Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДЕНЬГИ И КРЕДИТ СТУДЕНТАМ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Рекомендована література

1. Гроші та кредит: Підручник / За ред. М. І. Савлука. — К.: Либідь, 2010.

2. Гроші та кредит: Підручник / Івасів Б. С. — Тернопіль, К.: КонДор, 2011.

3. Гроші та кредит: Підручник / Демківський А. В. — К.: Дакор, 2009.

4. Гроші та кредит: Підручник /Щетинін А. І. — К.: Центр учбової літератури, 2010.

5. Рябинина Л.Н. Деньги и кредит: учебное пособие. – К.: Центр учебной литератури, 2011.

6. Гальчинський А. Г. Теорія грошей: Навч. посіб. — К.: Основи, 2009.

7. Долан Дж, Кемпбел Г. Дж. Деньги, банковское дело и денежно-кредитная политика. — Ленинград, 1991.

8. Кейнс Дж. Трактат про грошову реформу. Загальна теорія зайнятості, процента та грошей. — К., 1999.

9. Фридман М. Количествення теория денег. — М., 1996.

10. Туган-Барановський М. І. Паперові гроші та метал. — К.: КНЕУ, 2004.

Тема 6. Грошовий ринок

План семінарського заняття

1.Сутність грошового ринку, об'єкти, суб'єкти й інструменти грошового ринку. Особливості прояву попиту, пропозиції та ціни на цьому ринку.

2. Єдність та відмінність між грошовим і фінансовим ринками. Дискусії з цього питання.

3. Інституційна модель грошового ринку. Сектори прямого й опосередкованого фінансування.

4. Фінансове посередництво як ключовий елемент грошового ринку. Види фінансових посередників.

5. Структура грошового ринку, критерії її класифікації та характеристика його окремих елементів.

6. Попит на гроші, його сутність, цілі й мотиви накопичення грошей; чинники зміни попиту на гроші.

7. Пропозиція грошей, її сутність, зв'язок із попитом на гроші, економічні чинники зміни пропозиції грошей.

8. Графічна модель ринку грошей, чинники, що визначають рівновагу на ринку грошей і динаміку процента.

9. Інструменти ринку грошей.

10. Заощадження населення як джерело та чинник пропозиції позичкового капіталу.

11. Інвестиційні потреби та попит на капітал. Проблема трансформації заощаджень в інвестиції.

12. Графічна модель ринку капіталу. Чинники, що визначають рівновагу на ринку капіталу.

13. Інструменти ринку капіталу.

Методичні вказівки

Вивчаючи цю тему, треба усвідомити, що грошовий ринок — це особливий сектор ринку, на якому здійснюються купівля та продаж грошей як специфічного товару, формуються попит, пропозиція і ціна на цей товар. Визначальний вплив зміни попиту та пропозиції грошей на ставку процента як їх ціну є свідченням підпорядкованості грошового ринку загальним закономірностям функціонування ринку взагалі.

Необхідно усвідомити, що механізм грошового ринку має істотні відмінності від механізму звичайного товарного ринку: продаж грошей виступає у формі надання позичок чи купівлі особливих фінансових інструментів; купівля грошей — у формі одержання позичок чи продажу таких фінансових інструментів; попит на гроші — у формі бажання економічних суб’єктів мати у своєму розпорядженні певну масу грошей на визначену дату; пропозиція грошей — у формі запасу грошей, який економічні суб’єкти готові передати у тимчасове користування; ціна грошей — у формі процента.

В інституційній моделі грошового ринку виокремлюються два сектори з різним характером руху грошей — сектор прямого фінансування і сектор опосередкованого фінансування. Перевагою першого сектору є те, що безпосередній характер взаємовідносин між продавцями (кредиторами) і покупцями (позичальниками) істотно знижує їх витрати на здійснення операцій. Перевагою другого сектору є те, що участь у взаємовідносинах між кредиторами і позичальниками фінансових посередників істотно знижує ризики, пов’язані з розміщенням грошових коштів.

Грошовий ринок класифікується за різними критеріями. Основними з них є: види інструментів, з допомогою яких гроші переміщуються від продавців до покупців; інституційні ознаки грошових потоків; економічне призначення купівлі грошей. За першим критерієм грошовий ринок поділяється на: ринок позич­кових зобов’язань, ринок цінних паперів, валютний ринок; за другим критерієм — на фондовий ринок, ринок банківських кредитів, ринок послуг небанківських фінансово-кредитних установ; за третім критерієм — на ринок грошей і ринок капіталів. Центральне місце в структурі грошового ринку посідає ринок грошей.

Треба усвідомити, що визначальну роль у механізмі ринку грошей відіграє попит на гроші, під яким слід розуміти бажання економічних суб’єктів мати у своєму розпорядженні певний запас грошей на певний момент. Це явище залишку і має об’єк­тивний характер, оскільки визначається під впливом факторів, що діють у реальній економіці, — зміни обсягу ВНП, рівня цін, швидкості обігу грошей, рівня процента тощо. Пропозиція грошей являє собою той запас грошей, який економічні суб’єкти готові надати в тимчасове користування позичальникам. Це більш екзогенне явище, ніж попит на гроші. Вона формується на базі наявної маси грошей в обороті й емісійної діяльності банків. Тому банки, регулюючи пропозицію грошей, повинні орієнтуватися на зміну попиту на гроші, а не навпаки.

Зрівноваження попиту і пропозиції на ринку грошей визначає об’єктивний рівень ставки процента, за якого досягається стабілізація кон’юнктури цього ринку. Взаємозв’язок між попитом, пропозицією і ціною грошей на цьому ринку реалізується відповідно до загальних закономірностей функціонування ринку: попит на гроші впливає на рівень процента прямо пропорційно, а пропозиція грошей — обернено пропорційно.

Питання для самоконтролю

1. Поясніть, яке місце займає грошовий ринок у структурі грошового обороту та в чому полягає роль грошового ринку в економіці.

2. Чим відрізняються операції купівлі-продажу на грошовому і товарному ринках? Що є спільного між грошовим та товарним ринками?

3. Поясніть, у чому полягає різниця між грошовим ринком, ринком грошей і ринком капіталів.

4. Які принципові відмінності існують між прямим та опосе­редкованим фінансуванням на грошовому ринку? Назвіть основні функції фінансових посередників та дайте їм характеристику.

5. Чи може грошовий ринок створити ефективний механізм трансформації заощаджень в інвестиції? Обґрунтуйте власну думку і дайте характеристику монетаристської та кейнсіанської версій. Яке значення для банківської діяльності в цілому мають висновки М. Фрідмана та Дж.М. Кейнса щодо існування ефективної моделі вирівнювання заощаджень та інвестицій?

6. Поясніть позицію кейнсіанської школи щодо важливості впливу на грошовий попит спекулятивного мотиву, мотиву зав­бачливості та мотиву трансформаційного.

7. Обґрунтуйте, чому знецінення ощадних вкладів населення в період високих темпів інфляції негативно впливає не тільки без­посередньо на вкладників, а й на економіку в цілому.

8. За яких обставин відбувається відхилення реальної процентної ставки від номінальної та який вплив це має на грошовий ринок?

9. Побудуйте графік кривої попиту на гроші. Поясніть, як змі­ниться цей графік, якщо обсяг номінального валового продукту збільшиться чи зменшиться?

10. Побудуйте графік кривої пропозиції грошей за умови, що центральний банк має намір зберігати масу грошей в обороті незмінною.

11. У чому полягають єдність та відмінність між грошовим та фінансовим ринками?

12. Який механізм зв'язку між рівнем процентної ставки й обсягом маси грошей та обігу?

13. Назвіть фактори, що спричиняють зміни в по­питі на гроші.

14. Якою є залежність між зміною ставки процен­та і темпами інфляції?

15. Поясніть, що таке "ринок грошей". Назвіть основні сегменти грошового ринку.

16. Яка залежність між альтернативною вартістю зберігання грошей і процентною ставкою? Пояс­ніть механізм цього зв'язку.

17. Яка залежність між зміною ставки процента і темпами інфляції? Які будуть наслідки, якщо темпи інфляції випереджатимуть темпи зростання процент­ної ставки?

18. Який механізм зв'язку між рівнем процентної ставки й обсягом маси грошей в обігу? 19. Як використовує цей механізм центральний банк у своїй грошово-кредитній політиці?

20. Як повинна змінитись пропозиція грошей, щоб при незмінному попиті процентна ставка знизилась?

21. Поясніть процес грошово-кредитної мультиплі­кації.

22. Обґрунтуйте мотиви та чинники, що визна­чають параметри попиту на гроші.

Розв'яжіть задачі

Задача 1. Розрахуйте розмір нових кредитних ресурсів для перших 8-ми банків, що користуються коштами депозитів, за умови що в комерційному банку їх розміщено на суму 3,5 млн грн.

2. Обчисліть максимально можливе збільшення грошової маси в обороті, якщо норма обов’язкового резервування становить 16%.

Задача 2. Якщо норма обов’язкових резервів становить 15%, то чому дорівнює грошово- кредитний мультиплікатор?

Задача 3. Знайти значення грошового мультиплікатора М1, якщо розмір грошової бази становить 600 млн грн, а величина грошо­вого агрегату М1 — 1500 млн грн.

Задача 4. Надлишкові резерви комерційного банку становлять 150000 грн. Новий перспективний клієнт цього банку отримує позику в максимально можливому розмірі. Перша половина цієї позики надається у формі відкриття поточного рахунку, а друга половина — готівкою. Норма резервування становить 40 %. Яким буде максимально можливе збільшення пропозиції грошей за грошовим мультиплікатором m1?

Задача 5. Макроекономічна структура споживання та накопичення становить 67% і 33% НД відповідно. Приріст інвестицій становить 675 млн грн. Визначити обсяг приросту НД.

Задача 6. У комерційному банку розміщено депозит на суму 27 000 грн. Як саме вплине збільшення норми обов’язкових резервів з 10 до 15% на розмір кредитних ресурсів для перших 8-ми комерційних банків, які використовують кошти цього депозиту, а також на розмір грошової маси в обороті.

Задача 7. Розрахуйте максимально можливий та реальний рівень грошово-кредитної мультиплікації за такими даними: норма обов’язкових резервів становить 19%, готівка поза банками — 202 млрд грн, банківські резерви — 134 млрд грн, загальна сума депозитів банківської системи — 578 млрд грн.

Задача 8.

1

Знайдіть значення грошового мультиплікатора по агрегату М1, якщо обсяг готівки поза банками становить 132 млрд грн, розмір банківських резервів, що сформовані по короткострокових залученнях, — 98 млрд грн, а величина грошового агрегату М1 301 млрд грн.

Задача 9.

2

Розрахуйте агрегати грошової маси та знайдіть значення грошового мультиплікатора по агрегату М2 , якщо:

– депозити, залучені банківською системою, становлять 200 млрд грн;

– співвідношення готівки поза банками та депозитів можна визначити як 3:4;

– частка строкових депозитів у їхній загальній величині становить 22%;

– кошти на розрахункових рахунках — 46 млрд грн;

– цінні папери, крім акцій, — 12 млрд грн;

– наднормові резерви комерційних банків, що сформовані за депозитними операціями, становлять 39 млрд грн;

– норма обов’язкового резервування визначена НБУ в розмірі 10%.

Задача 10.

1. Розрахуйте розмір нових кредитних ресурсів для перших 7-ми банків, що користуються коштами депозитів, за умови, що в комерційному банку їх розміщено на суму 2,2 млн грн.

2. Обчисліть максимально можливе збільшення грошової маси в обороті, якщо норма обов’язкового резервування становить 12%.

Задача 11. У комерційному банку розміщено депозит на суму 10 000 грн. Як саме вплине збільшення норми обов’язкових резервів з 11 до 14% на розмір кредитних ресурсів для перших 5-ти комерційних банків, які використовують кошти цього депозиту, а також на розмір грошової маси в обороті?

Задача 12. Розрахуйте максимально можливий та реальний рівень грошово-кредитної мультиплікації за такими даними: норма обов’язкових резервів становить 11%, готівка поза банками — 111 млрд грн, банківські резерви — 120 млрд грн, загальна сума депозитів банківської системи — 480 млрд грн.

Задача 13.

1

Знайдіть значення грошового мультиплікатора по агрегату М1, якщо обсяг готівки поза банками становить 120 млрд грн, розмір банківських резервів, що сформовані за короткостроковими залученнями, 76 млрд грн, а величина грошового агрегату

1

М1 250 млрд грн.

Теми доповідей

1. Особливості формування попиту на гроші в Україні.

2. Фінансове посередництво на грошовому ринку України.

3. Канали прямого та опосередкованого фінансування на гро­шовому ринку України.

4. Проблеми та перспективи розвитку ринку цінних паперів в Україні.

5. Дослідження мотивів накопичення грошей монетаристами і кейнсіанцями.

6. Попит на гроші як економічне явище.

7. Пропозиція грошей — сутність та чинники зміни.

8. Механізм балансування попиту і пропозиції на грошовому ринку.

Термінологічний словник

Банківський процент — процент, установлений як плата за надані банком кредити.

Відкрита економіка — економічна система, яка має широкі зв'язки зі світовим ринком.

Грошова база (гроші підвищеної сили) — гроші, емітовані центральним банком у вигляді готівки або записів по рахунках, що являють собою зобов'язання центрального банку проти внутрішніх та закордонних активів.

Грошова база – це консолідуючий показник резервних грошей банківської системи, на основі якого через грошовий мультиплікатор формується пропозиція грошей.

Грошова інфляція — теорія, згідно з якою інфляція пов'язана з розширенням грошової маси в обігу.

Грошовий ринок— сукупність грошових інститутів, що спрямовують потоки грошових коштів від власників (продавців) до пози­чальників (покупців). Об'єктом купівлі-продажу на грошовому ринку слугують короткострокові боргові зобов'язання.

Грошовий оборот — безперервний рух грошей у процесі розширеного відтворення за певний період. Складається з окремих грошових потоків.

Грошовий ринок — особливий різновид ринку, на якому продаються і купуються гроші. Суб'єктами цього ринку є економічні суб'єкти — кредитори і позичальники.

Депозитний процент — ставка процента, який виплачується за банківськими вкладами населення та юридичних осіб.

Ефект витіснення — зниження обсягів інвестицій у результаті зростання бюджетного дефіциту.

Ефект доходу — зростання попиту на гроші під впливом зростання сукупного доходу.

Ефект Фішера — процентні ставки реагують на зміни інфляції у співвідношенні один до одного.

Заощадження — частина доходів, не використана на поточне споживання й виплату податків.

Інвестиції — вкладення коштів у розвиток виробництва, у цінні папери тощо для одержання прибутку.

Інвестиційне оточення — система, що забезпечує акумуляцію та розподіл фінансових ресурсів у сучасній економіці.

Індивідуальна пропозиція заощаджень — залежність між процентною ставкою та обсягом заощаджень.

Конкурентний ринок — ринок, на якому жоден з учасників не має змоги впливати на ціну.

Маржа — різниця між ставками позичкового та депозитного процента, що являє собою прибуток банку.

Міжбанківський процент — процент за кредитами, що надаються одним комерційним банком іншому.

Мобільність капіталу — ступінь свободи, з якою капітали переміщуються з країни в країну під впливом зміни процентних ставок.

Національний дохід — сукупність усіх доходів сімейних господарств від реалізації своїх ресурсів за певний період.

Національний продукт — сукупність цін усіх товарів і послуг, проданих сімейним господарствам для споживання, а також за державними закупівлями, для приватних інвестицій та для експорту. Обліковий процент — процент, установлений центральним банком як орієнтовна ціна грошей, якою повинні керуватися суб'єкти грошового ринку.

Нейтральність грошей — проявляється, коли кількість грошей в економіці впливає тільки на рівень цін, не впливаючи на зміну процентних ставок, рівень зайнятості та інші реальні показники.

Обліковий процент – процент, установлений як плата за кредит, що надається центральним банком комерційним банкам.

Опосередковане фінансування — переміщення грошей між суб'єктами ринку через фінансових посередників.

Позичковий процент — ставка процента, що виплачується по­зичальником банку за користування позичкою.

Попит на гроші — потреба суб'єктів економіки в певному запасі грошових коштів.

Попит на гроші — потреба суб'єктів економіки в певній сумі грошових коштів. Попит на гроші - економічний агрегат, дорівнює реальному обсягу національного виробництва, що готові купити споживачі при будь-якому можливому рівні цін .

Попит на гроші - сума попиту на гроші для угод і попиту на гроші з боку активів.

Попит на гроші для угод - кількість грошей, яким люди хочуть розташовувати для використання як засіб звертання (для здійснення платежів) і яке змінюється пропорційно вартості ВНП.

Попит на гроші з боку активів - кількість грошей, що люди хочуть зберігати як заощадження (кількість фінансових активів у грошовій формі) і яке змінюється в зворотній пропорції до динаміки процентної ставки.

Поточна каса — залишок готівки та поточних депозитів, який може в будь-який момент бути спрямований на поточні платежі.

Пропозиція грошей — загальний обсяг монет, паперових грошей, депозитів та інших ліквідних активів в економіці.

Пряме фінансування — переміщення грошей по ринкових каналах безпосередньо від власників до позичальників.

Ринкова пропозиція заощаджень — сумарна пропозиція заощаджень усіх домашніх господарств.

Ринок грошей — сектор грошового ринку, на якому задовольняється короткостроковий попит на гроші (до одного року).

Ринок капіталу — сектор грошового ринку, на якому купуються і продаються середньострокові та довгострокові кошти (більше одного року).

Ставка рівноваги — ставка процента, за якої попит та пропозиція на ринку грошей досягають рівноваги.

Фінансовий інструмент — фінансовий актив або цінний папір.

Фінансовий посередник — суб'єкт грошового ринку, метою діяльності якого є зведення кредиторів та позичальників.

Фінансове посередництво — сектор грошового ринку, на якому кредитори і позичальники взаємодіють через фінансових посередників.

Фінансовий ринок — сектор грошового ринку, на якому кредитори і позичальники взаємодіють між собою безпосередньо.

Чисті інвестиції — обсяг інвестицій за винятком суми амортизації, спрямованої на їх фінансування.