Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРИМІНАЛІСТИКА_ПЛАНИ СіПЗ_ДГУ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
841.73 Кб
Скачать

Методичні рекомендації та завдання щодо підготовки до семінарського заняття

Готуючись до семінарського заняття, насамперед необхідно засвоїти, що термін «криміналістична техніка» вживається у двох значеннях: у широкому – як розділ криміналістики, що являє собою систему наукових положень та розроблюваних на їх основі рекомендацій щодо використання техніко-криміналістичних засобів під час розслідування кримінальних правопорушень, та у вузькому – як арсенал техніко-криміналістичних засобів, якими озброєнні органи досудового слідства.

У зошиті для практичних занять треба перерахувати по групах техніко-криміналістичні засоби, що знаходяться в уніфікованій валізі слідчого (ВС-1) для огляду місця події, зазначаючи призначення й основні характеристики засобів виявлення, виміру, збільшування та фотофіксації слідів – речових доказів.

Для виконання цього завдання студентам необхідно ознайомитися зі змістом уніфікованої валізи для огляду місця події.

На семінарському занятті студенти обпитуються з наведених вище питань теми, після чого вони переглядають відеофільм «Криміналістична техніка» і безпосередньо знайомляться з конкретними зразками техніко-криміналістичних засобів, що містяться в уніфікованій валізі криміналіста для огляду місця події.

Л І Т Е Р А Т У Р А :

Основна: Кримінальний процесуальний кодекс України. Статті 103-107 та ін.; Криміналістика: Підручник для студентів юрид. спец. вищих закладів освіти / Глібко В.М., Дудніков А.Л., Журавель В.А. та ін. / За ред. В.Ю. Шепітька. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2004.– 684 с.; Салтевський М. В. Криміналістика: Підручник. – Х., 1999. – Ч. 1.

Додаткова: Белкин Р.С. Криминалистика: проблемы, тенденции, перспективы. Общая и частные теории. - М., 1987; Его же. Криминалистика: проблемы, тенденции, перспективы. От теории – к практике. М., 1988; Гончаренко В.И. Научно-технические средства в следственной практике. – К.: Вища шк., 1984; Грамович Г.И. Научно-технические средства: современное состояние, эффективность использования в раскрытии и расследовании преступлений. – Минск, 1989; Леви А.А. Вопросы правовой регламентации применения научно-технических средств в уголовном судопроизводстве // Теория и практика собирания доказательственной информации техническими средствами на предварительном следствии. К., 1980; Рощин А.И., Биленчук П.Д., Омельченко Г.Е. Книга криминалиста. – К.: Украина, 1995; Салтевский М.В. Собирание криминалистической информации техническими средствами на предварительном следствии. – Киев, 1980; Салтевський М.В Про поняття доказів у новому кримінально-процесуальному законодавстві // Право України, – 1996, –№3. – С. 126-133; та ін.

Тема

6

КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ВЧЕННЯ

ПРО ФІКСАЦІЮ ДОКАЗОВОї ІНФОРМАЦІї

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ (2 години)

Місце проведення заняття: навчально-методична лабораторія кафедри кримінально-правових дисциплін.

Мета заняття: опанування способами і засобами фіксації криміналістичної (доказової) інформації у справах про окремі види злочинів.

Матеріальне забезпечення: ● Копії архівних кримінальних справ про окремі види злочинів для безпосереднього ознайомлення студентів зі способами фіксації криміналістичної (доказової) інформації під час розслідування.

План семінару:

  1. Загальна характеристика основного способу фіксації криміналістичної (доказової) інформації.

  2. Загальна характеристика допоміжних способів фіксації криміналістичної (доказової) інформації.