Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРИМІНАЛІСТИКА_ПЛАНИ СіПЗ_ДГУ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
841.73 Кб
Скачать

Методичні рекомендації та завдання щодо підготовки до семінарського заняття

Вихідним положенням для цієї теми є те, що фотографування й відеозапис є важливими допоміжними способами фіксації доказової інформації під час досудового розслідування. Тому знання можливостей фотографії й відеозапису, технічних характеристик фотоапаратів і фотоматеріалів та вміння застосовувати їх в процесі кримінального провадження відіграє важливу роль у професійній підготовці слідчих і оперативних уповноважених органів досудового розслідування.

Готуючись до заняття, студентам доцільно вивчити рекомендовану літературу, а необізнаним у фотографічному процесі варто зосередити особливу увагу на опануванні питань загальної фотографії, як-от:

● види фотоапаратів, об'єктивів та їх призначення;

● будова дзеркальної фотокамери «Київ-19М», «Зеніт-ТТL» та ін.;

● витримка та діафрагма, їх значення при фотографуванні;

● шкала глибини різкості та її призначення;

● підготовка фотоапарата до зйомки (споряджання фотоплівки до касети та касети до фотоапарата);

● технологія зйомки цифровою електронною фотокамерою; фотографування з використанням електронно-імпульсної лампи (фотоспалаху), світлофільтрів.

Крім цього, в зошиті для практичних занять кожен студент повинен схематично замалювати фотокамеру (або зробити ксерокопію її зовнішнього і внутрішнього вигляду) з позначенням основних вузлів і деталей.

На семінарському занятті перевіряється виконання домашнього завдання та проводиться контрольне опитування студентів з наведених вище питань теми.

Подальше заняття полягає в тому, що студенти під керівництвом викладача обговорюють правила поводження з цифровою фотокамерою типу «Olympus» та фотоапаратом «Київ-19М», опановують технологію підготовки їх до зйомки (споряджання фотоплівки до касети та касети до фотоапарата та ін.). Відпрацьовуються також практичні вміння застосовувати різноманітні методи і прийоми фотозйомки під час проведення слідчих дій, технологія використання для зйомки електронно-імпульсної лампи (фотоспалаху), світлофільтрів і т. ін.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 1 (2 години)

Місце проведення заняття: навчально-методична лабораторія кафедри кримінально-правових дисциплін, територія навколо Університету.

Мета заняття: набуття практичних навичок застосування засобів і методів криміналістичної фотографії для фіксації ходу та результатів слідчого огляду.

Матеріальне забезпечення: 12 шт. цифрових фотокамер або фотоапаратів «Київ-19М» (з касетами, завчасно спорядженими фотоплівкою), фотоспалахи, ширококутні об'єктиви, світлофільтри, подовжувальні кільця, та масштабні лінійки.

Контрольні питання:

  1. Прийоми і методи фотозйомки під час огляду місця події та провадження інших слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.

  2. Особливості фотографування криміналістичних об'єктів у несприятливих умовах (з використанням ширококутних об'єктивів, лампи-фотоспалаху).

  1. Прийоми здійснення пізнавальної фотозйомки.

  2. Особливості фотозйомки цифровою фотокамерою типу «Olympus».

  3. Процесуальне і технічне оформлення факту застосування засобів та методів криміналістичної фотографії.