Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мetod. 7498 л.р. 1-6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

3. Підготовка до виконання роботи

3.1. Ознайомтеся з розміщенням на панелі лабораторного стенда затискачів А, В і С вимикача QF джерела напруги, реостатів EL1 – EL6, контактних містків ХS1–S1 – ХS6–S6, перевірте їх справність і запам’ятайте положення «Ввімкнено» та «Вимкнено» на перемикачах SA1 – SA6, S1 – S6 і вимикачі QF.

3.2. Виберіть необхідні для дослідів прилади, визначте їх тип, систему, межі вимірювань, клас точності, встановіть їх відповідність вимогам, вказаним в описі установки та дод. 4 і заповніть таблицю приладів (див. Загальні положення, табл. 2). Зверніть увагу на розміщення генераторних і навантажувальних затискачів: «І» – послідовної та «U» – паралельної котушок ватметрів. Виставте на обох ватметрах однакові межі вимірювання за струмом і напругою.

3.3. Зберіть схему, зображену на рис.6.2, а, в такій послідовності:

3.3.1. Контакти ХТ4 реостата EL1 – EL2 з’єднайте перемичкою з контактним містком XS4–S4. Аналогічно з’єднайте контакт ХТ5 реостата EL3 – EL4 з містком XS5-S5 і контакт ХТ6 реостату EL5 – EL6 з містком XS6–S6. Прийнявши вихідні контакти містків XS4–S4 – XS6–S6 за умовні кінці навантаження фаз, а контакти ХТ1, ХТ2 і ХТ3 – за умовні початки відповідних фаз (точки а, b і с на рис.6.2), з’єднайте за допомогою провідників кінець фази а з початком фази b; кінець фази b – з початком фази c; кінець фази с – з початком фази а. Утворені при цьому вузли a, b і с приєднайте перемичками до відповідних контактних містків.

3.3.2. Вхідний затискач містка XS1–SA1 з’єднайте з навантажувальним затискачем «І» ватметра PW1 і, перемкнувши між собою його генераторні затискачі (відмічені зірочками), приєднайте їх до затискача А вимикача QF джерела напруги. Навантажувальний затискач « ватметра з’єднайте з вхідним затискачем контактного містка XS2–S2.

3.3.3. Вхідний затискач містка XS3–SA3 з’єднайте з навантажувальним затискачем «І» ватметра PW2 і, перемкнувши між собою його генераторні затискачі (відмічені зірочками), приєднайте їх до затискача С вимикача QF джерела напруги. Навантажувальний затискач « ватметра з’єднайте з вхідним затискачем контактного містка XS2–S2, який у свою чергу приєднайте до затискача В вимикача QF джерела напруги.

3.3.4. Приєднайте до затискачів обмотки вольтметра pV провідники з щупами XP1 і XP2, а до амперметра pA – кінці XP3 – ХР4 штепсельної вилки.

4. Хід виконання роботи

4.1. Проведіть дослід 1 – симетричне навантаження фаз. Для цього виконайте такі дії:

4.1.1. Увімкніть перемикачі S1 – S6. Після перевірки схеми викладачем увімкніть перемикач QF і, вмикаючи по черзі перемикачі SA1 – SA6, виставте симетричне навантаження фаз, ознакою якого буде те, що покази ватметрів PW1 і PW2 будуть однакові. Запишіть ці покази у відповідні клітинки таблиці.

4.1.2. Щупами ХР1 і XP2 вольтметра у точках А та В, В і С, С та А виміряйте та запишіть у таблицю лінійні напруги UАВ, UВС, UСА відповідно. Зверніть увагу, що лінійні напруги джерела є фазними напругами споживача – Uab, Ubc, Uca.

4.1.3. Для вимірювання фазного струму Iab вставте вилку XP3 – XP4 у розетку ХS4 і переведіть шунтувальний перемикач S4 у положення «Вимкнено» Записавши показання амперметра у таблицю, поверніть перемикач S4 у положення «Ввімкнено», вийміть вилку XP3 – XP4 з розетки ХS4.

4.1.4. Використавши контактні містки XS2 – S2 і XS3 – S3, і діючи аналогічно п. 4.1.3 виміряйте та запишіть у табл.6.1 фазні струми Ibc і Ica, відповідно.

4.1.5. Для вимірювання лінійного струму ІА вставте вилку XP3 – XP4 у розетку ХS1 і переведіть шунтувальний перемикач S1 у положення «Вимкнено». Записавши показання амперметра у таблицю, поверніть перемикач S1 у положення «Ввімкнено», вийміть вилку XP3 – XP4 з розетки ХS1.

4.1.6. Діючи аналогічно п. 4.1.5, виміряйте та запишіть у таблицю фазні струми IВ і IС, використавши відповідно контактні містки XS2 – S2 і XS3 – S3.

4.2. Проведіть дослід 2 – несиметричне навантаження фаз. Для цього вимкніть перемикачі, наприклад, SA4 і SA5. Зверніть увагу, що за несиметричного навантаження фаз ватметри PW1 і PW2 мають різні покази. Запишіть покази обох ватметрів і проведіть вимірювання згідно з пунктами 4.1.2 – 4.1.6. Ввімкніть перемикачі SA4 і SA5.

4.3. Проведіть дослід 3 – одна фаза повністю розвантажена, дві інші навантажені рівномірно. Для цього вимкніть перемикачі, наприклад, SA5 і SA6. Запишіть покази обох ватметрів та проведіть вимірювання згідно з пунктами 4.1.2 – 4.1.6. Ввімкніть перемикачі SA5 і SA6.

4.4. Проведіть дослід 4 – повністю розвантажені дві фази. Для цього вимкніть перемикачі, наприклад SA3 – SA6. Запишіть покази обох ватметрів та проведіть вимірювання згідно з пунктами 4.1.2 – 4.1.6. Ввімкніть перемикачі SA3 – SA6. 4.5.

Проведіть дослід 5 обрив лінійного провідника, всі фази рівномірно навантажені. Для цього вимкніть живлення (вимикач QF) і зніміть провідник між затискачем В вимикача QF джерела напруги та контактним містком XS2 S2. Після перевірки схеми викладачем увімкніть вимикач QF, запишіть покази обох ватметрів та проведіть вимірювання згідно з пунктами 4.1.2 – 4.1.6.

4.6. Закінчивши досліди, вимкніть вимикач QF, покажіть результати дослідів викладачеві та з його дозволу розберіть схему установки.