Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРИМІНАЛІСТИКА_ПЛАНИ СіПЗ_ДГУ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
841.73 Кб
Скачать

Методичні рекомендації та завдання щодо підготовки та відпрацювання практичних умінь

Готуючись до практичного заняття, студенти:

● вивчають питання, пов'язані з технологією виготовлення композиційних портретів та їх використанням у слідчо-оперативній практиці органів досудового розслідування кримінальних правопорушень.

● у власних зошитах для практичних занять наводять перелік питань, що розв'язуються криміналістичною портретною експертизою.

На початку заняття перевіряється виконання домашнього завдання та проводиться опитування студентів за контрольними питаннями теми.

Практичне заняття проходить у формі ділової гри, в якій беруть участь «слідчі» і «потерпілі» з числа студентів. Для цього напередодні заняття викладач доручає одному з студентів виконувати роль «потерпілого», знайомить його зі словесним портретом «розшукуваного злочинця», ознаки зовнішності якого він повинен повідомити «слідчому» під час учбового допиту.

В ході практичного заняття студенти уважно стежать за допитом, фіксують у робочих зошитах ознаки зовнішності «розшукуваного злочинця» та за підсумками складають розшукове орієнтування цієї особи.

Наступним етапом практичного заняття є опанування студентами технологією виготовлення композиційного портрета за допомогою посібника «Типи і елементи зовнішності», композиційного приладу «Портрет», а також ПЕОМ «Pentium-III» із спеціальною програмою «Face-3» (Фоторобот), виходячи з повідомлених «свідком-очевидцем» даних щодо ознак зовнішності «підозрюваної особи»:

Фабула №1: «Невідома особа, що скоїла 2 жовтня 2012 р. розбійний напад, чоловічої статі, приблизно 18–23-річного віку, має європейський тип обличчя; волосся – русяве, середньої густоти, коротке, пряме, зачесане назад, лобова лінія зростання волосся звивиста; обличчя – широке, прямокутне, повне; чоло – за висотою низьке, широке, за контуром звивисте, за положенням виступаюче; брови – короткі, вузькі, за контуром прямі, за положенням щодо горизонталі розташовані кінцями догори; очі – карі, за розміром середні, овальні, очні щілини розташовані горизонтально; ніс – середньої ширини, кінчик носа закруглений, основа носа піднята; рот великий, кути рота опущені, верхня губа за висотою низька, червона кайма верхньої губи по ширині середня, нижньої – дуже широка; підборіддя – високе, широке, за формою прямокутне; стосовно вертикалі – скошене; вуха – середньої величини, овальні, мочка мала, трикутна».

Фабула № 2: «Під час досудового розслідування шахрайства у братів А. і Б. було вилучено 5 паспортів із різними прізвищами. Але на фотографіях у паспортах здогадно зображені А. (3 паспорти) і Б. (2 паспорти). Брати ж заявили, що паспорти належать їх співучасникові В., який і зображений на фотознімках. У свою чергу, В. заперечує приналежність йому зазначених паспортів».

Відповідно до наведеної фабули № 2, визначають, яку експертизу треба призначити; формулюють питання, що розв'язуються експертизою; зазначають матеріали, які подаються на експертне дослідження.

За підсумками практичних занять з цієї теми студенти повинні виконати практикум із криміналістики № 2. Для цього кожен студент одержує від викладача індивідуальне завдання: описати за методом «Словесного портрета» ознаки зовнішності визначеного викладачем співробітника Університету та скласти його композиційний портрет за допомогою електронної програми «Face-3» (Фоторобот). На наступному практичному занятті практикум має бути поданий викладачеві для перевірки та виставлення підсумкової оцінки.

Л І Т Е Р А Т У Р А :

Основна: Салтевський М.В. Криміналістика. Підручник: Ч.1.– Харків, 1999; Криміналістика: Підручник для студентів юрид. спец. вищих закладів освіти / Глібко В.М., Дудніков А.Л., Журавель В.А. та ін. / За ред. В.Ю. Шепітька. – К.: Видавн. Дім «Ін Юре», 2004.– 684 с.

Додаткова: Зинин А.М., Мамедов Г.М. Особенности изготовления субъективных портретов. – К., 1990; Мильяненков Л.А. По ту сторону закона: Энциклопедия преступного мира / Оформл. Г.Семенова. – СПб.: Редакция журнала «Дамы и господа», 1992. – 118 с. ил.; Снетков В.А., Винниченко И.Ф., Житников В.С., Зинин А.М., Овсянникова М.Н. Криминалистическое описание внешности человека: Учебное пособие. – М., 1984. – 128 с.; Их же. Криминалистическое описание внешности человека (функциональные и сопутствующие элементы и признаки): Справочное пособие. – М., 1988; Снетков В.А. Использование признаков внешности в работе органов внутренних дел. М.: ЭКЦ МВД РФ, 1993; Торвальд Ю. Век криминалистики. – М., 1984. С. 26-29, 36-48; та ін.

1 Це зауваження стосується решти дискусійних питань криміналістичної науки і надалі не повторюється.

2 Практичне заняття № 2 проводиться лише за умови наявності на кафедрі відповідного фотоустаткування. У протилежному разі проявлення експонованої фотоплівки і друкування фотознімків здійснюються студентами у міських фотоательє за власні кошти. У протилежному разі відпрацьовується технологія сканування плоских зображень, виготовлення електронного зображення з використанням ПЕОМ «Pentium-ІІІ» та кольорового принтера.

31