Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРИМІНАЛІСТИКА_ПЛАНИ СіПЗ_ДГУ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
841.73 Кб
Скачать

Методичні рекомендації та завдання щодо підготовки та відпрацювання практичних умінь

Студенти під керівництвом викладача виходять на інсценоване «місце події», де, виконуючи роль слідчого, повинні здійснити фотозйомку місця події, зокрема:

1) орієнтовну – 3-4 кадри (панорамним способом);

2) оглядову – 4 кадри (звичайним способом з чотирьох боків);

3) вузлову – 2-3 кадри (звичайним способом);

4) детальну – 2-3 кадри (масштабним способом – окремих предметів, слідів людини, транспорту тощо);

5) пізнавальну – 4 кадри (людини у повний зріст, правий профіль, фас, лівий напіврозворот).

Під час фотографування місця події студенти в робочих зошитах повинні зафіксувати: найменування об'єктів фотозйомки; модель фотоапарата; світлочутливість фотоплівки; величину витримки і діафрагми, характер освітлення (природне, штучне), дату і час фотозйомки тощо.

Після закінчення зйомки фотоапарати розряджаються, експонована фотоплівка ретельно упаковується і зберігається до наступного заняття, під час якого студенти мають відпрацювати навички здійснення негативного і позитивного фотографічного процесу (технології проявлення плівки і друкування фотознімків).

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2 (2 години) 2

Місце проведення заняття: навчально-методичний лабораторія кафедри.

Мета заняття: відпрацювання технології друкування фотознімків.

Контрольні питання:

  1. Сутність негативного фотографічного процесу (проявлення фотоплівки) та його технологія з використанням міні-фотолабораторії.

  2. Сутність позитивного фотографічного процесу (друкування фотознімків) та його технологія з використанням міні-фотолабораторії.

  3. Технологія друкування фотознімків з використанням комп'ютерної техніки.

  4. Процесуально-технічні правила виготовлення фототаблиці – додатку до протоколу огляду місця події.

Матеріальне забезпечення: експоновані фотоплівки, міні-фотолабора-торія, фотопапір та 25 бланків фототаблиць; комп'ютери зі сканерами і кольоровими принтерами.

Методичні рекомендації та завдання щодо підготовки та відпрацювання практичних умінь

На занятті під керівництвом викладача студенти відпрацьовують навички друкування фотознімків. Відпрацювання практичних умінь поєднується з висвітленням контрольних питань теми. Після ознайомлення з процесом отримання зображення за допомогою електронної (цифрової) фотокамери та сканера, студенти обробляють електронне зображення на комп'ютері (введення відеосигналу до комп'ютера тощо) та друкування зображення через кольоровий принтер.

За підсумками практичного заняття кожен студент повинен виготовити 15-18 фотознімків форматом 9 x 12 см (пізнавальні – форматом 6 x 9 см). Виготовлені під час практичних занять фотознімки студенти у вільний час з дотриманням процесуально-технічних вимог оформляють у вигляді фототаблиці (додатку до протоколу огляду місця події), котра вважається практикумом з криміналістики № 1, який до наступного практичного заняття подається викладачеві для перевірки і виставлення оцінки.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 3 (2 години)

Місце проведення заняття: навчально-методична лабораторія кафедри кримінально-правових дисциплін, територія навколо Університету.

Мета заняття: набуття практичних навичок застосування засобів і методів криміналістичного відеозапису для фіксації ходу й результатів слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.

Матеріальне забезпечення: 4 відеокамери «Panasonic» з відеокасетами і 2 відеомагнітофони для перегляду відеофільмів, відзнятих на практичному занятті.

Контрольні питання:

1. Засоби і методи криміналістичного відеозапису під час проведення окремих слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.

2. Значення результатів використання відеозапису ходу та результатів проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.