Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРИМІНАЛІСТИКА_ПЛАНИ СіПЗ_ДГУ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
841.73 Кб
Скачать
  1. Теми семінарських, практичних занять та завдання для індивідуальної роботи

м о д у л ь № 1

Змістовний модуль 1. «Вступ у криміналістику. Криміналістична техніка» (теми № 1-6)

Розділ 1. ВСТУП У КРИМІНАЛІСТИКУ

Тема

1

ПРЕДМЕТ, СИСТЕМА І ЗАВДАННЯ КРИМІНАЛІСТИКИ

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ (2 години)

Місце проведення заняття: навчально-методична лабораторія кафедри кримінально-правових дисциплін.

Мета заняття: з'ясування предмета, системи, завдань та ролі криміналістичної науки у професійній підготовці фахівців-правознавців.

План семінару:

  1. Сучасні уявлення щодо предмета науки криміналістики та закономірностей об'єктивної дійсності, що вивчаються нею.

  2. Система науки криміналістики.

  3. Основні категорії, класифікації та закони розвитку криміналістики.

  1. Загальне та спеціальні завдання криміналістики.

  2. Місце криміналістики в системі юридичних наук та її роль у професійній підготовці фахівців для правоохоронних органів України.

Методичні рекомендації та завдання щодо підготовки до семінарського заняття

Вивчення будь-якої науки завжди починається зі з’ясування її предмета. Розуміння предмета криміналістики дозволяє чітко визначити її зміст, систему і місце в професійній підготовці фахівців для підрозділів кримінальної міліції та інших правоохоронних органів України.

У процесі роботи над темою і зокрема над рекомендованою на лекції літературою (наводиться нижче) треба враховувати, що питання про предмет науки криміналістики та найменування її розділів є дискусійними. Концепція кафедри відображена в програмі курсу і викладається на лекції з цієї теми, але для кращого з'ясування матеріалу доцільно провести власне порівняння 2-3 точок зору щодо предмета криміналістики. При цьому студенти можуть дотримуватися будь-якої точки зору, проте зобов'язані знати ту, що відповідає концепції кафедри.1

Готуючись до заняття, треба враховувати, що злочинна діяльність є складним соціальним явищем, котре досліджується декількома, переважно правничими науками. Кожна з них досліджує певну групу закономірностей цього явища. При цьому криміналістика не досліджує правову сторону дій зло­чинця, а вивчає його динамічний (поведінковий) аспект, тобто яким способом і завдяки яким засобам він досяг злочинної мети. Оскільки діяльність суб’є­кта злочину відображається в навколишньому середовищі у ви­гляді матеріальних та ідеальних слідів-відбитків, то кримі­налістику насамперед цікавить, які сліди-відбитки є на місці події, механізм їх утворення, як давно вони виникли, внаслідок якого енергетичного впливу та за яких сприятливих умов.

Готуючись до заняття, в зошиті для практичних занять студенти повинні перелічити кафедри криміналістики провідних навчальних закладів України, якими здійснюється дослідження проблем криміналістичної науки, навести перелік відомих українських учених-криміналістів.

Виконання цих завдань викладач перевіряє на початку практичного заняття, а також здійснює контрольне опитування студентів за питаннями теми, наведеними вище. Доповіді студентів поєднуються з подальшим висвітленням питань теми.

Наприкінці заняття переглядається відеофільм «Криміналістика на службі боротьби зі злочинністю».

Л І Т Е Р А Т У Р А :

Основна: Криміналістика: Підручник для слухачів, ад'юнктів, викладачів вузів системи МВС України / За ред. акад. П.Д. Біленчука. – К., 1998; Аверьянова Т. В., Белкин Р. С., Корухов Ю.Г., Россинская Е .Р. Криминалистика. Учебник для вузов. Под ред. Заслуж. деятеля науки РФ, проф. Р.С. Белкина. – М.: Изд-во НОРМА, 2000. Гл. 2-3; Криміналістика: Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – Київ: Видавничий Дім «Ін Юре», 2001.

Додаткова: Белкин Р.С. Криминалистика: проблемы, тенденции, перспективы. Общая и частные теории. – М., 1987; Гросс Г. Руководство для судебных следователей. Перевод с нем. – Смоленск, 1885; Ищенко А.В., Карпов Н.С. Научное обеспечение практики борьбы с преступностью. – К., 1997; Клименко Н.И., Кириченко А.А. Криминалистика как наука и учебная дисциплина. – Днепропетровск, 1994; Криминалистическое обеспечение деятельности криминальной милиции и органов предварительного расследования / Под ред. Т. В. Аверьяновой, Р. С. Белкина. – М., 1997; Макаренко Є. І. Вступ у криміналістику: Навчальний посібник. – Дніпропетровськ: АМСУ, 2000; Салтевский М.В. Криминалистика. В современном изложении юристов: Учеб. и практич. пособие. – Х., 1997; Салтевський М.В. Криміналістика. Підручник. – Харків, 1999. – Ч.1; Торвальд Ю. Век криминалистики. – М., 1984; та ін.

Тема

2

ІСТОРІЯ КРИМІНАЛІСТИКИ І КРИМІНАЛІСТИЧНИХ

УСТАНОВ УКРАЇНИ ТА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ (2 години)

Місце проведення заняття: навчально-методична лабораторія кафедри кримінально-правових дисциплін.

Мета заняття: поглиблення знань студентів стосовно історії виникнення та основних етапів розвитку криміналістичної науки і криміналістичних установ України та країн близького і дальнього зарубіжжя.

Матеріальне забезпечення: декілька вітчизняних та зарубіжних підручників з криміналістики; відеофільм «Перші кроки криміналістики» (14 хв.).

План семінару:

  1. Історія розвитку криміналістики і криміналістичних установ України.

  2. Сучасний стан криміналістичної науки в Україні.

  3. Стан криміналістики у країнах близького і дальнього зарубіжжя.