Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДЕНЬГИ И КРЕДИТ СТУДЕНТАМ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Акредитив (від франц. accreditif, від лат. accreditivus - довірчий) –

1) грошовий документ, за яким одна кредитна установа (банк) згідно з заявою клієнта доручає іншій здійснити за рахунок спеціально заброньованих для цього коштів оплату товарно-транспортних документів за відвантажені товари чи надані послуги або виплатити пред'явникові А. певну суму грошей,

2) іменний цінний папір, що підтверджує право особи, на ім'я якої він виписаний, отримати в банку вказану в А. суму.

Акредитив грошовий (циркулярний) – розпорядження банку на виплату тримачеві акредитива у разі виконання умов, визначених акредитивом, вказаної в ньому суми у валюті тієї країни, де акредитив пред'явлено до оплати, за курсом на день оплати.

Акредитив ощадного банку України – іменний грошовий документ, що видається банком на ім'я громадянина, який має вклад у банку чи вносить під акредитив гроші. Гроші за таким акредитивом можна отримати в будь-якій установі Ощадбанку, пред'явивши акредитив, контрольний листок до нього та паспорт. Юридичним особам та на пред'явника

Грошовий агрегат показник грошової маси, в якому зібрана певна її частина, наприклад, М0 — маса готівкових грошей в обігу.

Грошові агрегати показники грошової маси в обігу від вузького М0 до широкого М5.

Грошова база (гроші підвищеної сили) гроші, емітовані цен­тральним банком у вигляді готівки або записів по рахунках, що являють собою зобов'язання центрального банку проти внутрішніх та закордонних активів.

Грошова інфляція теорія, згідно з якою інфляція пов'язана з розширенням грошової маси в обігу.

Грошова маса — сукупність готівкових та безготівкових грошових коштів, що перебувають в обігу.

У статистичній практиці України визначаються і використову­ються для цілей аналізу та регулювання чотири грошові агрегати: М0, М1, М2, М3.

Агрегат М0 відображає масу готівки, яка перебуває поза бан­ками, тобто на руках у фізичних осіб і в касах юридичних осіб. Готівка в касах банків сюди не входить.

Агрегат М1 - включає гроші в агрегаті М0 + вклади в банках, які можуть бути використані власниками негайно, без поперед­ження банків, тобто запаси коштів на поточних рахунках та на ощадних рахунках до запитання.

Агрегат М2 - це гроші в агрегаті М1 + кошти на всіх видах строкових рахунків, кошти на рахунках капітальних вкладень та інших спеціальних рахунках.

Агрегат М3 охоплює гроші в агрегаті М2 + кошти на вкладах за трастовими операціями банків.

Наведені грошові агрегати відрізняються між собою не тільки кількісно, а й якісно. Так, агрегат М1 виражає масу грошей, яка перебуває безпосередньо в обігу, реально виконуючи функції засобів обігу та платежу, і тому є найбільш ліквідною. Вона найтіс­ніше пов'язана з товарною масою, що проходить процес реалі­зації, і безпосередньо впливає на ринкову кон'юнктуру. Саме тому цей агрегат перебуває в центрі найпильнішої уваги аналітиків та регулюючих органів.

Пильної уваги заслуговує також агрегат М0. Він має ті самі якісні характеристики, що й грошова маса агрегату М1, але обіг готівки здійснюється поза банками, і тому регулювання і контроль за ним складніші.

В інших грошових агрегатах (М2, М3) ураховані також запаси грошей у різних організаційних формах заощаджень (строкові депозити, ощадні сертифікати, трастові вклади тощо). Ці гроші тимчасово перебувають у покої, виконуючи для їх власників фун­кцію нагромадження вартості. Тому ліквідність грошової маси знижується з кожним наступним агрегатом. Найбільш ліквідними і готовими обслуговувати товарообіг є гроші агрегату М0. Най­нижчу ліквідність мають гроші агрегату М3, оскільки значна час­тина їх не може вступити в обіг без того, щоб власник заздалегідь не попередив про це банк і не зазнав певних фінансових утрат.

Водночас агрегат М0 - найвужчий показник грошової маси, оскільки характеризує лише один її елемент - готівкову масу. Найширшим агрегатом є М3, бо він охоплює всі елементи грошової маси, що перебувають в обігу.

Показник грошової бази не є ще одним агрегатом грошової маси. Це якісно інший показник, що характеризує масу грошей з боку прояву її на балансі центрального банку. Тому цей показник інколи називають ще грошима центрального банку, який їх без­посередньо контролює і регулює, впливаючи в кінцевому підсум­ку й на загальну масу грошей.

Грошова база включає запаси всієї готівки, яка перебуває в обігу поза банківською системою та в касах банків, а також суму резервів комерційних банків на їх кореспондентських рахунках у центральному банку.

Величину грошової бази (Гб) можна визначити за формулою

Гб = М0+Мк+Мрез, де

М0 - сума готівки, що перебуває поза банками;

М к - сума готівки в касах банків;

М рез - сума грошових коштів (резервів), які перебувають на кореспондентських рахунках банків у центральному банку. Готівковий елемент (М0+Мк ) грошової бази відрізняється кількісно від готівкового агрегату М0 - більший на суму готівки в касах банків.

Грошово-кредитний мультиплікатор — процес створення нових банківських депозитів під час кредитування банками клієнтів на основі вільних резервів, що надійшли в банк ззовні.

Грошовий оборот — сукупність переміщень грошових коштів між економічними суб'єктами в процесі обміну щодо погашення грошових зобов'язань.

Грошові потоки частини грошового обороту, що відобра­жають певні платежі (наприклад, за товари, послуги, працю) формуванням та використанням фінансових ресурсів держави тощо.

Гривня грошова одиниця незалежної держави Україна. «Гривня» як грошова й вагова одиниця Стародавньої Русі походить від найменування обруча — прикраси із золота чи срібла, який носили на шиї («за­гривку»). Частина цього обруча (рублена гривна), що оберталася в ролі грошей, стала основою найменування грошової одиниці «рубль».

Закон грошового обігу - економічний закон, за яким кожного конкретного моменту в обігу може перебувати лише певна об'єктивно зумовлена сума грошей (Г) , яка залежить від багатьох чинників і може бути обчислена за формулою

де

Тр - сума цін реалізованих товарів,

Тк - сума цін товарів, проданих у кредит,

П - сума платежів, для яких настав термін оплати,

Зв - сума зобов'язань, які взаємно компенсовуються,

Шо - швидкість обігу грошей.

Дотримання З.г.о. є важливим принципом грошово-кредитної політики держави та її банківської системи, оскільки перевищення в обігу фактичної суми грошей над об'єктивно необхідною призводить до знецінення, інфляції.

Закон Коперніка-Грешема - один із законів грошового обігу, викладений польським ученим М.Коперником 1526 р. в тракті "Про карбування монет" (лат. "Monetae cudendae ratio"), а трохи пізніше (1560 р.) вдало сформульований англійським фінансистом Т.Ґрешемом. Закон проголошує: "Гірші гроші витісняють з обігу кращі”. Це означає, що за біметалевої грошової системи гроші, вартість яких на ринку цінних металів нижча за їх номінальну вартість, витісняють з обігу ті монети, котрі коштують дорожче від своєї офіційної ціни. Так, за часів паралельного обігу золотих і срібних монет співвідношення між вагою різноманітних монет із золота і срібла було законодавчо зафіксоване. Нехай на момент фіксації такого співвідношення воно дорівнювало 1:14,5 і відповідало справжній ринковій ціні цих металів. Якщо під впливом ринкових чинників співвідношення цін змінювало наприклад, до 1:15, то досить вигідно було вилучити з обігу золоті монети, переплавити їх у зливки (приміром, вагою 1 кг) і продати за ціною 15 кг срібла, потім з 14,5 кг срібла викарбувати монети на вартість, еквівалентну первісне вилученим золотим монетам, а 0,5 кг срібла залишити собі як чистий прибуток (за вирахуванням витрат на переплавлення карбування). Таким чином, з обігу вилучалися недооцінені (в нашому прикладі - золоті) монети, а залишалися переоцінені, тобто "гірші” з погляду їх реальної ринкової вартості, - срібні. З.К.-Ґ. є об'єктивним законом щодо особливостей подвійного обігу лише металевих грошей. Тому механічне перенесення закону на визначення закономірностей паралельного обігу грошей паперових є некоректним.

Платіжна вимога документ, по якому одержувач грошей представляє в банк вимога до платника про сплату визначеної суми грошей. Використовується тільки при взаємозаліку вимог.

Платіжне доручення доручення підприємства про перерахування визначеної суми зі свого рахунка на рахунок іншого підприємства. Дійсно таке доручення 10 днів із дня виписки; при цьому день виписки не враховується. Платіжні доручення приймаються банком до виконання тільки при наявності засобів на рахунку платника, якщо інше не обговорено між банком і власником рахунка.

Платіжні вимоги-доручення. Це розрахункові документи, що містять вимоги постачальника до покупця оплатити на підставі спрямованих йому (минаючи банк) рахунків і відвантажувальних документів вартість поставленої чи продукції товару (виконаних робіт, зроблених послуг) і одночасне доручення покупця обслуговуючому його банку зробити оплату отриманої чи продукції товару (робіт, послуг).