Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FIN 29.05.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
379.95 Кб
Скачать

2.5. Утворення неологізмів засобом телескопії

Формування нових слів за допомогою словотворчих засобів – основне джерело збагачення словникового складу мови, серед яких одним з найбільш продуктивних є компрессивне словотворення, особливе місце в якому займає телескопія.

Термін «телескопія» спочатку вживався для позначення процесу творення слів, що нагадує всування трубок телескопа, наприклад: slang + language = slanguage. Проте це лише один з типів телескопних слів, отже, поняття «телескопія» з часом було розширено. Слова, створені в результаті цього процесу, називають телескопними словами або телескопізмами. Приклади телескопізмів: administrivia<administrative + trivia–різноманітні види іноді непотрібних робіт, пов’язаних з оформленням офіційних документів та інших папер, affluenza<affluent + infulenza–надмірна матеріальна зацікавленість, яка вимагає виснажливої праці і неодмінно веде до перевтоми, стресів [12, c. 45–47].

Серед телескопних найменувань англійської мови продуктивний є тип фінального усікання першого компонента: Europlug<European + plug – електровилка вживана в усіх країнах Європи. Менш типове иніціальне усікання другого елементу: chatholic < chat + holic – чатоголік – людина, яка сидить весь час в чаті. Посилюється тенденція до утворення гаплологічних телескопних неологізмів, в яких відбувається накладення фонем на стику двох слів: atrosive<atrocious + corrosive – настільки жорстокий, що шкідливий для людини та її психіки.

Таким чином, під телескопією розуміється спосіб словотворення, при якому нове слово виникає із злиття повної основи одного початкового слова з усіченою основою іншого або із злиття двох усічених основ початкових слів. Значення нового слова включає повністю або частково значення структурних компонентів, що входять в нього [19, с. 101–102].

Основною ознакою телескопного слова є також те, що поєднання «уламків» можуть бути найрізноманітнішими: 1) злиття «уламка» з «уламком ( тип aurisma<aura + charisma – людина з добрим серцем і харизмою); 2) злиття повної основи з «уламком» (тип awefulsome<aweful + awesome – такий, що поєднує жахливе з благоговійним); 3) злиття «уламка» з повною основою (тип celebreality<celebrity + reality–правдиве відображення життя знаменитості); 4) злиття двох основ з елементом накладення на стику цих основ (тип coopetition<cooperation + competition–взаємовигідна співпраця з опонентом чи конкурентом) [15, с. 45–64].

У останні десятиліття телескопізми утворюються по вказаних чотирьох моделях:

1. Телескопні утворення, що складаються з двох і більше «уламкових» елементів. Зазвичай такі утворення називають повними телескопізмами, наприклад: conventory<control + inventory–поєднання контролюза розпродажем товару з його інвентарізацією; biopic < biographical + picture – біографічний фільм; memberlect <remember + recollect–згадувати про що–небудь; stagflation <stagnation + inflation – економічний застій зі збільшенням безробіття і посиленням інфляції; slurb(esp. U. S.)<slums + suburbs – передмістя, забудоване дешевими прибутковими будинками; divorserated<divorced + separatedрозлучений з дружиною, або такий, що живе окремо від сім’ї; flexicurit<flexibility + security–нова концепція Європейського Союзу стосовно забезпечення роботою (суттю якої є гарантія працевлаштування); garriage<gay + marriage–однополий шлюб; mistukonomics<mistake + economics–недосконала економічна політика; terronoia<terrorism + paranoia – залякування народу загрозою тероризму [92, c. 17–19];

Повні телескопізми можуть бути з'єднанням початкового фрагмента одного початкового слова з кінцевим фрагментом другого, і цей тип представлений якнайповніше, наприклад: dawk <dove + hawk – людина, яка не підтримує війну, але і не бореться за мир; diabesity <diabetes + obesityдіабет, спричинений надмірною вагою;hesiflation<hesitation + inflation – невпевнене економічне зростання, що супроводжується сильною інфляцією; ecolonomics<ecology + economics –образ життя, пов'язаний з життєво–важливою діяльністю, яка не перечить збереженню неушкодженого довкілля [101, c. 19]; «Уламок» початкового слова може бути великою частиною слова або включати всього декілька букв і навіть одну букву.

Телескопізми, утворені з'єднанням початкового фрагмента одного початкового слова з початковим фрагментом другого початкового слова, значно менш численні, наприклад: stabex<stabilize + exports – постійний експорт; Hazchem<hazardous + chemical – слово, яке зазвичай вказується на попереджувальних знаках, вказуючи присутність ризикованих хімікатів.

2. Телескопні утворення, що складаються з повної основи першого початкового слова з фрагментом основи другого, наприклад, неологізми: ethnoburb<ethno + suburb – передмістя, яке заселене іммігрантами; fashionable<fashion + noble – такий, що є взірцем моди для інших; feebate<fee + rebate – програма економії енерговитрат, зменшення забруднення довкілля; funtamination<fun + contamination – розбещеність задоволеннями, забавами; datamation<data + automation – автоматична обробка даних; mediamorphosis<media + metamorphosis – зміна або спотворення фактів засобами масової інформації; islamikaze<islam + kamikaze – ісламський терорист-камікадзе; mancation<man + vocation – відпустка в колі чоловіків [87, c. 28–30]; moskumentation<mosk + documentation – виготовлення документів таким чином, що основні положення детально не висвітлюються, оскільки вважаються вже відомими; sitizen<sit + citizen – пасивна до політики людина; soulciologist<soul + sociologist – особа, яка присвятила своє життя духовній і соціальній праці; spamalanche<spam + avalanche – величезний наплив комерційної інформації через інтернет; textploitation<text + exploitation – тиск на підлітків надсилати повідомлення зі своїх мобільних про враження від певної передачі (нібито для того, щоб виграти приз); annoynymous<annoy + anonymous – надокучлива людина; assumicide<assum + homicide– відчуття докорів сумління з приводу помилкової підозри, звинувачення [84, с. 11–15].

3.Телескопізми, що складаються з усіченого фрагмента основи першого початкового слова з повною основою другого, наприклад: paradoctor<parachute + glider – лікар, якого доставляють на літаку і спускають на парашуті у віддалених районах для надання допомоги потерпілим і хворим; Engnet<English + net – сектор англійської мови в інтернеті; envirocrime<environment + crimeвиди діяльності людини вкрай небезпечні для довкілля; educreation<education + creation – педагогічна теорія поєднання навчання з вихованням; gravisphere<gravity + sphere – сфера дії гравітації; exergaming<exercis + gaming –фізичні вправи з відео супроводом; econiche<ecological + niche – захищене місце поширення(рослини, тварини), в якому організм або вид може вижити; ecopolitics< 1. economic + politics, 2. ecological + politics– 1. вивчення політики з точки зору(у термінах) економіки, 2. вивчення політики з точки зору дії на неї екології; luppie<latino + yuppie – міський житель з вищою освітою латиноамериканського походження в США; voluntourism<volunteer + tourism–поєднання туристичних мандрівок з добровільним виконанням певних робіт [90, c. 38–40].

4. Утворення, в яких на стику обох компонентів відбувається накладення їх один на одного, причому накладення може бути або у вимові, або в написанні, або і в тому, і в іншому. Такі телескопізми зазвичай називають гаплологическими. Їх характерною особливістю є наявність загального елементу на стику компонентів, що поєднуються. Неологізми: fanatascist<fanatic + fascist–фанатичний прибічник фашистської ідеології; glasphalt < glass + asphalt – матеріал для дорожнього покриття, що складається з суміші скла і асфальту; blandlubber < bland + landlubber – любитель прісної їжі(без прянощів); businesspeak<business + speak – комерційний торговий жаргон; replicar<replica + car – точна копія у натуральну величину класичного або старовинного автомобіля з сучасним двигуном і устаткуванням; divorcimoon<divorce + honeymoon – подорож з друзями, для відзначення завершення розлучення; fanfic<fantastic + fiction – фантастична література; flexitarian<flexible + vegetarian – вегетаріанець, який не завжди вживає рослинну їжу; Generica<gene + America – одноманітність інфраструктури, плану забудови більшості американських малих міст, яка зумовлена залежністю від авто транспорту [15, с. 57–68].

Як правило, телескопізми є двохелементними, проте зустрічаються і трьохелементні утворення, наприклад: Eurailpass < European + rail + pass – проїзний квиток дійсний для усіх залізниць Європи, неологізми: Bosnywash<Boston + New York City + Washington, D. C– густонаселений район на сході США, що тягнеться від штату Нова Англія до Вашингтону; Ameslan<; American sign language – мова глухонімих, використовувана в Північній Америці; Tercom<terrain contour matching – комп'ютеризована система управління в літаках–снарядах, яка контролює їх польотну траєкторію; Benelux<Belgium + Netherlands + Luxemburg – «Бенілюкс», економічний союз Бельгії, Нідерландів і Люксембурга; Fritelux<France + Italy + Benelux – «Фрите–люкс», група з п'яти західних європейських держав, що включає Францію, Італію і Бенілюкс [33, с. 15].

Отже, під телескопією розуміємо процес, при якому нове слово виникає зі злиття повної основи одного слова зі скороченою основою іншого або ж зі злиття скорочених основ двох слів.

Аналіз лексики соціально–політичної сфери з даного способу творення неологізмів показав, що телескопізми займають 17,2%, з яких утворені способом єднання двох або більше «уламків» становлять 37%, телескопізми утворені за допомогою усікання основи другої частини слова складають 27,4%, телескопізми утворені за допомогою усікання першої частини слова складають 17,7%, а телескопізми, які утворені за допомогою накладання однієї основи слова на іншу займають 17,9%. Отримані результати проведеного дослідження відображені у додатку З.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]