Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРИМІНАЛІСТИКА_ПЛАНИ СіПЗ_ДГУ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
841.73 Кб
Скачать

Методичні рекомендації та завдання щодо підготовки та відпрацювання практичних умінь

Насамперед, під час підготовки до практичних занять, студентам слід вивчити рекомендовану до теми літературу, звертаючи увагу на розбіжність найменування даної теми у відповідних главах підручників з криміналістики різних років видання («Криміналістичне ототожнення людини за ознаками зовнішності», «Криміналістична габітоскопія» або «Криміналістична габітологія»). У програмі та лекції з цієї теми уживається термін «Криміналістична габітологія» (від лат. habitus – зовнішність, logos – вчення). Крім того, у криміналістичній літературі як рівнозначні вживаються терміни «ознаки зовнішності» та «зовнішні ознаки» людини. Більш удалим є вживання терміну «ознаки зовнішності» людини.

Готуючись до практичного заняття у вільний час, студенти:

● знайомляться з наочними посібниками (планшетами, суб'єктивними мальованими і композиційними портретами розшукуваних осіб, пізнавальними фотознімками), що містіться в навчально-методичній лабораторії кафедри.

● у власних зошитах для практичних занять наводять схему (див. зразок) опису ознак зовнішності людини за методом «Словесного портрета».

Відомості щодо статево-вікової та етнічної приналежності:

Стать __________; Вік __________; Етнічний тип (європеоїд, монголоїд, негроїд).

Анатомічні ознаки:

Елемент

зовнішності людини

Величина

(розмір)

Форма (контур)

Положення

Особливості та

уразливі прикмети

фас

профіль

фас

профіль

Фігура в цілому

Голова … та ін.

На практичному занятті перевіряється виконання домашнього завдання та здійснюється опитування студентів за контрольними питаннями теми.

Зміст практичного заняття полягає у відпрацюванні студентами технології описування за методом «Словесного портрета» зовнішності людини (за пізнавальним фотознімком та з натури). Завдання, виконуване студентами упродовж практичного заняття, обговорюється та вибірково оцінюються викладачем.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2 (2 години)

Місце проведення заняття: навчально-методична лабораторія кафедри кримінально-правових дисциплін.

Мета заняття: відпрацювання практичних навичок застосування засобів і методів криміналістичної габітології для виготовлення композиційних портретів.

Матеріальне забезпечення: посібники «Типи і елементи зовнішності» (ТЕЗ), композиційний прилад «Портрет», п'ять-шість ПЕОМ «Pentium-III» із спеціальною програмою «Face-3» (Фоторобот) для складання композиційних портретів, зразки мальованих і композиційних портретів розшукуваних осіб.

Контрольні питання:

  1. Що слід розуміти під композиційним портретом та за допомогою яких техніко-криміналістичних засобів здійснюється його виготовлення?

  2. Технологія виготовлення композиційних портретів за допомогою спеціального приладу «Портрет» і комп'ютерної програми «Face-3» (Фоторобот).

3. Питання, що розв'язуються портретно-криміналістичною експертизою?