Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДЕНЬГИ И КРЕДИТ СТУДЕНТАМ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Рекомендована література

1. Закон України «Про Національний банк України».

2. Закон України «Про банки й банківську діяльність».

3. Гроші та кредит: Підручник / За ред. М. І. Савлука. — К.: Либідь, 2010.

4. Гроші та кредит: Підручник / Івасів Б. С. — Тернопіль, К.: КонДор, 2011.

5. Гроші та кредит: Підручник / Демківський А. В. — К.: Дакор, 2009.

6. Гроші та кредит: Підручник /Щетинін А. І. — К.: Центр учбової літератури, 2010.

7. Рябинина Л.Н. Деньги и кредит: учебное пособие. – К.: Центр учебной литератури, 2011.

8. Деньги, кредит, банки / Авт. колл. под рук. Г. Й. Кравцовой. — Минск: Меркованне, 2006.

9. Вступ до банківської справи: Навч. посібник / За ред. М. І. Савлука — К.:Лібра,2009.

10. Романенко О Р. Фінанси: Підручник. — К.: Центр учбової літератури, 2009.

11. Опарін В. М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2010.

12. Боринець С. Я. Міжнародні фінанси: Підручник – К.: Знання, 2009.

Тема 12. Міжнародні валютно-кредитні установи та форми їх співробітництва з Україною

План семінарського заняття

1. Міжнародні фінансово-кредитні установи, причини їх виникнення та призначення.

2. Організація та діяльність Міжнародного валютного фонду. Співпраця МВФ з Україною.

3. Структура Світового банку. Міжнародний банк реконструкції та розвитку, його діяльність в Україні.

4. Створення та призначення інших організацій Групи Світового банку.

5. Регіональні міжнародні кредитно-фінансові установи, їх створення та призначення.

6. Регіональні організації Європейського економічного співробітництва. Діяльність Європейського банку реконструкції та розвитку.

7. Банк міжнародних розрахунків: його створення та функції.

8. Інші регіональні міжнародні організації. Створення та діяльність Чорноморського банку торгівлі та розвитку.

Методичні вказівки

Вивчаючи цю тему, треба усвідомити, що міжнародні валютно-кредитні установи створені на основі міждержавних угод для регулювання міжнародних валютних і фінансово-кредитних відносин з метою стабілізації світової економіки. Дані організації почали створюватися в 1920-х роках, але їх розвиток гальмувала криза 1930-х років. У повоєнні роки створюється широка система міжнародних валютно-кредитних установ, що зумовлюється потребами розвитку та регулювання міжнародних економічних відносин, відбувається розширення їхніх повноважень. Провідне місце серед цих установ займають: Міжнародний валютний фонд (МВФ), Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Банк міжнародних розрахунків (БМР).

МБРР є головною установою Групи Світового банку, до якої також входять Міжнародна фінансова корпорація, Міжнародна асоціація розвитку, Багатостороння агенція гарантування інвестицій, Міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів. Найбільший вплив серед міжнародних організацій на сучас­ному етапі мають МВФ та МБРР, які були засновані у 1944 р. на Міжнародній валютно-фінансовій конференції в Бреттон-Вудсі (США). Україна разом з іншими країнами пострадянського просто­ру в 1992 р. стала членом МВФ, завдяки чому, по суті, завершено процес глобалізації економічного простору валютного регулювання, що здійснюється цією міжнародною організацією.

МВФ — міжнародна валютно-кредитна організація, що має статус спеціалізованої представницької установи ООН. МВФ ство­рювався як установа, покликана розвивати співробітництво між державами для врегулювання міжнародних валютних відносин; сприяти стабілізації валют країн-членів, підвищенню ступеня їх конвертованості; підтримувати рівновагу платіжних балансів цих країн; надавати короткострокові кредити країнам для покриття дефіциту платіжних балансів; ліквідувати валютні обмеження. Цю діяльність доповнює консультативна допомога з фінансових і валютних питань. На початку своєї діяльності МВФ був джерелом коштів для всіх країн-членів. З інтернаціоналізацією приватного фінансового ринку більшість розвинутих країн перестали потребувати фінансових ресурсів фонду, МВФ зосередився на фінансуванні країн, що розвиваються, тобто тих країнах, які не мають доступу до приватних фінансових ринків.

МБРР — одна з найбільших та найвпливовіших у світі міжнародних фінансово-кредитних установ. Вона надає допомогу краї­нам з середнім рівнем розвитку та довгострокові позики під дер­жавні програми урядам і центральним банкам країн-членів, а також гарантує кредити, надані цим країнам приватними банками й іншими кредиторами. Членами МБРР можуть бути тільки члени МВФ. Причому, якщо з якихось причин МВФ призупиняє свої програми в будь-якій країні, то припиняється кредитування і з боку МБРР.

Регіональні міжнародні фінансово-кредитні установи почали створюватись у 1960-ті роки, що пов'язано з розпадом світової колоніальної системи, розширенням регіонального співробітництва, розвитком інтеграційних процесів. Надаються кредити лише країнам-членам. Серед них виділяються: Міжамериканський банк розвитку, заснований 1960 р. для фінансування країн Латинської Америки, Африканський банк розвитку, заснований у 1963 р., який надає кредити лише країнам африканського континенту; Азіатський банк розвитку, який розпочав свою діяльність у 1968 р. і членами якого є азіатсько-тихоокеанські країни, а також інші країни світу (США, країни Західної Європи). Існують також інші регіональні банки та фонди розвитку. У межах Європейського економічного співробітництва функціонують такі установи, як Європейський інвестиційний банк, Європейський фонд валют­ного співробітництва. Для сприяння країнам Центральної і Схід­ної Європи та країнам колишнього Радянського Союзу у станов­ленні ринкової економіки було створено в 1991 р. Європейський банк реконструкції та розвитку. Його головною особливістю ста­ло підтримання приватного сектору, на який спрямовується не менше 60 % загального обсягу фінансування Банку. Країнами Чорноморського басейну засновано Чорноморський банк торгівлі та розвитку. Україна виступила одним із засновників цього банку. До регіональних інституцій можна також віднести Банк між­народних розрахунків (БМР), заснований ще у 1930 р. з метою регулювання платежів Німеччини. Поступово БМР стає центральною банківською установою на світовій арені. Він належить центральним банкам країн-членів та виконує багато функцій: є банком для центральних банків, сприяє управлінню їх валютних резервів, надає чималий обсяг додаткових послуг (слугує організатором періодичних зустрічей керівників центральних банків, інформаційно-дослідницьким центром тощо).

Питання для самоконтролю

1. Які причини спонукали до створення міжнародних валютно-кредитних установ?

2. Які напрями охоплюють міжнародні фінансові відносини?

3. Що являють собою міжнародні фінанси?

4. Що таке міжнародні фінансові інститути?

5. Які існують форми міжнародних розрахунків?

6. Створення та призначення МВФ. Які функції виконує МВФ? Як сформовано капітал МВФ?

7. Відносини МВФ з Україною.

8.У яких формах здійснюється кредитування МВФ?

9. Які методи валютного регулювання використовує МВФ?

10. Організації Групи Світового банку та їх роль.

11. Призначення та діяльність МБРР. Які проекти кредитує МБРР в Україні?

12. У чому полягають відмінності в діяльності МВФ та МБРР?

13. ЄБРР та завдання його діяльності.

14.Види та інструменти фінансування ЄБРР. Які функції і сфери діяльності Європейського банку реконструкції та розвитку?

15. Регіональні об'єднання країн Чорноморського регіону. Які країни є членами ЧБРР?

16. Членом яких міжнародних валютно-кредитних організацій є Україна?

17. Як формується і використовується бюджет ЄС?

18. Які фінансові інститути входять до групи Всесвітнього банку?

19. Які функції і напрями діяльності Міжнародного банку реконструкції і розвитку?

20. Як формується капітал і ресурси МБРР?

Теми доповідей

1. Проблеми інтеграції України до світового економічного простору.

2. Міжнародний валютний фонд та його відносини з Україною.

3. Міжнародний банк реконструкції та розвитку, результати його роботи в Україні та перспективи подальшого співробітництва.

4. Європейський банк реконструкції та розвитку. Форми співробітництва з Україною.

5. Чорноморський банк торгівлі та розвитку: пріоритетні напрями роботи та основні перешкоди в діяльності.

6. Регіональні міжнародні валютно-кредитні організації.

7. Роль іноземних кредитів у розвитку економічного потенціалу України.

8. Значення іноземних інвестицій для розвитку національної економіки України

Термінологічний словник

Міжнародні валютно-кредитні установи — установи, створені на основі міждержавних угод для регулювання валютних та фінансово-кредитних відносин з метою стабілізації світової економіки.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) — міжурядова валютно-кредитна організація, яка має статус спеціалізованої установи, створена на основі рішень валютно-фінансової конференції ООН у м. Бреттон-Вудсі в 1944 р. з метою регулювання валютно-кредитних відносин між державами-членами і надання їм фінансової допомоги у разі дефіциту платіжного балансу за допомогою короткострокового кредитування.

Світовий банк — група споріднених міжнародних організацій, до якої входять Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Багатостороння агенція гарантування інвестицій, Міжнародний центр урегулювання ін­вестиційних конфліктів.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) — міждержавна інвестиційна установа, створена одночасно з МВФ з метою спри­яння країнам-членам в економічному розвитку через надання середньо-і довгострокових кредитів, гарантування приватних інвестицій.

Регіональні валютно-кредитні установи — установи, створені з метою сприяння розвитку економічного співробітництва та інтеграції країн, що розвиваються у певному регіоні.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) — регіональний банк, створений з метою довгострокового кредитування слаборозвинутих регіонів, здійснення спільних проектів країн-учасниць.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) — регіональний банк, створений з метою сприяння здійснення структурних реформ у країнах Центральної та Східної Європи, які обрали ринковий шлях розвитку економіки.

Банк міжнародних розрахунків (БМР) — перша міжнародна кредитна інституція, яка виступила в ролі банку інших центральних банків з метою підтримання та зміцнення міжнародної фінансової стабільності.

Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) — регіональний банк, створений з метою поглиблення інтеграції та зміцнення зв'язків між країнами Чорноморського басейну.