неповне і обов'язкове входження I/M (inclusive/mandatory) – сутність повинна бути принаймні однією з вказаних категорій. Це припускає на додаток до першого типу задавати наступну ситуацію: адміністративна одиниця є одночасно і містом і адміністративним центром.

4. Неповне і необов'язкове входження I/O (inclusive/optional) – сутність може бути принаймні однією з вказаних категорій. На додаток до другого типу адміністративна одиниця є ще, крім того, що вона містом, і районним центром.

8.4. Обмеження діаграм сутність-зв’язок

Розглянемо як простий приклад ситуацію, яка описується двома сутностями: "Співробітник" і "Компанія". Як зв'язок природно використовувати відношення приналежності співробітника до компанії. Якщо врахувати міркування про те, що в компанії працюють декілька співробітників, і ці співробітники не можуть бути працівниками інших компаній, то дана інформація може бути представлена графічно у вигляді такої діаграми "сутність-зв'язок" (рис. 8.5). На цьому рисунку буква "N" біля зв'язку означає той факт, що в компанії можуть працювати більше за одного співробітника, при цьому значення N заздалегідь не фіксується. Цифра "1" на іншому кінці зв'язку означає, що співробітник може працювати тільки в одній конкретній компанії, тобто не допускається прийом на роботу співробітників за сумісництвом з інших компаній або установ.

Рис. 8.5. Діаграма "сутність-зв'язок" для прикладу співробітників деякої компанії

Трохи інша ситуація спостерігається у разі розгляду сутності "співробітник" і "проект", і зв'язком "бере участь в роботі над проектом" (рис. 8.6). Оскільки в загальному випадку один співробітник може брати участь в розробці декількох проектів, а в розробці одного проекту можуть брати участь декілька співробітників, то даний зв'язок є багатозначним. Даний факт спеціально задається на діаграмі вказівкою букв "N" і "М" біля відповідної сутності, при цьому вибір конкретних букв не є принциповим.

Рис. 8.6. Діаграма "сутність-зв'язок" для прикладу співробітників, що беруть участь в роботі над проектами

Розглянуті дві діаграми можуть бути об'єднані в одну, на якій буде подана інформація про співробітників компанії та проекти цієї компанії (рис. 8.7). При цьому може бути введений додатковий зв'язок, що характеризує проекти цієї компанії.

Примітка

На вказаних діаграмах можуть бути відображені складніші залежності між сутностями, які відображають обов'язковість виконання деяких додаткових умов, що визначаються специфікою вирішуваного завдання і модельованої предметної області. Зокрема, можуть бути відбиті зв'язки підпорядкування одній сутності іншої або введення обмежень на дію окремих зв'язків. У подібних випадках використовуються додаткові графічні позначення, що відображають особливості відповідної семантики.

Обмеженість ERD виявляється під час конкретизації концептуальної моделі в детальніші подання модельованої програмної системи, які окрім статичних зв'язків повинні містити інформацію про поведінку або функціонування окремих її компонент. Для цих цілей в рамках ССА використовуються діаграми потоків даних.

Рис. 8.7. Діаграма "сутність-зв'язок" для загального прикладу компанії

Таблиця 8.1. Об’єкти ERD у різних методологіях

Чена

Баркера

SADT

SAG

Незалежна сутність

Залежна сутність

Зв'язок

Арність зв’язків:

1:1

1:N

N:N

Можли-вість під-тримки ієрархічності зв’язків

так

Необов’язковий зв’язок

Категоризація сутності

Відображення ключо-вих атрибутів

PK- первинний

FK- зовнішній.

i

Можли-вість авто-матичної генерації схеми

так

так

так