Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FIN 29.05.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
379.95 Кб
Скачать

В ступ

Темою дослідження є неологізми як джерело збагачення словникового складу сучасної англійської мови в соціально-політичній сфері.

Процес оновлення словникового складу англійської мови, як і будь–якої іншої, безперервний. Мова – складний суспільний феномен. Вона є засобом людської комунікації і знаходиться в постійному русі. Мова – дзеркало суспільства. Розвиток громадськості відбивається в численних лексичних одиницях, що визначають суспільні відносини і зміни, які неминуче тягнуть за собою лексичні інновації та перетворення в мові. Це можна віднести не тільки до англійської мовної системи, але і до багатьох інших. За період з 1991 – 2010 рр.. (Кінець XX – початок XXI ст.) в англійській мові накопичилося багато нових слів, лексика збагатилася новими значеннями, а інші слова втратили свою актуальність. Збагачення здійснюється шляхом афіксації, словоскладання, скорочення слів, конверсії та телескопії [9, c. 12].

Абсолютний прогрес мови та швидкоплинність соціально–політичних явищ визначають актуальність дослідженнянових слів соціально–політичного змісту в англійській мові і сприяють глибшому пізнанню багатогранних співвідношень мови і суспільства.Постійний розвиток мови, а також не достатнє вивчення цієї теми як у вітчизняній, так і у зарубіжній лексикографії, стали приводом звернення саме до цієї теми. Все це вплинуло на ріст і розвиток сучасної лексики англійської мови і спричинило потребу в її спеціальному дослідженні.

Мета дослідження полягає в тому, щоб на конкретних прикладах неологізмів простежити за внутрішньомовними особливостями, тенденціями та закономірностями розвитку нової суспільно–політичної лексики періоду 90–х років XX – початку XXI ст.

У ході даного дослідження ми ставимо перед собою наступні завдання:

а) проаналізувати літературні джерела, які вивчають неологізми як джерела збагачення словникового складу англійської мови;

б) зробити аналіз способів утворення неологізмів у соціально–політичній сферів сучасній англійській мові;

г ) визначити основні джерела походження неологізмів;

д) зробити класифікацію неологізмів-запозичень за ступенем асиміляції.

Об’єкт дослідження: неологізми, як особливий шар лексики в сучасній англійській мові.

Предмет дослідження: особливості функціонування і використання нових слів в суспільно–політичній сфері.

Н аукова новизна полягає насамперед у тому, що в даній роботі з’ясовано основні тенденції в оновленні словникового складу лексики; проаналізовано найпродуктивніші способи творення нових слів, що функціонують у мові.

Практичне значення дослідження полягає в можливості використання теоретичних положень і фактичного матеріалу під час викладання курсів лексикології, стилістики, перекладу англійської мови.

Теоретичне значення дослідження полягає в розробці проблем, що стосується теорії неології, а саме, аналізування визначення неологізмів, їх типів та способів утворення.

Методи дослідження:

  • кількісні підрахунки нової лексики;

  • порівняльний та контекстуальний аналізи;

  • метод суцільної вибірки;

  • структурний, семантичний та етимологічний аналізи.

Матеріалом дослідження слугували неологізми в кількості 554 одиниць на основі статей сучасних англомових періодичних видань, таких як «The Boston Globe», «The Wall Street Journal», «Los Angeles times», «The Washington post», «New York daily news», «New York post» соціально–політичної сфери.

Структура роботи – робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел.

У вступі обґрунтовується вибір теми роботи, формулюється актуальність та наукова новизна дослідження, його практичне значення, виділяється об’єкт та предмет дослідження, його мета та задачі; дається структура та зміст роботи; методи дослідження.

У першому розділі розглядаються неологізми, як поняття та їхні лінгвістичні особливості, аналізується наукова література з неології та основні способи утворення неологізмів в сучасній англійській мові.є

Другий розділ присвячений аналізу словотвору, як одного з основних способів розширення словникового складу сучасної англійської мови та основні моделі утворення нових слів в соціально–політичній сфері.

У третьому розділі досліджуються джерела походження неологізмів в соціально–політичній сфері.

У висновках підсумовуються результати проведеного дослідження, формулюються загальні висновки.

Отримані результати проведеного дослідження пройшли апробацію під час VII Міжнародної студентської науково–практичної конференції «Антикризові проблеми соціальних та економічних процесів в умовах трансформації українського суспільства» (17–18 квітня 2012р.).

Тема доповіді – «Неологізми в соціально-політичній сфері як спосіб збагачення словникового складу сучасної англійської мови».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]